Selecteer een pagina

De Woonversnelling geeft extra kansenDe regio Amsterdam heeft al jaren een vastgelopen woningmarkt. Maar hoe kun je die weer vlottrekken? Dat is een van de opgaven waar de corporaties in Amsterdam voor staan. Het idee om woningen op basis van inkomen te verhuren sneuvelde. Maar er zijn andere mogelijkheden. Het experiment De Woonversnelling is daar één van. Met gepaste trots kan ik vertellen dat ik dit bijzondere project mag begeleiden.

Bied huurders extra kansen

Woningcorporaties Ymere, Woongroep Holland en Eigen Haard zien een kans door een deel van de huurwoningen te verloten onder doorstromende woningzoekenden. Zo krijgt het actieve deel van de woningzoekers meer kans. Hierbij worden woningen niet op basis van woonduur verdeeld, maar via een loting met gelijke kansen. Met als doel: meer beweging in de woningmarkt. Het experiment heet toepasselijk: De Woonversnelling.

Waarom eigenlijk?
Mensen blijven nu vaak lang in hun huis wonen, omdat ze nog niet genoeg woonduur hebben opgebouwd. Via De Woonversnelling kunnen mensen sneller verhuizen. En zo komen er meer woningen vrij, vaak ook voor starters. Het experiment is dus bedoeld om meer beweging te krijgen in de  woningmarkt.

Psychologisch proces
Manager innovatie Jeroen Frissen van wonincorporatie Ymere concludeert op basis van de vorige editie:  “Het is vooral een psychologisch proces. Mensen die in het reguliere systeem nog een paar jaar zouden wachten, kunnen met De Woonversnelling al echt meedingen. Dat bevordert de doorstroming.” En dat blijkt ook uit de resultaten: kandidaten van De Woonversnelling weigeren een woning minder vaak dan in het reguliere systeem.

Mag ik mee doen?
Iedereen die een huurwoning achterlaat in  de gemeenten Haarlemmermeer, Amstelveen, Uithoorn en Amsterdam. Om mee te mogen doen, maakt het niet uit van welke corporatie er wordt gehuurd. Meer criteria zijn er niet, buiten de eisen die altijd al gelden voor de toewijzing van sociale huurwoningen.

En hoe vaak dan?
Woningzoekenden kunnen elke twee weken maximaal drie keer meedoen aan De Woonversnelling. Daarnaast mag je ook maximaal drie keer op de gewone manier meedingen naar een woning. Dat kan volgens de gebruikelijke manier via de site of het magazine van WoningNet. Dat geeft je dus 3 x extra kans op een sociale huurwoning!

Check voor meer informatie www.dewoonversnelling.nl. Of volg de vorderingen op Twitter.

The following two tabs change content below.
Bouwjaar: 1981. Wordt waargenomen in Amsterdam en omschreven als passievol, ruimdenkend en creatief. Een idealist met humor. Werkt als consultant online en crossmedia voor De Wijde Blik Communicatieadvies. Doet daar dingen in de RO: online brandmanagement, PR2.0, webcare, e-participatie en natuurlijk van alles met 'social media'. Af en toe leert hij via workshops of blogposts anderen zijn trucs. Vind ie leuk om te doen, mensen helpen. Klimt daarnaast graag in de pen. Soms spontaan, meestal betaald, maar altijd hobby. Krijg je geen genoeg van zijn teksten? Volg dan zijn spoor op Twitter... #hijbijtniet

Laatste berichten van Michiel Daalmans (toon alles)

Google+