Selecteer een pagina

Het is niet ongewoon dat een makelaar bij een gesprek met potentiële kopers een hypotheekadviseur naar voren schuift. Maar hoe kijkt de klant daar tegenaan…?

Lees hieronder het verhaal van een consument die vorige maand een woning heeft gekocht.
(De woning werd zonder aankopende makelaar gekocht, echter werden ze bijgestaan door een bevriende Nederlandse makelaar uit Frankrijk die ook de onderhandelingen tijdens het koopproces voor ze verzorgde.)

We waren het eens geworden over de prijs van het huis. Nu kwamen de verdere voorwaarden aan bod. De (verkopende) makelaar gaf aan dat de financiering binnen drie weken rond moest zijn. Nu hadden diverse banken onafhankelijk van elkaar gezegd dat we er beter minimaal zes weken voor uit konden trekken dus dat wilden wij ook aanhouden.

De makelaar vond dit onzin en hij wist een hypotheekadviseur die binnen twee weken de hypotheek voor ons rond zou hebben. Gezien onze eerdere ervaringen met de makelaar bleven wij op ons eigen pad. Toch werden wij drie dagen later gebeld door die hypotheekmeneer. Hij had gehoord van de makelaar dat wij moeilijkheden zou hebben om onze hypotheek rond te krijgen??!! Wij zijn hier uiteraard niet op ingegaan.

Bij het inleveren van het voorlopig koopcontract viel de makelaar ons enigszins fel aan dat hij onze voorwaarde van zes weken voor de financiering belachelijk vond en hij het bijna had geweigerd. (We vroegen ons af of hij het huis nou wilde verkopen of niet…) Hij drong nogmaals aan op een gesprek met de hypotheekman. Uiteindelijk, en om van het gezeur af te zijn, stemden we in met een vrijblijvend gesprek.

En wat bleek en we eigenlijk hadden kunnen bedenken: de makelaar zou 25% krijgen van wat de hypotheekman aan ons zou verdienen.

We werden door de hypotheekman gebeld voor een afspraak, namen vast door welk aanbod we van de bank hadden gekregen en zagen elkaar de week erna. Het was op zich een prettig informatief gesprek, waarin echter wel een wat dwingende toon zat, alsof we al een overeenkomst hadden. Toen ik daarom vroeg of dit wel vrijblijvend was, werd de sfeer wat grillig. Het was vrijblijvend maar we moesten ons héél goed realiseren wat hij allemaal in ons geïnvesteerd had tot nu toe. (Hoezo, wij hadden zelf alles al kant en klaar aangeleverd (incl type hypotheek, looptijd etc) en hij had geen ander aanbod) We spraken af dat we eind van de week zouden doorgeven of we met hem in zee zouden gaan.

De volgende dag  werden we door de bank gebeld, dat deze meneer al onze gegevens had opgevraagd omdat hij onze hypotheek regelde! De bank gaf aan dat ze niet meer met ons konden praten. Vervolgens werden wij door de hypotheekman gebeld dat wij hem voor de gek hadden gehouden, niet hadden verteld dat we al een aanbod hadden (sorry??!!) en we zijn naam te grabbel hadden gegooid.

Hier waren wij uiteraard heel snel klaar mee. Zo doe je geen zaken en wie gooit wiens naam te grabbel? De omgekeerde wereld noemen wij dat.

Een week later hoorden we dat de makelaar niet alleen een percentage van de opbrengst op zou strijken maar ook groot aandeelhouder in de praktijk van de hypotheekman was! We wisten wederom genoeg…

Wanneer je als makelaar een hypotheekadviseur naar voren wil schuiven, wees dan eerlijk. Laat de kopers weten wat je motivering is. Mocht die motivering puur financieel belang zijn, laat het dan maar achterwege! Of vertel er direct bij dat jouw gewin de reden is voor de aanbeveling.

Vele malen beter is het als je niet samenwerkt met een hypotheekadviseur maar hem/haar wel aanbeveelt vanwege de kwaliteit van die persoon en het nut ervan voor de kopers. Daar zal je dan ook waardering voor krijgen van de kopers.

Dat uit het voorbeeld hierboven mag blijken dat het niet altijd goed gaat is duidelijk. Op welke wijze werk jij samen met hypotheekadviseurs?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+