Selecteer een pagina

Maandagavond (8 feb) was een stevige avond voor de makelaardij. Tros radar had een groot item in de uitzending over de onjuiste voorstelling van het aantal vierkante meters woonoppervlak bij woningen die in de verkoop staan.
Bekijk hier de informatie over het correct berekenen van het woonoppervlak van een woning.

De gesprekspartner van tros radar was niemand minder dan de voorzitter van de NVM, de grootste branchevereniging voor makelaars.
Even wat uitspraken op een rijtje, gedaan door Ger Hukker van de NVM:

  • Makelaars zijn lui (met betrekking tot het woonoppervlak)
  • Makelaars meten niet na (ze kopieren de getallen van eerdere verkopen)
  • Er zijn makelaars die wel weten hoe het moet, maar het niet toepassen
  • Je moet kunnen vertrouwen op een NVM-makelaar

Hoeveel leden gaat de NVM verliezen?

Iets verder in het gesprek wordt de vraag gesteld wat de NVM gaat doen aan deze wanpraktijken. Naast het indienen van een klacht, wat voor de hand ligt, gaat Ger Hukker een stap verder. Hij zegt namelijk dat er, voor NVM-makelaars die niet mee willen werken of de juiste methoden bewust niet toepassen, “geen plek binnen de NVM voor die makelaar is”.

Dan lijkt het mij uitermate bizar als er geen ledendaling bij de NVM zal plaatsvinden. Zeker als er duidelijk is aangetoond, in de reportage van tros radar, dat de NVM makelaars het niet zo nauw nemen met het opmeten van het woonoppervlak, ondanks de trainingen en richtlijnen die er zijn.

Wat gaat de NVM doen?

Het lijkt mij geweldig als de NVM op hele korte termijn nog kortere metten maakt met een selecte groep makelaars die (nog steeds) van mening zijn dat ‘meer m2’ goed is voor de verkoop, terwijl er eigenlijk consumenten mee besodemieterd worden. Hang aan de grote klok dat je dat als NVM niet tolereert.
Want juist door dit naar buiten te brengen verstevig je het vertrouwen van de makelaar waar de consument op moet kunnen bouwen.

Het zal mij benieuwen hoe de NVM hiermee om zal gaan. Hoe denk jij dat de NVM dit gaat aanpakken?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+