Selecteer een pagina

afbeelding via www.kluun.nl

Afbeelding via Kluun

Een paar maanden geleden werd in Groningen de nieuwbouwbeurs georganiseerd. Op zich niks ergs zou je zeggen, echter, de net aangetreden burgemeester van Groningen, de heer Rehwinkel, wist daar doodleuk te melden dat we het ergste achter de rug hadden en dat de consument weer vol vertrouwen nieuwe huizen kon gaan zoeken en kopen. Om mij heen werd door de aanwezigen vanuit “de branche” gegniffeld en her en der vroeg men zich fluisterend af of de heer Rehwinkel het wel over Groningen had. Nu kun je de heer Rehwinkel weinig kwalijk nemen. Hij was net aangetreden en heeft deze speech waarschijnlijk niet zelf geschreven maar gebaseerd op input vanuit de dienst RoEz. Toch vond ik de reactie van de aanwezigen opmerkelijk ik kreeg zelfs een beetje de kleren-van-de-keizer gevoel. Ik heb het laten rusten, ik dacht “no harm done”.

Maar wat schetst mijn verbazing? Dit artikel van de heer Frank de Vries, wethouder RoEz Groningen: “Woningbouwproductie en verkoop nieuwbouwwoningen in Groningen trekken aan” kunt u hier lezen.

In dit artikel geeft de heer de Vries zijn visie op de woningmarkt in Groningen en met name de nieuwbouwmarkt. De uitspraken die de heer de Vries doet, doen mij in ieder geval geloven dat het allemaal fantastisch gaat en dat ik mij als burger nergens zorgen over hoef te maken en vooral moet gaan verhuizen, zo ik daar behoefte aan zou hebben. Er wordt zelfs gerept over “aantrekkende verkopen” en dat dit “vertrouwen” geeft. Ik vind dit gevaarlijke uitspraken voor een wethouder. Blijkbaar ziet hij zaken die ik niet zie, terwijl ik toch een aardig beeld heb van wat er op dit moment gaande is in projectontwikkelingsland. Het gaat helemaal niet goed met de nieuwbouw in Groningen. Sterker nog: in heel Nederland gaat het slecht! Bovendien, als ik de prognoses van de verschillende ontwikkelaars zo in de wandelgangen opvang, wordt er gesproken over omzetdalingen voor 2010 tot wel 50% ten opzichte van 2009. 2009 was voor de meesten, lees allen, ook al niet zo’n best jaar. Dus waarop is dat vertrouwen gebaseerd?

Bij diepgaander lezen van het artikel word ik zelfs een beetje boos. Er wordt door de gemeente gedaan alsof alle projecten in Groningen succesvol zijn. Dat is aperte onzin! Als alle projecten in de gemeente zo succesvol waren, waarom staan of stonden tot voor kort al die projecten dan nog te koop: CiBoGa, Stoker en Brander, Kop van Oost, Tasmantoren, etc? Waar zijn Boelens Jorritsma en Meeus gebleven? Dat snap ik dan allemaal niet… Bovendien is het toch zo dat vooral de grote appartementprojecten eigenlijk een klein-beetje-voornamelijk door de corporaties zijn opgekocht met als doel die woningen te gaan verhuren? Dat was in eerste instantie absoluut niet de bedoeling, dus om hier te spreken over aantrekkende verkopen lijkt mij misplaatst. Ik vind het nogal dun ijs.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de gemeente allemaal goede maatregelen heeft genomen maar is daar ook de grote stijging van de werkeloosheid in 2010 in voorzien? Werkeloosheid is nooit bevorderlijk voor de doorstroming in de huizelarij, laat staan de nieuwbouw. Er zijn ontwikkelaars die nog een behoorlijke daling van de huizenprijzen voor 2010 verwachten, neem bijvoorbeeld: YouTube: Bouwfonds REIM over de woningmarkt in Nederland

Omdat nieuwbouwprojecten niet morgen opgestart worden maar al jaren van te voren ingezet zijn, is dat een minder vooruitzicht. Destijds golden hele andere prijzen en alles zal dus nu herontwikkeld dienen te worden. Dus hoe wordt die afzet de komende maanden gerealiseerd?

In deze onzekere tijden is het naar mijn mening belangrijk dat vooral de overheid een transparant en helder beeld geeft van hoe “het” er allemaal voorstaat. Geen stoerdoenerij over behaalde woningbouwproducties alsof dat een graadmeter zou zijn voor een zonnige toekomst. Dergelijke uitspraken door de gemeente zou mensen wel eens op het verkeerde been kunnen zetten waardoor ze erg foute en eventueel hele vervelende keuzes kunnen maken. Dat kan nooit de bedoeling van de heer de Vries zijn geweest.

Uiteindelijk is er volgens mij wel succes te behalen, mits projecten beantwoorden aan de verwachtingen van de particulieren: goede plaats, goed product tegen een goede prijs… Het probleem is natuurlijk: wat is dat goede product op een goede plaats tegen een goede prijs? Daar speelt internet een belangrijke rol in; het activeren van burgerparticipatie in projectontwikkeling. Dat is geen makkelijke opgave en die wordt zeker niet gerealiseerd door alleen “beter naar de burgers” te luisteren. Hiervoor zal goed gebruik van zoekdata moeten plaatsvinden. Ga bijvoorbeeld eens kijken naar het zoekgedrag van de NIKI data voor de stad Groningen. Hierdoor heb een real time beeld wat hot en wat not hot is ­čśë

Om de ori├źnterende nieuwbouwzoeker goed op weg te helpen, zal er naast de pijlers plaats, product en prijs ook heel duidelijk en intensief gecommuniceerd moeten gaan worden met de ge├»nteresseerden, waarbij volkomen transparant vanuit zowel de projectontwikkelaar als de gemeente alle relevante informatie over het project en de omgeving gecommuniceerd wordt. Dat wekt vertrouwen en zal de markt alleen maar stimuleren. Jubelverhalen ten tijde van een crisis wekken argwaan, althans bij mij wel, en dienen niemand.

Ik hoop dat ik het allemaal fout begrepen heb en dat er in deze tijd niet gelogen wordt. Dat zou niet meer van deze tijd zijn na alle bank-, verzekerings- en woekerpolisellende. Laten we, projectontwikkelaars, gemeente, banken, makelaars, bouwers, communicatie-/reclamebureaus EN de woningzoekers, vooral kijken hoe we hier allemaal als winnaars uit kunnen komen zodat iedereen zijn waarde toevoegt in dit uitdagende proces van nieuwbouw ontwikkelen. Wat denk jij?

The following two tabs change content below.
Specialist in interactieve communicatietoepassingen m.b.t. vastgoed en nieuwbouw in Nederland. Ik schrijf o.a. via mijn blog www.nieuwbouw20.nl over bedrijven, nieuwe internettoepassingen en websites. Bovendien worden er nieuwe inzichten, campagnes, personen en bedrijven behandeld die zich in de bouw- en ontwikkelingsbranche onderscheiden. Volg me via @nieuwbouw20 of @fundament CU:-)
Google+