Selecteer een pagina

De NVM heeft wat mij betreft de beste cijfers over de woningmarkt. Onbewist.

Soms ben ik het niet eens met hun analyse of met het bericht dat ze de markt in willen zetten. Ze praten de markt dan omhoog. Dat is niet goed, niet eerlijk, niet transparant. Deze week komen ze met de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2010.

Bij JAAP.NL hebben we ook interessante cijfers en bovendien hebben we het CBS/Kadaster nog, die welliswaar wat vertraagd, maar ook goede cijfers geeft. We maken alvast de balans op. Mijn analyse:

JAAP.NL doet iedere maand onderzoek onder 3.000 huizenzoekers naar het vertrouwen dat de consument heeft in de huizenmarkt. Het afgelopen kwartaal was het resultaat dramatisch.

Heel 2009 zat er een stijgende lijn in, ondanks dat de uitslag van het vertrouwen nog steeds negatief was, maar sinds het rumoer rondom de Tweede Kamer verkiezingen is de stemming omgeslagen. Logisch, maar niet leuk. Gelukkig zien we deze maand alweer een licht herstel, maar je kan niet zeggen dat het dit kwartaal beter gaat met de huizenmarkt. Het gaat slechter.

Ook de ING bank meet koopintentie in de huizenmarkt en rapporteerde deze maand een all time low.

Vraag

 • Zoals je hierboven kan zien is het vertrouwen in de huizenmarkt laag. Wij denken dat de discussie over de mogelijke afschaffing van de hypotheekaftrek daar een belangrijke oorzaak van is.
 • In het tweede kwartaal van 2010 waren er minder bezoekers op huizensites dan in het laatste kwartaal van 2009 en eerste kwartaal van 2010.
 • Er waren ook minder bezichtigingen, een daling van ongeveer 10% kwartaal op kwartaal (wij zien dat denk ik nog beter dan de NVM overigens, want wij zien de keren dat er een bezichtiging wordt aangevraagd en de keren dat men een makelaar belt, de NVM doet alleen een mini onderzoekje onder een paar makelaars, die dat dan subjectief beantwoorden).

Prijzen

 • Vraagprijzen op JAAP.NL zijn dit kwartaal met 4% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat kan erop duiden dat de huiseigenaren eindelijk inzien dat als ze willen verkopen ze die droomprijs toch moeten loslaten. Vervelend voor die eigenaren, maar wel goed voor de markt, want als er weer verkocht gaat worden, moet het toch ook weer beter gaan met de prijzen?
 • De laatste berichten van het CBS is dat de huizenprijzen nog steeds dalen met een paar procent (2,2%).

Verkopen

 • We zien op JAAP.NL ook het aantal verkochte huizen. Wij meten dat dan over de hele markt, niet alleen over de huizen van de NVM makelaars. De verkopen in het tweede kwartaal zijn ten opzichte van het eerste kwartaal met ongeveer 10% gedaald.
 • Ook volgens het Kadaster zijn er in mei 2010 10% minder huizen verkocht als in april 2010. Dat is een flinke daling!
 • Hypotheekaanbieders denken dit jaar 10% minder hypotheken af te sluiten dan vorig jaar.

Conclusie

 • De huizenmarkt trekt nog niet aan, sterker nog, hij is verslechterd.
 • De markt is nu ideaal voor huurders en starters die geen huis te verkopen hebben, laag instappen!
 • Doe voorzichtig! Koop geen huis als je nog een huis moet verkopen!
The following two tabs change content below.
Directeur van JAAP.NL. Al 15 jaar in de eCommerce. HP, Apple, Wehkamp, Sunweb, OMD... Wedstrijdzeiler, hobbyfotograaf.

Laatste berichten van Hans Voorn (toon alles)

Google+