Selecteer een pagina

Inflatie en huizenprijzenKan jij het allemaal nog volgen? Het ene moment wordt er geroepen dat de huizenmarkt volgend jaar instort, het volgende bericht heeft het over stijgende huizenprijzen. Vraag mij niet waar het naar toe gaat in 2011, net zoals jij weet ik het echt niet. Dat het turbulent blijft durf ik wel hardop uit te spreken.

Wetenschap

Wanneer de wetenschap zich er mee gaat bemoeien is het wel de moeite waard om te luisteren. Zo is er vorige week een onderzoeker (Paul de Vries) gepromoveerd op het verbeteren van het huizenprijsmodel voor de TU Delft.

Het voorspellen van huizenprijzen was, volgens hem, nooit echt heel moeilijk. Totdat de kredietcrisis alle economische modellen door elkaar heeft geschud.
Desondanks beweert hij een belangrijke voorspellende variabele te hebben gevonden.

22%

Het schijnt dat mensen geneigd zijn om een kleine 22% van het bruto inkomen aan hun huis te besteden. Wanneer dat percentage landelijk lager ligt, dan stijgen de prijzen en andersom. Dat zou wel verklaren waarom er tussen 1990 en 2007 zo’n sterke stijging in huizenprijzen is geweest. Door de opkomst van de aflossingsvrije hypotheek kwam het percentage onder de 22% te liggen.

Kleine stijging

Volgens de wetenschapper ligt het landelijke percentage wat aan het huis besteedt wordt tegen de 22% aan. De verwachte inflatie voor volgend jaar is 1,6%, dus zullen de huizenprijzen vermoedelijk ook met 1,6% stijgen.

Nieuwbouw

Huizenprijzen stijgen volgend jaar met inflatieniveauOok al is de nieuwbouw van huizen ingezakt, het zal geen invloed hebben op de landelijke huizenprijzen, aldus de promovendus. Wel zegt hij dat de samenhang van huizenprijzen tussen de provincies minder gaat worden. Het blijft dus slecht nieuws voor de buitengebieden in Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Wat denk jij dat er volgend jaar gaat gebeuren? Stort de markt weer in of stijgen de prijzen met 1,6%?

Bron: Intermediair

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+