Selecteer een pagina

Makelaars gaan adviseren over energiebesparingVoor de moderne makelaar zijn de toekomstige woonlasten een belangrijk punt bij de advisering over een passend huis. De energienota beslaat een steeds forser deel van die woonlasten en dus hebben bijna 1.000 makelaars een verplichte scholing gevolgd om hun klanten advies te kunnen geven over energiebesparende maatregelen in de woning. De scholing vormt een onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst die vandaag gesloten is tussen VBO Makelaar, NL Energie en Klimaat (onderdeel van Agentschap NL), de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

“Goede makelaars kijken verder dan alleen de koop van een huis”, aldus VBO Makelaar directeur Hans van der Ploeg. “Maandelijkse woonlasten zijn essentieel om te kijken wat voor een huis iemand kan betalen. De energierekening maakt daar een fors deel vanuit en de verwachting is dat de kosten van energie de komende jaren aanmerkelijk zullen stijgen. Met energiebesparende maatregelen als een zuinige cv-ketel, dubbel glas of isolatie daalt niet alleen de energienota, maar wordt het huis ook comfortabeler en neemt in waarde toe. Wij vinden het dus niet meer dan logisch dat wij daar ook over adviseren bij de aankoop van een huis.”

Ideaal moment

De koop van een woning is een ideaal moment om energiebesparende maatregelen uit te (laten) voeren volgens Chris Bruijnes, algemeen directeur van Meer Met Minder. “De woning is dan leeg en vaak willen kopers hun woning toch al gaan verbouwen. Bovendien kunnen de energiebesparende verbouwingen meegefinancierd worden in de hypotheek. Op dit moment zijn daar gesubsidieerde, gunstigere ‘groene’ hypotheken voor beschikbaar. Maar ook binnen de Nationale Hypotheek Garantie bestaat een aantrekkelijke regeling voor energiebesparende verbouwingen. Allemaal zaken waar een makelaar op kan wijzen.”

Energiebesparingsverkenner

Hans van Eck, manager NL Energie en Klimaat: “Wij vinden het belangrijk dat consumenten en marktpartijen eenduidige informatie krijgen over energiebesparing. Veel woningbezitters hebben nog onvoldoende kennis over energiebesparing of zijn moeilijk in beweging te krijgen. Tijdens de cursus leren de makelaars werken met onze Energiebesparingsverkenner. Daarmee kunnen zij de kopers een indicatie geven van de kosten en besparingen van bijvoorbeeld het isoleren van het dak, het vervangen van de combiketel of het aanbrengen van een zonneboiler. Met de Energiesubsidiewijzer zet een makelaar vervolgens op een rij welke subsidies er beschikbaar zijn.” Vervolgens verwijst hij door naar Meer Met Minder-aanbieders. Dit zijn zo’n 1.000 door Nederland verspreide bedrijven die opgeleid zijn in energiebesparing. Zij kunnen zorgen voor een officieel rapport en kunnen bovendien de uitvoering uit handen nemen voor de koper.

Geloofwaardigheid van de branche

“De aankoopmakelaar heeft intensief contact met zijn klant en kent de woning. Dankzij op maat gesneden scholing kan hij beter inschatten waar de besparingsmogelijkheden zitten en kan hij de klant prima adviseren en doorverwijzen”, vervolgt Ed Nijpels, voorzitter van Milieu Centraal. “Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met VBO Makelaar. De makelaars hebben er op dit moment alle belang bij om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen. Ik vind dat het de geloofwaardigheid van de branche versterkt als de makelaars hun dienstverlening ook op energiebesparing gaan richten. Het is een win-win situatie voor alle betrokken partijen.

Samenwerking gaat verder dan cursus

Behalve de cursus ‘energiebewust makelen’ bestaat de samenwerking tussen de vier partijen uit een uitgebreid programma waarbij de verschillende partijen gebruik maken van elkaars communicatiekanalen, informatie en handige ‘tools’. Doelstelling van dit alles is om particuliere kopers en verkopers via makelaars betrouwbare informatie te geven over hun besparingsmogelijkheden en hen te stimuleren om daadwerkelijk over te gaan tot het nemen van energiebesparende maatregelen.

Bron: Bouw & Wonen

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+