Selecteer een pagina

Hoe verdwaal je niet in de social media jungle?

Je kent het vast wel; Een Twitter account met volgers en gevolgden dat de hele dat tweets spuwt. Diverse zakelijke websites sturen je te pas en te onpas updates. Facebook berichten vliegen je om de oren (zelfs als je zo gelukkig bent dat je geen Farmvillende vrienden hebt). LinkedIn groepen die graag willen dat je de hele dag met ze mee praat. Ga zo maar door.

Dagelijks krijgen we bergen digitale informatie. Om gek van te worden. Toch is het allemaal belangrijke informatie. Als er nu eens wat meer orde in zou komen… Als je het nu in één keer kon overzien… Dan zou het leven een stuk fijner zijn. Dat er een grote behoefte aan een totaal oplossing is, is duidelijk. Steeds vaker proberen sociale netwerken informatie van andere netwerken te ‘kapen’. Facebook berichten in Hyves. Twitter en Facebook in Google Buzz. Twitter in LinkedIn enz. enz. Hoewel ik zelf ook graag van deze koppelingen gebruik maak, is het nog niet ideaal. Ik zoek al een tijd naar een oplossing. Nu heb ik wat gevonden.

GIST- One voor all

Nee, het gaat hier niet om een trendy afstandsbediening. Ook maken we er geen brood mee. Twee weken geleden ontdekte ik GIST. Maar de dienst bestaat al langer. Op de site presenteerden ze zich als een totaal oplossing. Ik was eerst wantrouwig, want ik had me ooit een keer bij een andere ’totaal oplossing’ genaamd Plaxo aangemeld en dat was een grote fout ( spammende club, bah). Maar na het bekijken van de GIST website het was mij al snel duidelijk dat GIST veel potentie heeft. Ik deel mijn ervaringen graag met jullie.

Waarom potentie? GIST zoekt en vindt alle informatie rond een contact of bedrijf, zowel van sociale netwerken, RSS feeds, als van gewone Google search. En dan ook nog eens real-time. Dat is erg handig. Op één scherm alle relevante en actuele informatie bij elkaar. Je kan je eigen contacten uploaden. Dat wordt dan een ‘All in one’ kaartenbak. Maar je kan ook zoeken op personen of bedrijven die nog niet in je bestand staan. Je krijgt je eigen GIST dashboard dat je eenvoudig naar je eigen behoefte kan inrichten. Contacten worden overzichtelijk gerangschikt op basis van belangrijkheid en nieuwe informatie.

Bij dat uploaden van je contacten is er een belangrijk sociaal voordeel. Jouw contacten worden niet benaderd of ze ook op GIST willen komen. Dat vind ik persoonlijk wel zo fijn. Het is dus enkel informatie voor je zelf en je veroorzaakt geen spam lawine zoals bij Facebook of Plaxo. Voor iPhone of iPad gebruikers is er zelfs een gratis GIST App beschikbaar. Ook eigenaren van een Android telefoon kunnen mobiel ‘Gisten’.

Nu is een goed zakelijk gesprek een fluitje van…

Voorbeeld 1) Stel je bent Business-Consultant. Je gaat op bezoek bij één van je grootste prospects. Voorafgaand aan het gesprek kijk je op GIST naar het laatste nieuws rond het bedrijf en je bekijkt wat er over je contactpersoon bekend is. Je leest onder andere een persbericht van gisteren waarbij een overname wordt aangekondigd en een tweet van je contact persoon, waarin hij aangeeft vanmiddag een vergadering over die overname te hebben…

Voorbeeld 2) Stel je bent makelaar hebt een afspraak voor de verkoop van een woning. Je voert voorafgaand de naam van de eigenaar in GIST in. Je ziet dat hij een over 3 maanden een nieuwe functie heeft. Op Facebook meldt hij, dat hij na 3 makelaars nog steeds geen keuze gemaakt heeft, omdat die makelaars niet aan de Open Huizen Route deelnemen en bovendien hun meerwaarde niet duidelijk kunnen uitleggen…

Voorbeeld 3) Je bent PZ functionaris en je wil je kandidaten ‘screenen’ Voer de naam in GIST in en je weet alles. Andersom werkt het ook zo. Als je gaat solliciteren weet je door GIST precies wat er over jou op het web te vinden is. Daarmee kun je je op het gesprek voorbereiden. Beide partijen kunnen er hun voordeel mee doen…

Drempel

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Het is zeker nog niet perfect. Je moet je bijvoorbeeld wel registreren. Je kunt al je sociale netwerken eenvoudig toevoegen met een ‘wizard’, maar daar moet je wel even een half uurtje voor gaan zitten. GIST is ook enkel engelstalig. En je krijgt soms ook informatie van anderen met dezelfde naam als je bestaande contacten. Soms met hilarische gevolgen. wel blijven nadenken dus. Incomplete informatie uit je eigen bestand moet je handmatig aanvullen voor een goed resultaat. Nu is de dienst gratis en hoewel ik verwacht het dat ook wel zal blijven, weet je het maar nooit.

Aanbevolen

Wat mij betreft is GIST voor iedereen in een commerciele functie een aanrader. Ook zonder het fine-tunen levert het al zeer bruikbare infomatie op die je direct kunt gebruiken. Voer voor succesvolle zakelijke gesprekken. En GIST stuurt geen spam mails uit jou naam. Het proberen waard, vind ik. Over de iPhone App ben ik tevreden. Met Android heb ik geen ervaring. Voor GIST kun je hier gratis aanmelden.

PS: Even voor de duidelijkheid, ik heb zakelijk niets met GIST van doen. Ik deel graag mijn ‘research’ om jullie tijd te besparen. Doe er mee wat je wil.

The following two tabs change content below.
Arjan Terpstra is zelfstandig consultant interactieve media vanuit zijn onderneming EvoBuzz. Hij heeft vele jaren ervaring in de branche en verzorgt ook lezingen en trainingen voor makelaars en vastgoed professionals op het gebied van Social Media. Ook was hij spreker op het NIMA congres 2010. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de Internetmarketing van de ERA makelaars en heeft aan de basis gestaan van vele vernieuwende en succesvolle concepten in de makelaardij.

Laatste berichten van Arjan Terpstra (toon alles)

Google+