Selecteer een pagina

Veel huizen zijn tegenwoordig – de titel zegt het al – onverkoopbaar. Niet zozeer omdat er geen kopers te vinden zijn, maar omdat de verkoper niet kán verkopen.

Zeer regelmatig wordt ik uitgenodigd bij mensen die hun woning een paar jaar geleden gekocht hebben. Een jaar of 2-3 geleden werd zo’n woning bijvoorbeeld voor € 180.000,- k.k. gekocht. En de keuken, die toch al zo’n 10 jaar oud was, werd natuurlijk gelijk vervangen. Net als die parketvloer. Die was toch ook niet zo mooi, dus moest daarvoor in de plaats natuursteen komen. In totaal werd zo’n € 15.000,- geïnvesteerd in het huis.

En nu zijn we zo’n 3 jaar verder. En zitten we nog middenin een crisis.

De eigenaar van de woning heeft naast de verbouwing vaak ook de ‘kosten koper’ gefinancieerd. In totaal rust er dus een hypotheekschuld op de woning van zo’n € 210.000,-. En nu moet er verkocht worden. Maar de markt is niet gestegen en opzichte van 3 jaar geleden, maar gedaald. En de verbouwing, die € 15.000,- gekost heeft, heeft een waardestijging van misschien zo’n € 7.000,- tot gevolg. Want de oude keuken was zo slecht nog niet en de houten vloer ligt eigenlijk beter in de markt dan de stenen vloer.

Dus de woning is nu misschien € 185.000,- waard. Vraagprijs € 189.000,-. En waar je vroeger als makelaar bij het noemen van de geschatte waarde bij een verkoopadvies altijd de blije lach van de verkoper kreeg toegeworpen, zie je nu het gezicht rond de neus wat wit wegtrekken. ‘We hadden wel wat hoger verwacht’ is een veelgehoorde reactie.

Maar als je de marktcijfers vervolgens laat zien, is men er redelijk snel van overtuigd dat dit toch echt de harde realiteit is. En dan komt het probleem: waar halen we het verschil van € 25.000,- vandaan? Vroeger financierde men soms zoiets mee in de nieuwe hypotheek, maar ook dat kan niet meer. De banken kijken wel uit.

En zo zit je regelmatig op een verkoopadvies met de mededeling dat de woning onverkoopbaar is. De verkoper heeft geen middelen om het verschil te compenseren, de bank geeft geen toestemming voor verkoop onder de hypotheek en (tijdelijk) verhuren is vaak ook geen optie.

Deze situatie komt vrij regelmatig voor bij alleenstaanden die samen willen gaan wonen. Vaak is bij het verbreken van de vorige relatie, een paar jaar eerder, een woning gekocht en aangezien beide partners nu een woning bezitten moet er minstens één nu verkocht worden. Een paar jaar geleden gebeurde dit ook wel eens, maar werd de schade toen beperkt door een stukje ‘kosten koper’. De marktstijging had een deel van de kosten koper inmiddels goedgemaakt. En omdat men blij en verliefd was, werd het verlies van een paar duizend euro lachend genomen. Maar de bedragen lopen nu enorm op. Dusdanig hoog dat het voor iemand met een modaal inkomen niet op te brengen is.

Een oplossing? Die is er eigenlijk niet. Het enige advies is: denk goed na over de woning die je nu koopt. Want het lijkt er op dat je die toch zeker 5 tot 10 jaar moet blijven bewonen om enigszins uit de kosten te komen. Laat staan winst maken. En dan gaan we er nog van uit dat de markt zich verder zal herstellen. En dit laatste hoeft niet waar te zijn, er zijn genoeg geluiden die er op wijzen dat er nog een tweede dip in de markt aan zal komen…

The following two tabs change content below.
Marco is een zeer actieve makelaar in de regio Zeeland. Met name bezig met de nieuwste mogelijkheden op het gebied van presentatie en internet. Daarnaast een ouderwets deskundige makelaar. Ook op Twitter te volgen via http://twitter.com/Marco_vd_Knaap

Laatste berichten van Marco van der Knaap (toon alles)

Google+