homepage van het vernieuwde WieIsDeBesteMakelaar.nl

7 jaar geleden ging er een behoorlijke schok door de makelaardij. Met de lancering van WIDBM konden consumenten hun makelaar open en bloot een beoordeling geven. Onafhankelijk en transparant.

Inmiddels is dat de gewoonste zaak van de wereld en heeft zelfs funda het concept, met aanpassingen en beperkingen, gekopieerd (na behoorlijk wat onrust bij de NVM makelaars).

Sinds 1 januari dit jaar zijn er grote veranderingen te vinden op de vergelijkingssite WieIsDeBesteMakelaar.nl. Veranderingen die mogelijk wederom een schokgolf door de makelaardij laten gaan. Met name het derde punt hieronder.

We zetten hier de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje.

Reageren op een beoordeling

Eindelijk kan de makelaar reageren op een beoordeling. Dit zal ongetwijfeld een belangrijke reden zijn voor makelaars om (weer) gebruik te maken van WIDBM. Met name bij, volgens de makelaar, onterechte beoordelingen werd het ervaren alsof je als makelaar met de rug tegen de muur stond. Nu kan er in elk geval weerwoord gegeven worden.

reageren op een beoordeling bij WIDBM

Om een reactie te kunnen plaatsen is het nodig om de eigen kantoorpagina op WIDBM te ‘claimen’. Met die claim wordt aangegeven de kantoorpagina te willen beheren. Als dat goedgekeurd wordt ontvangt de makelaar inloggegevens zodat er op beoordelingen gereageerd kan worden.

Eigen gegevens beheren op WIDBM

Zoals hierboven al staat is het mogelijk om de eigen informatie op WieIsDeBesteMakelaar te beheren, nadat de kantoorpagina geclaimd is.
Door op www.wieisdebestemakelaar.nl het eigen kantoor op te zoeken (zoeken op kantoornaam is het eenvoudigste) kan daarna de pagina ‘geclaimd’ worden door de makelaar.

makelaarskantoor claimen op WIDBMNaast de NAWTE gegevens kan de makelaar het logo toevoegen, een eigen promotie tekst invoeren, aangeven welke dienstverlening er gegeven wordt vanuit het kantoor en bij welke organisaties het kantoor is aangesloten (branchevereniging / franchise organisatie).

Er zijn meer mogelijkheden bij het premium account.

De meeste rigoureuze vernieuwing: beoordelingen op makelaars niveau

Vooralsnog was het zo dat alle beoordelingen op een bult kwamen en allemaal onder het kantoor werden weergegeven. Sinds 1 januari kan de consument de individuele makelaar, taxateur of financieel adviseur zelf beoordelen.

Voor de grotere kantoren, en franchise organisaties,  is dit natuurlijk ontzettend interessant. Zo kan er onderling vergeleken worden!

Naast een overzicht van alle beoordelingen op kantoorniveau kan er nu gekeken worden naar de scores van individuele makelaars. Erg handig voor de marketing (zeker bij franchise organisaties).
Kanttekening daarbij is dat het overzicht per makelaar alleen voor premium accounts beschikbaar is.

Of WIDBM deze nieuwe mogelijkheid ook gaat benutten bij het toekennen van Awards is nog niet bekend. Het zou dan wel een nieuwe betekenis geven aan: Wie is de Beste Makelaar?

Vanaf nu kunnen makelaars individueel beoordeeld worden op www.WieIsDeBesteMakelaar.nl. Uniek! #wiedurft Klik om te Tweeten

Andere berekening van de gemiddelde score

Hoe nuttig is een beoordeling van 5 jaar geleden voor een consument die nu een goede makelaar zoekt? Helemaal niet eigenlijk.

Daarom wordt sinds begin 2018 de gemiddelde score van een kantoor berekend over de laatste 300 dagen. Daarbij geldt nog steeds dat een makelaarskantoor minimaal 5 beoordelingen dient te hebben om te kwalificeren voor een gemiddelde score.
Elke nacht wordt de gemiddelde score opnieuw berekend voor alle kantoren. Bij het ontvangen van een nieuwe beoordeling wordt de gemiddelde score in real time herberekend.

Zo zijn er nu kantoren die eind 2017 nog bovenaan het lijstje stonden voor hun vestigingsplaats, en nu ‘verdwenen’ zijn uit de top 10. Dan komt dat omdat ze niet (meer) kwalificeren voor een gemiddelde (hoge) score op basis van de nieuwe regels.

Hierdoor zal er ook meer fluctuatie ontstaan in de topposities van kantoren in de betreffende plaats. Tevens worden makelaars hierdoor aangespoord om actief gebruik te blijven maken van WIDBM, willen ze via de vergelijkingssite nieuwe business ontvangen.

Een drastische, maar zeer terechte maatregel. Oude beoordelingen horen gewoon niet meer mee te tellen bij een score. Zo zijn er nu veel kantoren met beoordelingen, maar geen gemiddelde score. Jammer.

Berekening gemiddelde score op WIDBM

Zichtbaar in meerdere plaatsen

Met het premium account kan het makelaarskantoor aangeven in welke 10 extra plaatsen ze graag gevonden wilt worden.

Voorheen was het zo dat het kantoor enkel en alleen getoond werd en gevonden kon worden op de vestigingsplaats. Prima voor een kantoor in grote steden. Maar wat nou als het kantoor in bijvoorbeeld Panningen is gevestigd? En het gebied waarin men actief is, is groter dan enkel die plaats met 6755 inwoners?

Door 10 extra plaatsnamen toe te voegen wordt het kantoor ook gezien in die plaatsen (zoals Maasbree, Meijel en Helden).

premium account mogelijkheden op WIDBM

Een fantastische manier om de reikwijdte als kantoor te vergroten en op eenvoudige wijze meer business te kunnen genereren dankzij de mooie beoordelingen.
Deze mogelijkheid alleen is al reden genoeg om een premium account te nemen bij WIDBM.

Omdat deze 10 extra plaatsen zelf bepaald kunnen worden, zou het ook heel goed kunnen werken om een (marketing)campagne in een bepaalde plaats te starten, om het bereik en de bekendheid daar te vergroten. Is het doel bereikt, dan kan hetzelfde principe toegepast worden op een volgende plaats.

Makelaarskantoren Baarlo werkgebied - WIDBM

Screenshot van de makelaarskantoren die actief zijn in Baarlo (waar geen makelaarskantoor gevestigd is). Zie de oranje pijlen.

Verbetering van de SEO (vindbaarheid in Google)

Linkbuilding is nog altijd één van de vele factoren die Google meetelt bij het bepalen van de positie binnen de Google zoekresultaten.

Hoe meer andere (relevante!) websites naar de website van het makelaarskantoor linken, des te gunstiger. WIDBM wordt in de makelaardij zeker als een relevante website gezien door Google. Dus als er een deeplink vanuit WIDBM naar een website staat, is dat positief. Stuur daarbij de link niet naar de ‘homepage’, maar direct naar het woningaanbod, of een acquisitie landingspagina.

Heb jij voordeel dankzij WIDBM? Dan zouden wij het erg waarderen als je op jouw website een link naar jouw kantoorpagina op WIDBM plaatst. Ook voor ons is linkbuilding nuttig :).

Ga premium

Als een kantoor al gebruik maakt van WIDBM voor het verzamelen van beoordelingen, dan is nu het moment om actie te ondernemen. Claim de kantoorpagina zo snel mogelijk, zodat de gegevens van het kantoor en over de verleende diensten duidelijk en correct weergegeven wordt.

Wanneer het werkgebied van een kantoor groter is dan enkel de vestigingsplaats, dan is het advies om ook meteen het premium account te activeren. Daarvoor vragen ze het belachelijk lage bedrag van €99,50 per jaar (€8,30 per maand). Het kan haast niet anders dan dat het grotere bereik (10 extra plaatsen!) voor minimaal 1 extra/nieuwe opdracht zorgt. Dan zijn de kosten direct meer dan dubbel terugverdiend.

Bugsbugs op WIDBM (Mobile)

Helaas zijn er nog een aantal bugs te vinden, grotendeels onschuldig of anders onhandig. Het toevoegen van, of wisselen van het bedrijfslogo bij de kantoorinformatie is klunzig bijvoorbeeld. Domweg niet gebruiksvriendelijk.

Het kan ook voorkomen dat een bepaalde plaatsnaam niet aanwezig is in de database, waardoor het toevoegen van die plaats als werkgebied vooralsnog niet zal lukken.

We gaan er vanuit dat daar hard aan gewerkt wordt en ook die aandachtspunten opgelost gaan worden.

Conclusie over de aanpassingen bij WIDBM

Het kunnen reageren op een beoordeling was long overdue. Vanzelfsprekend dat het nu wel kan. Ook het aanpassen van het berekenen van de gemiddelde score is een verbetering. Al zal het voor sommige kantoren toch als een schok komen dat hun mooie toppositie in ene verdwenen is. Tja, hadden die kantoren maar actief moeten blijven met het verzamelen van beoordelingen op WieIsDeBesteMakelaar.nl

De meeste impact kan wel eens op het conto geschreven worden van de mogelijkheid die consumenten nu hebben om de individuele makelaar (taxateur of financieel adviseur) te beoordelen. Dat kan voor sommige makelaars hard aankomen.
Gezien de onrust die er zeven jaar geleden, bij de start van WIDBM was, zou dat nu wel weer voor wat onrust kunnen zorgen. Alhoewel, inmiddels zijn de meeste makelaars wel gewend aan het ontvangen van beoordelingen.

Toch vreemd dat er nog altijd kantoren zijn die er zelf niet actief mee bezig zijn. Of durven die gewoon niet? De kans wordt steeds groter dat consumenten die kantoren voortaan links laten liggen.

Nieuwe berichten eenvoudig in je e-mail - lekker makkelijk:

 

Kennisgeving: WIDBM is een onderdeel van DeScherpePen

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+