Selecteer een pagina

stopHoe zorg je voor meer omzet? Hoe overtuig je je prospects om bij je te kopen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: STOP met VERKOPEN.

Eén ding is namelijk zeker. Je overtuigt je prospects niet met verkooppraatjes. Toch maak je het nog veel mee. Verkopers die veel teveel druk zetten op hun prospects. Het hele gesprek bezig zijn met het closen van de deal, het aanbieden van hun product of dienst, en het vertellen hoe goed zij wel niet zijn. Het werkt gewoonweg niet. Realiseer als verkoper dat het geen verkoopproces is maar een inkoopproces. Het is niet de verkoper die bepaald, maar je prospect.

Je prospect controleert het verkoopproces en niet de verkopende partij. Het is dus noodzaak om inzicht te hebben in het inkoopproces. Het inkoopproces ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  1. herkennen van de behoefte
  2. het uitzoeken van de opties
  3. het bespreken van de opties
  4. inkopen

En hier schuilt nu net het gevaar. Veel verkopers zijn opgegroeid en hebben in verkooptrainingen geleerd dat zij in elk gesprek minimaal 3 maal moeten ‘closen’. Het ABC-tje: ‘Always, Be, Closing’. Zij zijn gewend om zo snel mogelijk de deal ‘te schrijven’. En dat is veelal niet mogelijk. Als je prospect nog niet in fase 4 is beland dan gaat het niet gebeuren. Natuurlijk kun je dit proces sturen en beïnvloeden. Dit is zelfs je taak als verkoper.

Wat ook niet of nauwelijks werkt zijn advertenties, e-mail aanbiedingen, nieuwsbrieven, brochures et cetera. Vaak is het noodzakelijk kwaad ter ondersteuning van de verkoop. Overtuig je je prospect? Ik durf het te betwijfelen.

Maar hoe overtuig je je prospects dan wel?

1. Je overtuigt prospects door gebruik te maken van ambassadeurs. Klantcommitment is van essentieel belang de komende jaren. Het is niet meer voldoende om alleen op een bedrijfsmatige, effectieve en efficiënte wijze met je klanten om te gaan. Elke deal is people business. Niet de techniek maar de relatie, de interactie van bedrijven met hun klanten, is sleutel tot succes. Zorg dat klanten zich commiteren aan je organisatie. Klantcommitment zorgt voor ambassadeurschap. Ambassadeurs die je organisatie willen promoten en ondersteunen. Laat je bestaande klanten iets positief ervaren en zorg dat zij deze ervaring door vertellen. Dit geldt niet alleen in een business to business omgeving maar ook in een business to consumer omgeving.

2. Je overtuigt door je prospects te helpen en waarde toe te voegen.

Dus ga anders denken, doen en handelen. Ga je nieuwe klanten helpen. Voeg waarde toe….wordt vervolgd.

Joris van Roessel

Meer artikelen: www.salesmanagementblog.nl

The following two tabs change content below.
Expert op het gebied van Oplossingsgericht Management.

Laatste berichten van Joris van Roessel (toon alles)

Google+