Selecteer een pagina

prijsstijging NVMJe prijzen met ruim 400% verhogen, daar droomt iedere ondernemer van. Helaas, wij ondernemers hebben te maken met een marktomgeving. Daarin moet je met je prijsbeleid rekening houden met concurrenten. Over het algemeen drukt dat prijzen (hoewel sommige branches daar een heel eigen visie op hebben).

Monopolie

De NVM trekt een heel eigen plan heb ik de afgelopen week ervaren. Door haar bijzondere positie kan ze kennelijk besluiten om bepaalde prijzen van de ene dag op de andere 4-voud te laten stijgen zonder dat hiervoor een duidelijk aanwijsbare reden is. Laat me je vertellen hoe dat in elkaar zit!

Tiara

Zoals je waarschijnlijk weet is Yes-co één van de NVM Tiara gecertificeerde partijen. Dat wil zeggen dat makelaars via onze software makelaars hun woningen op funda kunnen plaatsen. Er zijn in totaal 8 gecertificeerde software leveranciers. Die betalen een jaarlijkse fee voor deze certificering. Sinds de introductie van Tiara in 2005 is dit bedrag van €10.000 per jaar opgelopen naar in 2010 €10.500. Maar voor 2011 heeft de NVM heel andere plannen!

2011

Kortgezegd, de 8 Tiara leveranciers zullen in 2011 in plaats van €84.000 ruim €361.000 moeten schokken. In 1 jaar stijgt de fee met €277.000. Dit terwijl je eerder zou verwachten dat de fee omlaag zou gaan (zoals dat ook voor de objectfee voor de makelaars gebeurt is).

Van het ene jaar op het andere stijgt de prijs met bijna €300.000. Je kunt mij niet vertellen dat de kosten met 400% gestegen zijn. Kortom er moeten andere redenen aan ten grondslag liggen.

Begrotingsgat

Het is natuurlijk speculeren maar het lijkt erop dat er een begrotingsgat gedicht moet worden en dat de leden daar in plaats van op een directe manier, via lidmaatschap of verhoging van de Tiara objectfee) op een indirecte manier de rekening gepresenteerd krijgen. En in plaats van dergelijke prijsverhogingen door de ledenraad te loodsen (geen lekker verhaal natuurlijk als bijna 2/3 van je achterban verlies draait) is het natuurlijk eenvoudiger bij de Tiara leveranciers op te halen. Het is immers niet zo dat zij een keuze hebben.

Naïef

Nu kun je als NVM makelaar natuurlijk denken, mij een zorg. Maar dat zou natuurlijk naïef zijn. Deze prijsverhoging zal zonder twijfel doorbelast worden aan de makelaars die gebruik maken van de makelaarssoftware van één van de NVM Tiara gecertificeerde partijen.

Deze prijsverhoging moet van tafel. Het zou de NVM sieren als ze ook op dit vlak transparant naar haar leden zou zijn. Verhoog de Tiara fee per object gewoon een beetje (€1 – 1,5 is genoeg), dat is bovendien eerlijker omdat ieder kantoor dan naar rato van omvang bijdraagt.

Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Maar dit muisje gaat vast nog een staartje krijgen. Zeg NVM-ers laat eens van je horen … wat vind jij van deze actie van de Nieuwegeinse bureaucratie?

Eerder verschenen op het blog van Yes-Co

The following two tabs change content below.
Middels zijn bedrijven Yes-Co en Web1on1 is Joost Rijlaarsdam dagelijks actief in de makelaardij. Hij heeft een frisse kijk op alles wat er in de makelaardij gebeurd.
Google+