Selecteer een pagina

Vindplaats voor kopersZou het niet fantastisch zijn als jij alle kopers in een bestandje zou hebben? Voordat je een huis in de verkoop neemt kijk je eerst even of je wel geschikte kopers voor dat huis hebt, want anders neem je het niet in de verkoop.

Database

Natuurlijk hou jij bij welke consumenten een huis zoeken, waar ze het zoeken en tegen welke prijs. Maar dat zijn bij lange na niet alle kopers op de markt. Die kopers hebben zelf op funda, jaap en huislijn allang een zoekopdracht ingevoerd waardoor ze dagelijks een mailtje krijgen met nieuwe huizen die voldoen aan hun criteria.

Samenwerken

Zou het niet gaaf zijn als jij bij de zoekers van je concurrent kon kijken? Misschien zou je een aantal huizen dan sneller verkocht hebben! Andersom, geef jij jouw concurrenten inzage in jouw zoekersbestand? Waarom eigenlijk niet? Heb je allebei voordeel bij.

Prijs match

Waar het vaak misgaat tussen zoekers en verkopers is de prijs. De potentiële koper heeft een hele andere prijs in gedachten dan de verkoper. Los van het feit of ze het nog kunnen betalen, nu de NHG lager wordt en de banken nog strenger om moeten gaan met het nemen van een hypotheek. Stel, jij hebt inzage in een bestand aan kopers die aangeven wat voor type huis ze zoeken, waar ze dat zoeken en met hoeveel kamers en tuin (of niet) aangevuld met het bedrag wat ze er voor willen of kunnen betalen. Daar kan maar zo de koper tussen zitten!

Er zullen kopers zijn die niet komen kijken naar dat huis wat jij in de verkoop hebt, omdat het te duur is. Zinloos in de ogen van de koper. Maar wat nou als jij als makelaar de verkoper een koper kan aanbieden, die het huis graag wil hebben alleen voor een lagere prijs dan de verkoper wenst. Nu verkopen is toch beter dan nog een half jaar wachten, zeker als de kans groot is dat de vraagprijs transactieprijs echt niet zal stijgen.

Faund

Dat is de naam van de nieuwe site die juist die functionaliteit gaat aanbieden. Kopers voeren, anoniem, een zoekprofiel in. Door jouw huizen toe te voegen aan de faund database kan er gekeken worden of er een match is. Denk jij als verkopend makelaar dat een bepaalde woning interessant kan zijn, en betaalbaar (!), voor een zoeker dan heb je de mogelijkheid om die zoeker te attenderen op de woning die je zou willen verkopen. Dit systeem zou maar zo de doorlooptijd van je portefeuille verkorten.

Vraagteken

Toch heb ik bedenkingen bij dit systeem. Allereerst moet je als makelaar je panden willen doorzetten naar faund, tegen betaling. Die betaling is niet zo spannend, zolang het maar resultaat oplevert! Daarvoor heb je een grote database aan zoekers nodig en het is nog maar de vraag of ze voldoende aandacht onder de zoekers kunnen krijgen dat er profielen aangemaakt gaan worden.

Mijn tweede bedenking is het gedrag van makelaars. Gaan zij hun woningen spammen naar zoekers, zonder echt te kijken of het wel een gekwalificeerde koper is? Ik hoop van harte dat faund daar een filter op heeft zitten.

Januari

De site is nu nog niet toegankelijk, het wordt geblokkeerd met een wachtwoord. Speciaal voor jou heb ik wat screenshots mogen maken, klik voor de grote versie.

Faund-homepage Faund-zoekgegevens Faund-woonwensen

Of bekijk het introductiefilmpje wat ook een helder beeld geeft van Faund.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JqrcnB5Sb4M[/youtube]

Potentie

Ik zie mogelijkheden en kansen. Ik twijfel er niet aan dat Faund begin 2011 duidelijk zal laten weten dat ze er zijn en dat ook jij er gebruik van kan gaan maken. Wat denk je, gaat Faund het makkelijker voor jou maken om kopers te vinden?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+