Selecteer een pagina

Het was even spannend zoals ik twee dagen geleden berichtte, of de notaris nog wel de courtage aan de makelaar zou blijven uitbetalen.

Inmiddels heb ik vernomen, met dank aan Karin en Frits, dat 60% van de notarissen op hun ledenraadvergadering tegen het plan hebben gestemd om geen honoraria aan adviseurs uit te betalen. Een zucht van verlichting voor veel makelaars, aangezien de huidige constructie een goede garantie voor de makelaar is om de courtage te ontvangen.
(Zie ook de vele reacties op het vorige artikel)

Desalniettemin lijkt het me wijs dat er door de gezamenlijke brancheverenigingen wordt nagedacht over een ander systeem. Een systeem waarbij de risico’s van het ontvangen van de courtage laag blijven, maar waarbij het moment van betalen naar voren wordt gehaald.

Immers, is het niet van de zotte dat een makelaar zijn honorarium ontvangt lang nadat de dienst geleverd is? Daar zit makkelijk een 3 tot 9 maanden verschil tussen. De makelaar is daardoor feitelijk aan het voorfinancieren. Dat moet anders kunnen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+