Selecteer een pagina

2010 is pas net begonnen en traditiegetrouw zijn er per 1 januari een aantal belastingwijzigingen van kracht geworden. Zo zijn de tarieven voor schenken en erven verlaagd en zijn de kosten voor het verkrijgen van Nationale Hypotheekgarantie verhoogd van 0,45% naar 0,55%. Een onvermijdelijke verhoging gezien de verhoging van de NHG grens naar € 350.000.

Verder is er een vereenvoudiging aangebracht in de bijleenregeling, vooral ten aanzien van het goedkoper wonen. Tevens is de betaalde rente over financieringskosten voor doorstromers weer aftrekbaar.

Bekijk de afbeelding op ware grootte

Verreweg het belangrijkste besluit voor de woningmarkt is echter het verhogen van de koopsubsidiegrens naar € 167.500. Door het verhogen van dit bedrag en de daling van de huizenprijzen komen nog meer starters in aanmerking voor deze subsidie.

Helaas heeft de minister besloten dat deze zeer succesvolle maatregel niet verlengd zal worden. Er is besloten dat de koopsubsidiepot niet verder wordt aangevuld. Dit betekent: op=op. In mijn ogen een onverstandig besluit. Ik vrees dat dit besluit een grote impact zal krijgen op de toch al wankele woningmarkt.

Het zal voor starters steeds moeilijker worden om een passende woning te vinden. De minister gaat ervan uit dat de gemeentes hiervoor met een oplossing zullen komen. Het verleden leert echter dat lang niet alle gemeentes hiervoor de mogelijkheid hebben en als dit wel het geval is, er aanvullende eisen aan stellen. Bijvoorbeeld dat het alleen geldt voor Nieuwbouwwoningen. Voor starters geldt op dit moment dus nog: Grijp uw kans nu het nog kan.  http://www.hypotheekshop.nl/almere

The following two tabs change content below.
Directeur Bröring ERA Makelaars, gevestigd te Almere. RMT en Hypothecair planner

Laatste berichten van Geert Bröring (toon alles)

Google+