Selecteer een pagina

De-makelaar-van-de-toekomst

In het afgelopen halfjaar heb ik twee keer mogen spreken over de toekomst van de makelaardij. Met name ’ter inspiratie’. Eerst bij een hackathon van Perfectkeur, en gisteren op de Noordelijke NVM dag. In dit blog vind je het uitgeschreven script van het relaas.

—————————

Hallo! In de komende dertig minuten mag ik jullie meenemen in een blik op de toekomst.

Daarbij wil ik graag dat jullie de dag van nu vergeten. Dat jullie gaan denken in volgend jaar en verder. Daarbij maakt het niet uit of iets vandaag wel of niet kan.

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat iemand langskwam die dat niet wist.

De laatste grote schokgolf die door de makelaardij ging was de crisis. Dat gebeurt je, dat overkomt je, en daar heb je geen invloed op. Eigenlijk was die -achteraf- wel goed. Het kaf werd van het koren gescheiden en menig belabberde makelaar gooide het bijltje erbij neer.

De crisis heeft echter weinig verandering gebracht voor ‘hoe’ de makelaar makelde. Er diende wat meer werk verricht te worden, het binnenhalen van klandizie werd wat moeilijker, maar feitelijk is het ‘makelen’ zelf er niet door veranderd.

Terug naar het begin van deze eeuw

Hoe anders was dat 20 jaar geleden. Toen de fax nog gebruikt werd en NVM Masterplan de leidende database voor onroerend goed was. Met de komst van ‘het internet’, Funda en Realworks veranderde de manier van makelen drastisch.

Sindsdien? Is er niets veranderd. Nou ja, niets drastisch bedoel ik.
Elke makelaar heeft ondertussen veel gimmicks en technologische foefjes in gebruik genomen. Denk hierbij even aan 3D tekeningen, video, het klantenportaal, livestreaming van bezichtigingen, dronebeelden, matterport foto’s, chatbots op de website en ga nog maar even door.

Matterport 3d foto

Denk ook aan de introductie van Facebook en WhatsApp, waarbij de manier van communiceren tussen makelaar en klant is gewijzigd.

Maar dat is niet drastisch. Het is alleen een wijziging van de vorm, van het medium dat gebruikt wordt voor de communicatie.

Nieuwe drastische wijziging voor de makelaardij op komst

Nu, na 20 jaar lang allemaal redelijk hetzelfde gedaan te hebben sinds de opkomst van the web, staan we aan het begin van een nieuwe drastische wijziging. Daarvoor hoeven we alleen maar naar de snelle ontwikkeling van technologie om ons heen te kijken.

Dan kijken we niet naar gimmicks. Betalen met je telefoon is exact hetzelfde als betalen met een pasje. Alleen het medium is anders. Je verwarming of verlichting bedienen met je telefoon is ook niet echt vernieuwend, maar begint er al wel wat op te lijken.

Die dingen kan je namelijk automatiseren op basis van iets anders. Zoals locatie.
Je verwarming kan automatisch aan/uit gaan, gebaseerd op waar je bent. Geen persoonlijke interactie meer nodig, en toch altijd de juiste temperatuur thuis.

Je verlichting kan van kleur veranderen als het gaat regenen, of als het kouder wordt dan een bepaalt aantal graden Celsius.

Dat heeft nog niets met de makelaardij te maken, dus je mag nu nog even een zucht van verlichting geven. Maar neem dit soort nieuwe bestaande mogelijkheden even als basis, en ga dagdromen.

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat iemand langskwam die dat niet wist.

Terug naar het verleden om vernieuwingen te bekijken

Om je op weg te helpen neem ik je eerst nog even mee naar de geschiedenis. Want vanuit de geschiedenis kunnen we zien hoe dingen onverwacht een wending kunnen nemen. En die wendingen ga ik in het tweede deel projecteren op de toekomst van de makelaardij. Op jouw toekomst als makelaar.

Sputnik sateliet begin van GPS

bron: Wikipedia

Een voorbeeld.
Navigatiesoftware is ontstaan omdat een stelletje studenten het enkele signaal van de Spoetnik, de eerste satelliet, wisten te ‘plotten’ op de kaart. Toen hun leraar vroeg of het ook andersom kon, om de studenten uit te dagen, gingen die aan het werk om plaatsbepaling op aarde mogelijk te maken gebaseerd op een signaal uit de ruimte dat vanaf een vaste plek uitgezonden werd. De start van GPS was een feit, in 1957 begonnen. In minder dan 40 jaar van niets, via een uitdaging door een professor, naar de gewoonste zaak van alledag.

Om de geschiedenis te gebruiken voor de toekomst is er maar één zinnetje cruciaal:

Wat zou het mooi zijn als….

Het gaat niet om wat niet kan, of wat onmogelijk is. Denk maar even na.

In 1850 was het onmogelijk om te vliegen, als een vogel.
Wat zou het mooi zijn als…..
In 1909 vloog het eerste Nederlandse vliegtuig. Toen was het onmogelijk dat je naar de maan zou gaan.
Wat zou het mooi zijn als….
En daar is 1969… nou ja, je snapt het wel. In nog geen 50 jaar tijd van de ene ontwikkeling naar de volgende grote stap voor de mensheid.

Buzz Aldrin op de maan

Bron: Wikipedia

Vooruitziende blijk?

In 1985 kon ik niet begrijpen waarom ik op de HAVO allerlei dingen moest leren waar ik geen ‘belang’ bij had. In mijn geval vooral geschiedenis, aardrijkskunde en rekenen. Rekenen kon ik toch gewoon een zakjapanner voor gebruiken? Overigens denk ik daar nu iets anders over, maar dat is een ander onderwerp.

Van geschiedenis en aardrijkskunde zei ik destijds al dat ik het later wel eenvoudig op kon zoeken. Geen idee hoe, maar dat kwam nog wel. En inderdaad, dat zoeken we nu gewoon allemaal even op als we het willen weten. Die ontwikkeling had minder dan 30 jaar nodig.

Autoverkopers – zo makkelijk om als voorbeeld te gebruiken…

Zo kon destijds niemand zich voorstellen, vooral autoverkopers niet,  dat een auto online gekocht zou worden. Daar zit emotie en gevoel in, daar moet je toch echt eerst in gezeten hebben voordat je hem koopt. Zie je hier de parallel met de makelaardij al?
Om te beginnen werden er nieuwe auto’s gekocht uit de brochure, zonder er ooit eerst in gezeten te hebben. Als de velgen maar vet waren.

Dan heb ik het nog niet over autonoom rijdende auto’s gehad. Vandaag de dag rijden die al veiliger dan jij of ik. Kwestie van wetgeving en de schuldvraag oplossen en het is een feit dat wij zelf niet meer gaan autorijden. Denk even aan vrachtwagenchauffeurs en taxi’s….

Na die HAVO opleiding, die vanzelfsprekend niet afgemaakt werd, kwam ik via een omweg terecht bij de MTRO. Een totaal nieuw opgezette toeristische opleiding. Want de mens kreeg steeds meer vrije tijd en geld om te reizen. Business dus!

Even een vraag: Wie boekt zijn of haar vakantie via een reisbureau? Een vak, een beroep dat bijna verdwenen is. Niet weggevaagd, er zijn altijd uitzonderingen, toch is het reisbureau verdwenen uit het beeld van de binnenstad. Een vak waar ik een nieuwe opleiding voor gevolgd heb. Binnen 15 jaar verouderd.

De snelheid van verandering

Verandering vindt zo razendsnel plaats, dat niet eens iedereen het bij kan houden. Van 50 jaar (vliegen naar ruimtevaart), naar 30 jaar (ontwikkeling internet), naar nu al 15 jaar (nieuwe opleiding alweer verouderd). Beroepen veranderen en verdwijnen.

Op de lijst van Marketingfacts van 2016 staan er 3 beroepen in de top 5 van beroepen die gaan verdwijnen die gerelateerd zijn aan vastgoed….

  • Op 4: CV-ketel ingenieurs. Gas gaat verdwijnen uit gebouwen en wordt vervangen met elektriciteit en warmtepompen.
  • Op 3: notarissen en accountants. Dat gaat bijna allemaal geautomatiseerd plaats vinden dankzij de blockchain technologie.
  • Op 2: hypotheekadviseurs. Die worden vervangen met kunstmatige intelligentie. Scheelt de huizenkoper zo €1500 en het is weken, zo niet maanden, sneller geregeld.

De beroepen die verdwijnen zijn de beroepen waar repetitief gehandeld wordt. Die geautomatiseerd kunnen worden. Samen met de tussenhandel. Als er een laag tussenuit kan, dan gaat dat gebeuren. Niet OF, maar WANNEER.

Wie en wat verdwijnt het eerste in de makelaardij?

Dichter bij huis, jullie vakgebied, zijn het naast de hypotheekadviseurs de taxateurs die als eerste gaan verdwijnen. Of je het leuk vind of niet, de taxatiewaarde gaat gekoppeld worden aan de WOZ. En die WOZ wordt geautomatiseerd bepaald. Is dat altijd correct? Nee. Gaat het gebeuren? Ja. Het is sneller, makkelijker en goedkoper. Er blijven uitzonderingen, dus er blijven 50 à 80 taxateurs of zo aan het werk.
Van de ruim 6.000 die bij het NRVT ingeschreven staan.

Ook huizen koop je ‘gewoon’ online

Huizen gaan online gekocht worden, te beginnen met nieuwbouw. Dat is nu al een feit trouwens. In 2016 zijn 59 nieuwbouwhuizen door BPD aan de Lek bij Vianen online verkocht. Alleen de handtekening moest nog ouderwets bij de notaris gezet worden.
Mag je 1x raden hoe dit allemaal verder gaat verlopen in de wereld van vastgoed en makelaardij.

De kans is groot dat de helft van jullie, misschien wel meer, nu denkt dat het wel mee zal vallen. Dat consumenten toch altijd weer naar de makelaar toe gaan om een huis te kopen of verkopen. Dat dacht die dame op het reisbureau ook. Tot er in 1996 bookings.nl kwam (tegenwoordig booking.com geheten), door een Nederlandse student neergezet.

De technologie is al verder dan je vermoed

Wie gebruikt er Siri, Google Assistant, Google Home of Alexa?
Lekker handig en snel. Op dit moment doet die niets meer dan jouw opdracht uitvoeren. Vaak op het internet iets opzoeken en klaar.
Als je naar de IO18 presentie van Google hebt gekeken, dan heb je al wat nieuws gezien. De ‘telefoon’ die na een opdracht zelf gaat bellen. De opdracht is simpel: Maak een afspraak bij de kapper op de ochtend van een bepaalde datum. Vervolgens gaat, in dit geval Google Assistant, ZELF bellen met de kapper, en voert een totaal normaal telefoongesprek. De computer belt dus met een mens, en de mens heeft niet door dat ze met een computer, een bot praat.

Datzelfde deden ze ook met het reserveren bij een restaurant. Alleen… bij een Chinees restaurant is het niveau van Engels niet altijd even goed…  En reserveren voor minder dan 5 personen is daar niet nodig. Ook daar wist de bot van Google Assistant zich prima mee te redden. Verbazingwekkend, kijk maar:

 

En dat is wat vandaag al kan. Hoe zit dat dan in de (nabije) toekomst, zeg over 5 à 15 jaar?

De introductie van AI in de makelaardij

Daarom wil ik graag gaan schetsen hoe ik een huis zou willen kopen

Wat ik nu ga beschrijven is technisch al mogelijk. Nog sterker – het is al schering en inslag in de wereld van beleggers.

OK, Han is op zoek naar een huis.
Gelukkig weet mijn telefoon dat ook, want ik vertel mijn persoonlijke ‘bot’, dat stuk Artificial Intelligence op mijn telefoon (nou ja, eigenlijk gewoon in de cloud, maar ik bedien het via mijn telefoon) dat ik een ander huis zoek.

Laten we dat digitale hulpmiddel gewoon even ‘Theo’ noemen.

Het is voor Theo nodig om continue te ‘luisteren’, of hij een opdracht of commando krijgt. De microfoon van de telefoon staat eigenlijk continue open.

Theo volgt mij al een tijd, en weet meer van mij dan jij en ik samen. Omdat Theo erg veel dingen automatisch voor mij regelt, kan Theo bij informatie komen waar ik zelf niet bij kan, en ook geen weet van heb. En dat hoeft ook niet.

Dankzij die communicatie tussen al die geautomatiseerde botjes, Theo en consorten dus, is het kopen van een huis eenvoudig geworden.

Theo weet dat mijn kinderen, volgende maand 18 en 19, binnenkort gaan studeren. Van mijn zoon weet Theo dat die volgend jaar, of het jaar er op naar Groningen gaat om te studeren. Mijn dochter gaat over 1 jaar in het buitenland stage lopen en daarna aan het werk. Routes van de opleiding die eigenlijk al bekend zijn dus.

Zelf hebben mijn partner en ik ruim 10 jaar in het buitenland gewoond. En we hebben tegen vrienden en bekenden regelmatig gezegd dat de kans groot is dat we wel weer terug willen naar Frankrijk, als de kinderen het huis uit zijn.

Omdat Theo als assistent eigenlijk continue meeluistert of er een opdracht aan hem gegeven wordt, heeft hij deze informatie ook kunnen registreren. Theo weet dus dat de kans groot is dat we over 2 jaar op zoek gaan naar een ander huis, mogelijk in Frankrijk.

Theo weet ook waar en hoe ik nu woon. Aangevuld met waar ik vroeger allemaal gewoond heb, wat ik daar deed en hoe lang ik daar woonde.

Kortom, Theo kent mijn voorkeuren. Die weet hoe ik leef.

Daar komt het spannende moment. Han heeft met zijn partner besloten om te gaan oriënteren op een ander huis. Voor het gemak nog even in Nederland, want de kinderen mogen dan wel het huis uit zijn, volledig op eigen benen staan ze nog niet.

De AI zoekt het volgende koophuis

Theo – zoek eens een leuk huis voor ons (voor het gemak nog even in Nederland).
Meer hoef ik niet te doen. Theo doet de rest. En wanneer Theo twijfelt, zal hij mij gewoon een vraag stellen. Ter controle.
Zo kan hij vragen of er een makelaar ondersteuning moet geven. Daarbij zal Theo op basis van reviews en locatie de beste makelaars voor mij selecteren om een afspraak mee te maken.

En omdat Theo wist dat het er aan zat te komen dat ik een ander huis wil kopen, heeft Theo al ‘research’ gedaan en zich voorbereid om me snel van een antwoord te kunnen voorzien.

Waarschijnlijk het belangrijkste bij het kopen van het huis is de vraag of ik het kan betalen. Maar dat weet Theo al. Die regelt immers mijn bankzaken ook en heeft inzage in de rekeningen, ons uitgave patroon.

Theo wil nog wel even van mij weten of ik een grens wil leggen aan de beschikbare financiële middelen. Zelf stelt Theo al voor om er voor te zorgen dat ik jaarlijks dezelfde levensstandaard kan houden, en €5000 per jaar kan sparen.

Met die informatie gaat Theo aan het werk, en neemt contact op met de bots van verschillende hypotheeknemers. Zo zal Theo voor mij ontdekken wat de beste mogelijkheid is en hoeveel ik kan lenen. Omdat Theo geautomatiseerd werkt, volgens een gecertificeerd algoritme, weet de bot van de bank ook dat ik die hypotheek kan betalen. Zonder mijn bankafschriften te hoeven zien.

Er wordt door de bot van de bank direct een fiat gegeven aan Theo om een huis van maximaal €275.000 te kunnen kopen.

De hypotheekadviseur staat inmiddels buiten spel

Dit traject wat ik nu beschrijf om een hypotheek te regelen duurt misschien een paar minuten. Daar kan geen hypotheekadviseur of makelaar tegenop.

Een paar minuten nadat ik Theo gevraagd heb om een huis te zoeken laat hij mij weten dat ik een budget heb van €275.000 en dat hij daarmee aan de slag gaat.

Nu zou je verwachten dat Theo gaat zoeken in de databases van funda, huislijn, jaap en van makelaarssites.
Vergeet dat maar. Die sites zijn eigenlijk niets anders dan een tussenlaag. En we weten inmiddels allemaal wat er gebeurt met tussenlagen, die verdwijnen.

Nee, Theo heeft contact met allemaal andere botjes. Eigenlijk dus de Theo’s van mensen die misschien wel aan hun Theo verteld hebben dat ze een ander huis zoeken.

Omdat mijn partner en ik allebei tevreden zijn met het werk wat we hebben en doen, zal Theo enkel in een acceptabele straal vanaf ons beider werk zoeken.

Nog geen half uur later vraagt Theo of ik naar wat mogelijkheden wil kijken, die hij intussen gevonden en geselecteerd heeft. Doordat wij, à la tinder, vrij vlot kunnen aangeven of we het wel of niet wat vinden, worden de resultaten waar Theo mee komt steeds interessanter. Binnen vijf minuten hebben wij al 5 huizen gekozen die ons aanspreken.

Swipen voor je huis

Bron: Woonkrant

De AI werkt in stapjes, zodat het prettig in gebruik is

Theo laat weten de diepgaande informatie te gaan verzamelen voor ons.

Hierbij houdt Theo rekening met de energieconsumptie van het huis, maar ook bijvoorbeeld de oriëntatie van het huis en de ligging van de tuin. Verder houdt de bot rekening met allerlei andere, kleine maar praktische zaken, zoals het spitsverkeer en de ligging ten opzichte van een sporthal waar een goede volleybalclub is, en zoekt Theo alvast mooie hardlooproutes uit met door mij gelopen afstanden.

Als eerste zet Theo mijn TV aan en laat heel veel beschikbare foto’s en video’s zien. Gevonden op Google, Facebook, Pinterest en misschien zelfs wel uit de privécollectie van de huidige bewoners, mits ze hun bot daar toestemming voor hebben gegeven om die te tonen aan potentiële kopers.
Zo krijgen wij een goed beeld van het huis in de werkelijke wereld. In alle seizoenen.

Zodra wij aangeven nog altijd geïnteresseerd te zijn in het huis schakelt Theo de holografische projectie in. In die projectie staan onze meubelen, op een logische manier ingedeeld, in het huis wat we misschien willen kopen.
Vandaag doe je dat trouwens met Virtual- en Mixed Reality, de tussenstap naar holografische projectie toe.

Holografische projectie van het nieuwe huis

We lopen door de geprojecteerde ruimte heen en krijgen zo een uitstekend beeld van de ruimte die er in dit huis is. Zonder onze eigen woonkamer te hoeven verlaten zien we alle ruimten van het huis en de mogelijkheden die het biedt. Met ons eigen meubilair er in gesimuleerd.

Ook de buitenkant, tuin en omgeving worden met de holografische projectie duidelijk aan ons getoond.

Daarbij geeft Theo aan dat hij uit de informatie van bijvoorbeeld PerfectKeur weet dat het huis 2 jaar geleden geschilderd is, de dakgoot wat sleets aan het worden is, maar het huis verder in goede staat van onderhoud verkeerd. De bouwkundige risico-index is laag.

We laten onze bot met de bot van de verkopers een afspraak maken om eens langs te komen. Zo kunnen de agenda’s eenvoudig en snel naast elkaar gelegd worden om af te spreken.

Twee dagen later staan we bij het betreffende huis en we zien exact hetzelfde als wat Theo al geprojecteerd had. Dit voelt goed.

Zelfs de zon wordt gesimuleerd

Wanneer we in de tuin staan zorgt de bot van de verkoper er voor dat de ‘zonnedrone’ boven de tuin hangt. Die geeft een heerlijke warme gloed af, een virtuele zon. Wel zo fijn in (bijvoorbeeld) november. Nu weten we direct hoe lekker die tuin in de zomer is.

We laten Theo de volgende dag onderhandelen met de bot van de verkoper en voor €268.700 kunnen we het huis kopen, en over 2 maanden verhuizen. Omdat we weten dat Theo allang heeft uitgerekend of we dat kunnen betalen, en omdat we weten dat de hypotheek al goedgekeurd is kunnen we de koop afronden.

De transactie wordt weggeschreven in het blockchain register van onroerend goed. Hiermee is het voor iedereen duidelijk wie wat waar en wanneer gekocht heeft, en voor welk bedrag.

En zo koopt Han een huis. Het is aan de software ontwikkelaars om dit, of iets anders, te gaan realiseren. En dat gaat vast niet erg lang duren, gezien de bestaande mogelijkheden.

En stel je nou even voor dat ik naar Frankrijk had willen verhuizen…?
Dan was er niet veel veranderd. Parce-que Theo, il parle parfaitement Français!

Ook onderhoud en service verplaatst naar AI toe

Twee jaar later, als ik er al een tijdje woon, gaat de dakgoot wat kuren vertonen en volgens mij zie ik lekkage. Om erger te voorkomen vraag ik Theo om advies in te winnen. Theo wil graag dat ik een videootje maak van de locatie waar ik problemen vermoed.

Met die video neemt Theo contact op met de adviesbot van (bijvoorbeeld) PerfectKeur.
Diezelfde bot laat weten dat er geen reden tot paniek is, maar raad wel aan om de sleetse dakgoten de komende zomer te laten vernieuwen om echte lekkage te voorkomen. Om de informatie volledig te maken geeft de bot van PerfectKeur direct 3 offertes van een specialist bij mij in de buurt, samen met de laatste 15 reviews over die bedrijven.

Zodra ik gekozen heb welke partij de reparatieklus van mij krijgt regelt Theo een afspraak en wordt mijn dakgoot tijdig en zo gunstig mogelijk gefikst.

Hoe heb je nou jouw eigen huis verkocht?

Exact op dezelfde wijze als de aankoop, alleen dan in omgekeerde volgorde.

Op het moment dat wij Theo vertelden om te gaan zoeken naar een ander huis, heeft hij alle andere bots die op zoek zijn naar een huis laten weten dat mijn huis binnenkort te koop gaat komen. Theo weet wat de bestaande hypotheek nog is, wat het huis op kan brengen enzovoorts.

Zo weet Theo ook dat er in Almelo, mijn woonplaats, stelletjes in appartementen wonen die in blijde verwachting van een eerste of tweede kind zijn. Ideale kopers voor ons huis. Theo laat de bots van die stelletjes alvast weten dat ons huis vrij gaat komen. Zodra dat stelletje hun bot een opdracht geeft om te zoeken naar een fijne gezinswoning, heeft hun bot al een eerste mogelijkheid te bieden.

En zo zal de aan- en verkoop van huizen bijna volledig automatisch en transparant plaatsvinden.

Is dit toekomstmuziek? Ja.
Is dit onmogelijk? Nee.

Toch duurt dit nog wel even….

Tot het zover is zoals ik geschetst heb, moet er nog heel veel gebeuren en veranderen. Met makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs die erbij betrokken zijn.

De toekomst ligt in de techniek en de automatisering. Daar gaat het verschil gemaakt worden. En als je vanaf het begin die route kan beïnvloeden en verbeteren is er meer kans dat je zelf nog betrokken blijft bij onroerend goed transacties. Of dat als makelaar zal zijn valt over lange tijd nog te bezien.

Tot die tijd kan je als makelaar nog veel mensen blij maken, en tegelijkertijd contact houden met de nabije toekomst, om daar zelf tijdig op in te spelen.

Heel veel succes en plezier vandaag!

 

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+