Selecteer een pagina

Voor de markt uit verkopen bestaat niet

Twee dagen geleden schreef Perrie Voorbach een interessant blog over de essentie van funda. Daarin stelt hij onder andere dat de enige manier voor een makelaar om een zo hoog mogelijk rendement voor de verkoper te behalen enkel mogelijk is via funda.

Tja – daar moet ik toch even op reageren, aangezien ik het niet met hem eens ben.

Voor de markt uit verkopen

In zijn blog wordt er allereerst gesproken over ‘voor de markt uit verkopen‘. Geen idee wat dat is. Wat is de markt? En waar verkoop je het dan?

Is het niet zo dat ‘de markt’ niets anders is dan het aanbod van huizen die te koop staan, en de vraag van kopers naar een huis? Perrie wekt echter de indruk dat funda synoniem staat met de markt. Dat het verkopen van een huis zonder gebruik te maken van funda het ‘voor de markt uit verkopen’ is.

Het gaat er toch om dat het huis verkocht wordt? Wie zegt dat funda daar een rol in hoort te spelen?

Het gaat weer alleen over geld

Tegelijkertijd wordt er gesteld dat de opdracht van de makelaar niets anders is dan, quote;

“De woning tegen een zo hoog mogelijk prijs met de beste voorwaarden verkopen”.

De valkuil hier is het gedeelte ‘beste voorwaarden’. Want dat is nogal subjectief, terwijl het op hetzelfde moment om hele andere resultaten kan gaan dan een zo hoog mogelijke prijs. Wat is in die vergelijking dan belangrijker? De zo hoog mogelijke prijs, of de beste voorwaarden?

Dat zal verschillen per verkoper. Er zijn genoeg situaties waarbij de snelheid van de verkoop vele malen belangrijker is dan €5.000 meer opbrengst. Misschien wil je als verkoper het liefst helemaal geen bezichtigingen (om welke reden dan ook). Dan is het toch perfect als de eerste kijker direct ook koopt? Het klopt dat je dan als makelaar niet de hoogst mogelijke prijs binnen sleept, maar wel degelijk voldoet aan de beste voorwaarden voor de verkoper.

In dit kader is het ook leuk om even te lezen hoe een consument over makelaars denkt, in het blog: Consument wil een goede makelaar.

Wat is belangrijker bij verkoop huis? De hoogste prijs of de beste voorwaarden? Klik om te Tweeten

Wil de consument de hoogst haalbare prijs?

Laten we eerst even kijken naar wat de hoogst haalbare prijs is. Dat weet je namelijk niet. Want wat is een huis ‘waard’? Niet meer en niet minder dan wat de koper bereid is er voor te betalen. Dat zal verschillen per potentiële koper. Wat dat betreft heeft Perrie een goede opmerking in zijn verhaal, namelijk dat de kans op een hogere prijs groter is naarmate er meer potentiële kopers zijn.

Alleen komen die kopers lang niet altijd tegelijk opdraven. En welke van die kopers is bereid de hoogste prijs te betalen? De eerste, de zevende of misschien wel de zeventiende? En hoe lang duurt het voordat die zeventiende komt kijken en kopen?

Dat het wel degelijk kan lees je in dit blog van Arno Wingen: 1 huis. 1 weekend. 36 biedingen

Eigenlijk gaat het er niet om welke koper bereid is het maximale bedrag te betalen voor het huis. De verkoper wil het huis verkocht hebben, niet te koop hebben staan. Als het goed is weet je als makelaar wat de verkoper minimaal voor het huis wil ontvangen. Anders gezegd, vanaf dat bedrag is de verkoper tevreden. Tevreden!

Waarom zou je dan alles uit de kast willen halen om er meer meer meer voor te krijgen? Dat is gewoon mooi meegenomen, bonus.
Uiteraard wel afhankelijk van wat de verkoper onder ‘de beste voorwaarden’ verstaat.

Verkopen is verkopen

Voor de markt uit verkopen bestaat niet - makelaarslandIs het dan belangrijk voor de makelaar of de verkoper dat het huis op funda komt te staan. Nee, natuurlijk niet! Waarschijnlijk zal het de verkoper aan zijn billetjes roesten hoe de makelaar het huis verkocht krijgt. Als het maar voor minimaal het gewenste bedrag is, binnen de gewenste periode en overeenkomend met andere wensen, zoals de oplevering.

Als de makelaar de koper bereikt via het netwerk dat hij heeft (koperslijst, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube of eigen website) is dat juist beter. Er is namelijk al een soort van relatie tussen die koper en de makelaar. Dat geeft per definitie al een soort van vertrouwen. Vertrouwen dat er nog niet is tussen makelaar en de spontane onbekende koper via funda.

Het vak makelaar veranderd

Bij het vak van makelaar gaat het steeds minder om het huis en steeds meer om de relatie. Makelaars zijn druk bezig om daar (te) rustig aan te werken. Daarbij wordt het platform wat benut wordt om het huis onder de aandacht te brengen ook anders. Het onmiskenbare succes van funda zal afnemen, naarmate meer en meer makelaars actief worden op andere platforms, waaronder de verzameling aan mogelijkheden onder de noemer ‘sociale media’.
(Daar is niet veel sociaals aan overigens, het is gewoon commerciële media)

Funda is nog altijd een belangrijke factor voor veel consumenten en makelaars. Maar essentieel voor de succesvolle verkoop van een huis? Al lang niet meer, en dat zal alleen maar minder worden.

Het zal mij benieuwen hoe Perrie en jij naar de huidige en toekomstige situatie van funda kijken. Laat even weten (onderaan deze pagina) of je het met Perrie eens bent dat je als makelaar afhankelijk bent van funda, of dat je prima zelf voor een goede verkoop kan zorgen. Tegen een prima (ver)koopprijs en binnen de gevraagde voorwaarden van de verkoper.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+