Selecteer een pagina

Geldgids van de ConsumentenbondDe hoofdredacteur van de Geldgids (uitgave van de Consumentenbond) schrijft op de Telegraaf een interessant stuk over 3 mythes met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek.

In de makelaardij is de aftrek van de hypotheekrente een heet hangijzer. Met toestemming van de juridische afdeling van de Consumentenbond plaats ik hier het integrale artikel van Reinout van der Heijden.

Er bestaat veel onbegrip over de hypotheekrenteaftrek. Je kunt zelfs spreken van drie mythes.

Vaak wordt beweerd dat Nederlanders verslaafd zijn aan hun hypotheek. Nederland heeft immers de grootste hypotheekschuld ter wereld, als je het afzet tegen de waarde van de woningen of het bruto nationaal product. Bij die cijfers wordt echter geen rekening gehouden met het feit dat veel Nederlanders hun hypotheek ook aflossen. Ze doen dat vaak via een spaarhypotheek waarbij pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost. Dat is fiscaal gunstig en wij zijn een praktisch volk. Een fiscaal voordeeltje laten we niet liggen.

Een andere misvatting is dat de hypotheekrenteaftrek ertoe leidt dat wonen steeds duurder wordt. De laatste 25 jaar zijn de woonlasten relatief gezien gelijk gebleven voor woningbezitters. Dat wil zeggen dat mensen nog altijd hetzelfde percentage van hun inkomen uitgeven aan hun eigen woning als in 1985. Natuurlijk, huizen worden steeds duurder. Maar het gezinsinkomen stijgt ook.

De derde mythe is misschien wel de lastigste om te weerleggen. En dat is dat het beperken van de hypotheekrenteaftrek leidt tot een verarming onder huiseigenaren. Dat is helemaal niet zeker. Iemand koopt een woning van €275.000 en betaalt €16.000 hypotheekrente per jaar. Na verrekening van de renteaftrek blijft er nog €10.000 per jaar over. Die €10.000 blijft de komende jaren precies evenveel, als de huiseigenaar de hypotheekrente voor vijf of tien jaar heeft vastgezet. De hypotheeklast blijft dus stabiel, terwijl het inkomen van de huiseigenaar normaliter met de inflatie mee stijgt. Daardoor dalen de feitelijke woonlasten ieder jaar een beetje.

Als de hypotheekrenteaftrek dus stapje voor stapje beperkt wordt, hoeft de koopkracht niet te dalen. Dat gebeurt wel als de huiseigenaar tegelijkertijd wordt gedwongen de hypotheek af te lossen.

Reinout van der HeijdenIn de Geldgids van augustus staat een artikel over wat er kan gebeuren als de politieke partijen toch ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek. Moet je dan bijvoorbeeld de hypotheek gaan aflossen, en zo ja, hoe doe je dat dan? Het is zeker niet de leukste vakantielectuur, maar je eigen woning is een kostbaar bezit. Dat is best de aandacht waard.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+