Selecteer een pagina

NVM zoekt zondebokNu de 3e kwartaalcijfers over de woningmarkt bekend zijn en slecht uitvallen, zoekt de NVM een zondebok. Want iemand moet er toch schuldig aan zijn?

Een paar schuldigen liggen voor de hand

 • De verkiezingen en het geharrewar rond de formatie
  Hierdoor werd de broze verbetering in het consumentenvertrouwen weer teniet gedaan. Kopers willen zekerheid. Zolang die er niet is wordt er niets (of in ieder geval minder) gekocht.
 • De banken
  Zolang de banken het voordeel van de lage rentestand van de Centrale Europese Bank niet doorsluizen naar de consument en ze de teugels qua nemen van hypotheken strak hebben aangetrokken is er eenvoudigweg minder geld beschikbaar voor kopers om een woning te kopen.
 • Kopers
  Ja, zonder kopers wordt er niets verkocht.
 • Verkopers
  Zolang de verkopers een onrealistisch hoog bedrag voor hun woning willen ontvangen, of weigeren een woning met ‘verlies’ te verkopen blijven de vraagprijzen te hoog. Dan belanden we weer direct bij de banken en de kopers… (beste makelaar- vertel die klant nou eens eerlijk en recht voor z’n raap dat de gewenste vraagprijs niet haalbaar is!)

Nu Ger Hukker namens de NVM op vrijwel geen enkele wijze een positieve draai kan geven aan de laatste cijfers richt hij zijn pijlen op de woningcorporaties. Dankzij de verschillende constructies, met en/of zonder subsidie, proberen corporaties hun eigen broek op te houden nu de overheidsbemoeienis minder is geworden. De koopgarantregeling is er daar één van, die met name door Ger Hukker genoemd wordt.

Oneerlijke concurrentie

Zorgt de koopgarantregeling voor oneerlijke concurrentie? De NVM vindt van wel, want door die regeling kunnen huurders nu goedkoper hun huurhuis kopen. Dat heeft direct een (negatief) effect op de vraagprijs van overige woningen in die straat of buurt. Ja en? Wat is daar het probleem dan? Als je als makelaar de juiste informatie geeft aan kopers en verkopers over die regeling en over de (mogelijke) gevolgen ervan voor de betreffende koper, dan hoeft er toch geen probleem te zijn voor ‘normale’ koopwoningen?

Subsidies

Eigenlijk zouden er helemaal geen subsidies moeten zijn. Oh wacht eens, daar waren toch ideeën over? Drastisch, dat wel, maar door het fundament van de de volledige woningmarkt anders in te richten kan het vingerwijzen verdwijnen. Geen hypotheekrenteaftrek, geen koopsubsidies, geen BPM (oeps, verkeerde markt!), geen overdrachtsbelasting bedoel ik dus en structurele aanpak van scheefwonen.

Dat hoeft niet vandaag te veranderen, maar moet wel nu opgepakt worden om gezamenlijk tot een betere woningmarktsituatie op den duur te komen. Voordat het nog later dan te laat is. Bedenk maar een doemscenario, maar uitstellen is geen goed alternatief.

Vraagprijs

Eigenlijk vraag ik me af waarom de NVM deze aantijging uit. Oneerlijke concurrentie? Kijk eens even naar de eigen cijfers van de NVM, getuigen die niet van valsspelen? Kan de achterliggende gedachte te maken hebben met het opkomen voor de makelaar, alszijnde branchevereniging, zodat makelaars weer een normaal inkomen krijgen zonder verlies te draaien?

Volgens mij heeft de vraagprijs van een woning daar helemaal niets mee te maken. Ook met een vraagprijs (of transactieprijs) die 15% daalt hoeft er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor het inkomen van makelaars. Het gaat niet om de prijs van de woning voor een makelaar, maar om de juiste dienstverlening. Wanneer die beter dan goed is, kortom fantastisch, dan heeft de consument er geen probleem mee om iets meer courtage te betalen.
Wat voor fenomenale kwaliteit aan dienstverlening kan je bieden voor 1.5%?

Oplossingen zoeken

Is het dan echt zo verkeerd dat corporaties een oplossing proberen te vinden voor hun problemen? Nee, dat is zelfs logisch. Zou het daarentegen niet verstandig zijn om in plaats van tegen elkaar op te boksen, samen een nog betere oplossing te fabriceren? Eentje waar corporaties, makelaars maar bovenal de consument voordeel bij heeft? Zonder gebruik van subsidiegelden, daarmee verschuif je het probleem alleen maar naar voren. Maar ja, dat zien we dan wel weer…

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+