Selecteer een pagina

Eind september plaatste Frits Markus een blog met als titel: Waarom melden makelaars zo weinig ongebruikelijke transacties? Hoe kan het dan in ene zijn veranderd?

Het verhaal van Frits klopt wel degelijk en ging over 2009.

2010

Vooralsnog staat de teller van meldingen voor 2010 op 42 volgens de Financial Intelligence Unit (FIU) van het Korps Landelijke Politiediensten. Een flinke stijging van de drie uit 2009.
De PVDA had vragen gesteld aan de minister over het lage aantal meldingen van verdachte transacties door makelaars. Dit voorlopige cijfer wordt door Ivo Opstelten gegeven in zijn antwoord.

Veiligheid en Justitie

Volgens Opstelten is er het afgelopen jaar meer werk van gemaakt om makelaars te wijzen op hun wettelijke meldplicht, kennelijk met resultaat.
Hij kan niet zeggen of er voorheen minder meldingen waren door een gebrek aan kennis, bewust negeren of dat er gewoon minder meldenswaardige transacties waren. Opstelten ontkent dat de makelaarsbranche niet zou bijdragen aan de bestrijding van fraude.

Lees overigens ook even de reacties op het artikel van Frits, want daarin worden een aantal redenen gegeven waarom makelaars zo weinig melden.

Voorspelling

Wat is jouw voorspelling, hoeveel verdachte transacties zullen er dit jaar in totaal gemeld gaan worden? Ik zeg 50.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+