Als er iemand is die vaak solliciteert is het de makelaar wel. Want wie is jouw werkgever…? Denk eens goed na wie dat eigenlijk echt is! Inderdaad, de klant. De consument die jou inhuurt om een huis te kopen, of juist te verkopen.
Dus zo gek is het idee niet eens, om te gaan solliciteren. Het verschil tussen het aanbieden van je diensten en solliciteren is niet zo groot. Maar de perceptie van de manier waarop wel.
Offerte
- Je maakt inzichtelijk wat je als makelaar gaat doen tegen een afgesproken tarief
- Je gaat uit van de kracht van je dienstverlening
- Je geeft het gevoel van ’take it or leave it’, met beetje onderhandelingsruimte over het tarief
- Je verkrijgt de opdracht op basis van kosten
Daar is op zich dus niets verkeerd aan. Door anders tegen de ‘opdracht’ aan te kijken verander je ook je houding. Laten we eens kijken hoe dat ook zou kunnen.
Sollicitatie
- Je maakt duidelijk waarom jij graag voor deze persoon wilt gaan werken
- Je gaat uit van de kracht van jezelf
- Je geeft het gevoel van meerwaarde aan, je maakt duidelijk dat jij het verschil maakt
- Je verkrijgt de opdracht op basis van inzet, van meerwaarde voor de ‘werkgever’
Door op een andere manier aan te kijken tegen het verkrijgen van de opdracht tot aankoop/verkoop breng je andere aspecten naar voren bij je klant.
Wanneer er ingezet wordt op de meerwaarde die jij geeft, wordt de discussie over de courtage ook anders. Men is namelijk wel degelijk bereid te betalen voor meerwaarde. Iedereen kent het gezegde ‘Waar voor je geld krijgen’.
Wil je een betere auto? Dan is die vaak toch net een stukje duurder dan die andere. Maar je krijgt wel waar voor je geld. Want goedkoop is toch duurkoop?
Maak dat verschil duidelijk naar je klant door te solliciteren. Je solliciteert alleen op een baan die je echt ambieert. Als makelaar is de duur van die ‘baan’ wat korter en heb je meerdere ‘werkgevers’ tegelijkertijd. Maak duidelijk dat jij die ‘baan’ als verkopend makelaar wilt hebben en wat jij voor de verkoper gaat betekenen.
Laatste berichten van Han Tuttel (toon alles)
- Hoe technologie en automatisering de toekomst van de makelaardij gaat veranderen - 23 juni 2018
- De Call to Action wordt niet optimaal benut - 20 november 2017
- Marketing Pitches – Genomineerden Vastgoed Woningmakelaar van het Jaar 2017 - 10 november 2017
Het grote en direct ook wezenlijke verschil tussen een sollicitatie en een gesprek met een potentiële verkoper / opdrachtgever zit hem volgens mij in het eerste contact. Bij vrijwel iedere taxatie wordt eerst een selectie gemaakt uit ingezonden brieven. Bij een uitnodiging voor een vrijblijvende waardebepaling gebeurt de selectie op criteria die je zelf meestal niet in de hand hebt. Immers het kantoor wordt uitgenodigd en meestal niet zo zeer de persoon van de makelaar. Daarmee heeft een makelaar direct een voorsprong. Door de grote ervaring met verschillende mensen zal een makelaar zich binnen enkele seconden aanpassen aan de potentiële opdrachtgever. Dit lukt niet als er alleen maar een brief wordt gestuurd aan iemand die je persoonlijk nog nooit hebt ontmoet.
Aan de inrichting van een huis kun je vaak in 1 oogopslag zien met welk type opdrachtgever je te maken hebt. Op het gebied van vakkennis zou het erg vreemd zijn als een makelaar niet meer kennis in huis heeft dan de opdrachtgever. Zelfs een marketing goeroe heeft over het algemeen geen ervaring met het verkopen van een woning. Laat staan dat hij of zij dit zonder emotie kan.
Goede aanvulling Marc, bedankt!
Hoi Han,
Vind de sollicitatie een goede vergelijking. Moet van beide kanten klikken. De makelaar moet zijn meerwaarde tonen t.o.v. andere “sollicitanten” en daarna zal hij akkoord moeten gaan met de “arbeidsvoorwaarden”. En laten we wel wezen, een goede werknemer is z’n loon waard! Kwam laatst een filmpje tegen uit 2007 over de klant (=”werkgever”) van de toekomst –> Is inmiddels de werkgever van nu! http://ow.ly/1wRwe
Groet, Gert
Jij snapt het 🙂
Dank je voor de feedback.
Interessant artikel. Ik ben van mening dat de meerwaarde van een makelaar binnen het vakgebied moeilijk over te brengen is aan de consument, mede door de slechte imago, die de makelaar de laatste jaren heeft gekregen.
Ik denk dat hij een meerwaarde moet creeeren buiten het vakgebied. Iets wat de consument totaal niet verwacht (Oftewel een Blue Ocean). Pas dan denk ik dat hij de meeste aandacht kan krijgen van de consument.
Beste Han, leuke vergelijking. In beide gevallen is meerwaarde het sleutelwoord.
Beste Andrew, Ik ben van mening dat een makelaar nog steeds meer dan voldoende meerwaarde kan bieden aan de consument.
Roy, ik moet eerlijk zijn dat ik zelf geen ruime kennis heb van de makelaardij. Mijn mening is gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in de makelaardij en artikelen die ik heb gelezen.
Ik ben wel nieuwsgierig op welke vlakken een makelaar volgens jou meerwaarde kan bieden.
Beste Andrew,
De makelaar kan meerwaarde bieden op vakkennis, service, pro-activiteit en gedegen adviezen! Als je maar de juiste makelaar kiest!
Dank je wel Roy!
@andrew, dat slechte imago is ontstaan door het ontbreken van meerwaarde (en arrogantie van de makelaardij).
Wanneer je als makelaar nu meerwaarde gaat leveren zal in elke geval het imago verbeteren voor jezelf, klant-voor-klant.