Selecteer een pagina

Slimme consumentenNiet alleen dat, ze worden vaak ook onderschat. Door makelaars bedoel ik dan. Lees ook dit verhaal over ’trucjes’ van makelaars waar consumenten dwars doorheen prikken.

Zo kreeg ik een verslag van een aankooptraject waarbij de verkopende makelaar het best wel bont maakt. Is iedere makelaar zo? Vast niet! Lees de opsomming van het verslag ter lering of vermaak. Aan jou de keuze.

  • Twee maanden na de tweede bezichtiging (die prima verlopen was) werd er gebeld dat er nog ‘andere gegadigden‘ waren, of er nog interesse was.
    (feit: er waren geen andere gegadigden)
  • Het eerste bod was ver onder de (onrealistische) vraagprijs. De makelaar ‘was teleurgesteld‘.
    (inspelen op de emotie)
  • Na een tegenbod werd er opnieuw een bod neergelegd. Na meer dan 10 dagen pas reactie, met een tegenbod wat de koper niet serieus kon nemen.
    (de koper werd niet serieus genomen – maar aan de andere kant, er werd wel geprobeerd maximaal te scoren. Echt fout vind ik dat dus ook weer niet)
  • Om 22.00 uur des avonds werd er een finaal tegenbod gedaan, maar dat was enkel geldig tot de volgende dag.
    (hoezo de koper extreem onder druk zetten?)
  • Na moeizame acceptatie van een lager finaal tegenbod door de koper werden er door verkopende makelaar maar 3 weken gegeven om de financiering rond te krijgen.
    (nogal onrealistisch, of niet dan? Een lening aangaan voor enkele tonnen ga je niet afraffelen)
  • Makelaar vond bovenstaande 3 weken prima kunnen, hij had wel een ‘mannetje‘ die dat kon regelen.
    (natuurlijk daarbij zelf 25% leadfee opstrijken)
  • Concept koopovereenkomst werd des avonds 22.00 uur (ruim een week na mondelinge overeenkomst) afgegeven, of het voor 12.00 uur de volgende dag getekend terug kon zijn.
    (kan het zijn dat de verkopende makelaar niet wenste dat het contract nauwkeurig doorgelezen zou worden?)
  • Makelaar had de koopovereenkomst slordig in elkaar gezet met inbegrip van enkele bijzondere en zeldzame clausules
    (die volgens de makelaar ‘heel gewoon’ waren, maar die de notaris alleen in zeer uitzonderlijke gevallen tegen kwam. Ook de verkopende partij was er niet van op de hoogte en vond die clausules volledig onnodig en overbodig)
  • Na correcties werd de herziene versie van de koopovereenkomst via een envelop in de brievenbus gestopt (koper was wel thuis… aanbellen?) en werden alle bladzijden door elkaar aangetroffen. Zonder toelichting of uitleg wat er mee moest gebeuren.
    (De makelaar had verzuimd om zelf ook te tekenen, koper heeft hem daar op gewezen)
  • Makelaar werd door koper met deze serie van slordigheden geconfronteerd, waarna makelaar een betoog van een half uur hield.
    (koper weet nog steeds niet waarover….)

Is dit een opsomming van frustraties door koper? Yep, absoluut, kan niet missen en nog terecht ook. Ja, maar….

Niks geen gemaar!

Wanneer de koper via jou een woning komt aanschaffen, dan zorg je er voor dat alles op rolletjes loopt, dat de koper in de watten wordt gelegd. Stel je voor dat je de deal verprutst voor jouw klant? Die luxe kan je je niet permitteren.

Wanneer je door een consument (koper, verkoper of klant maakt niet uit) wordt geconfronteerd met hun onvrede over de gang van zaken, heb dan respect. Luister, bedank en verbeter.
Lees het complete relaas van deze consument.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+