Selecteer een pagina

V.O.N. grootHuizen verkopen is geen hobby op zich, maar doorgaans een belangrijk onderdeel van een of meer wijzigingen in iemands leefomstandigheden. Daarom zullen er altijd huizenkopers en -verkopers zijn, ongeacht de marktomstandigheden. Het is de taak van de makelaar om beide partijen zo goed mogelijk te helpen bij het bereiken van hun doel: het kopen of verkopen van een huis.

De huidige huizenmarkt vraagt om inventiviteit en creativiteit. Een van de dingen die daaruit voortgekomen zijn heet ‘VRIJ OP NAAM-weken’.

Het idee erachter is dat veel huizenkopers schrikken van de hoge “kosten koper”, die naast de aankoopprijs betaald moet worden. Die drempel wordt met deze actie weg genomen.

Geen kosten koper?

Nee, tijdens een dergelijke actieperiode zijn woningen te koop voor een vaste Vrij op Naam prijs, zoals dat bij nieuwbouwprojecten gebruikelijk is. Een woning met een vraagprijs van € 250.000,– k.k., staat tijdens de actieperiode te koop voor koopsom € 250.000,– v.o.n. Hiermee bespaart de koper dus al gauw 10 duizenden euro’s!

Wat is precies het verschil tussen “kosten koper”(k.k.) en “vrij op naam” (v.o.n.)?

Kosten koper (k.k.) betekent dat de koper de kosten voor de overdracht van de woning dient te betalen. De kosten koper bedragen ongeveer 8% van de koopprijs.

Onder de kosten koper vallen de volgende kosten:
Overdrachtsbelasting
– Notariskosten voor het opmaken van de akte van levering
– Kadasterkosten voor de inschrijving van de akte van levering (koopakte)

Daarnaast zijn er (in verreweg de meeste gevallen) de kosten voor financiering en de hypotheekakte. Deze kosten zijn wel voor rekening van de koper.

Wat is “vrij op naam”?

Als de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning op zich neemt, dan wordt een woning “vrij op naam” (v.o.n.) aangeboden.
Bij “vrij op naam” zijn de volgende kosten voor rekening van de verkoper:
– Overdrachtsbelasting
– Kadasterkosten voor de inschrijving van de akte van levering (koopakte)
– Notariskosten voor het opmaken van de akte van levering.

Als koper bespaar je op deze manier dus duizenden euro’s.
Ter illustratie: voor een woning van € 250.000,– bedraagt de hypotheek doorgaans ca. € 275.000,– wanneer de ‘kosten koper’ volledig mee gefinancieerd worden. Wanneer de woning ‘vrij op naam’ wordt gekocht voor € 250.000,– heeft de koper genoeg aan een hypotheek rond de € 257.500,–. Een verschil in het voordeel van de koper van ca. € 17.500,–!

Ons kantoor is nu druk bezig om de actieperiode te organiseren voor de periode van half augustus t/m half september a.s. We zijn erg benieuwd hoeveel opdrachtgevers bereid zijn deel te nemen en hoe de woningzoekende de actie gaat beoordelen.

Wat vinden jullie van een actie als V.O.N. weken? De tijd om elkaar te helpen is echt aangebroken, dus deel ook je andere ideeën die je als makelaar kan ondernemen om de woningmarkt verder te stimuleren!

OHR_VON_sticker_01

The following two tabs change content below.
Timo is sinds september 2003 werkzaam bij De Ruiter Makelaarshuis BV te Amersfoort en is daar werkzaam als Officemanager. Verder is hij een trotse vader van 3 dochters. Uiteraard besteedt hij daar veel vrije tijd aan en natuurlijk aan zijn vrouw! Timo is op twitter te volgen via www.twitter.com/TimoEkhart
Google+