Kan ik de notaris verbieden de courtage aan mijn makelaar te betalen?

kan ik de notaris verbieden de makelaarscourtage te betalen ?

Het is gebruikelijk dat de makelaar van de verkoper zijn courtagenota aan de notaris stuurt die de akte van levering opstelt. De bedoeling is dat de notaris deze kostenpost (makelaarscourtage) op de afrekening van de verkoper opneemt. De makelaar krijgt zijn geld dus pas nadat de gehele transactie is afgerond.

Mijn makelaar verdient de courtage niet

Maar soms krijgen de verkoper en de makelaar onenigheid over de hoogte van de courtage. Of anders gezegd: de verkoper vindt dat de makelaar het geld niet waard is geweest omdat hij zijn werk volgens de verkoper slecht gedaan heeft.

Kan de verkoper de notaris verbieden de makelaarscourtage uit te betalen?

Of moet de notaris de factuur gewoon op de afrekening zetten omdat hij of zij niet een rechter is en dus niet mag (be)oordelen óf de makelaar de verkoopopdracht goed of slecht heeft uitgevoerd?

Deze wezenlijke vragen zijn in 2015 al beantwoord door de lagere tuchtrechter en onlangs nog door de hoogste tuchtrechter. Dus vanaf april 2016 zijn de antwoorden bekend.

De klant bepaalt

In beide instanties heeft de tuchtrechter bepaald dat de notaris gehoor moet geven aan de wens van de cliënt en dus niet het verzoek van de makelaar. Laat een verkoper aan de notaris weten dat de makelaarscourtage niet uitbetaald mag worden aan de makelaar, dan heeft de notaris zich hieraan te houden.
Je mag de notaris verbieden de courtage aan de makelaar te betalen. #uitleg Klik om te Tweeten

Maar deze uitspraak geldt eigenlijk voor de nota van iedere adviseur die aan de notaris wordt opgestuurd. Dus ook voor de financieel adviseur/tussenpersoon en de taxateur.

Let wel op: je kunt als (ver)koper weliswaar de notaris laten weten dat de factuur van jouw adviseur niet op jouw afrekening mag komen te staan, maar dat wil niet zeggen dat je niet toch moet betalen. Het is uiteindelijk aan de rechter om vast te stellen of jouw makelaar/adviseur zijn of haar opdracht goed heeft uitgevoerd en dus wel of niet betaald moet worden. Wees voorzichtig.

De uitspraak van de hoogste tuchtrechter kun je hier vinden.

The following two tabs change content below.
Ik beheer een website, www.ntrs.nl waarop ik ook o.a. columns plaats die ik voor de Telegraaf schrijf.Daarnaast heb ik meegeholpen bij de oprichting van de site www.vaknotaris.nl. De gedachte erachter is om klanten van de notaris de mogelijkheid te bieden op een eenvoudige wijze (retour-)provisies te ontvangen en daarmee de kosten van de notaris "terug te verdienen", waardoor de klant de notaris kan kiezen op basis van kwaliteit en niet op basis van de laagste prijs.Ook kun je me volgen op Twitter (ernstloenderslo).

6 Reacties

 1. Volgens mij staat het een makelaar ook vrij om conservatoir beslag te leggen op een gedeelte van de onder de notaris ressorterende koopsom….

  reageren
  • Beste Wim,

   Dat is inderdaad een mogelijkheid. Dan is de relatie tussen de makelaar en de opdrachtgever natuurlijk wel erg kil geworden en zijn er al veel momenten voorbij gegaan om met elkaar aan tafel te gaan zitten om de gerezen problemen op te lossen.

   Daarnaast spelen de volgende zaken:
   Je moet naar de rechter toe om conservatoir beslag te leggen (dus dat kost geld)
   Je moet tijdig naar de rechter toe (want anders is de akte al getekend en het geld uitbetaald)
   Er moet wel een restant zijn om beslag op te leggen (als het huis onder water staat, is dat er waarschijnlijk niet)

   En als jij conservatoir beslag legt op het huis vóórdat de levering heeft plaatsgevonden (omdat je bang bent niet betaald te krijgen) dan loop jij het risico dat je een schadevergoeding moet betalen als de rechter van oordeel is dat jij misbruik hebt gemaakt van het beslagrecht. En dan heb je je courtage niet binnen maar wel een extra kosten-post naast de incassokosten.

   Wat het punt is in mijn verhaal is niet dat er geen oplossingen zijn (wat dacht je van een incasso machtiging op de bankrekening van de verkoper of voorschotten die betaald moeten worden anders trek je je als makelaar eerder terug, etc) maar dat de tuchtrechter nu de optie dat de incasso via de notaris loopt heeft afgesloten (als de verkoper het er niet mee eens is).

   Doe met die waarschuwing je voordeel. En bedenk wel dat in de meeste gevallen er geen probleem zal zijn omdat de verkoper vindt dat jij je werk goed hebt gedaan en gewoon betaald moet worden.

   reageren
 2. En als een verkoper of koper niet wil dat de kosten van de notaris op de afrekening komen te staan? Tussen een een koper/verkoper en notaris is toch ook veelal niet een overeenkomst getekend?

  reageren
  • Beste Jeroen,

   Rechters hebben bepaald dat als de akte opgesteld is door de notaris en de akte getekend is, er wel sprake is van opdracht verlening door de klant richting de notaris.
   Of de hoogte van het honorarium correct is, is dan een declaratiegeschil dat aan de rechter of de Ringvoorzitter voorgelegd kan worden.

   Maar dat is duidelijk een andere situatie dan ik beschrijf. In de casus gaat het er om dat er een factuur is van een makelaar die door een derde (de notaris) geïncasseerd moet worden. En tussen die derde en de opdrachtgever van de makelaar bestaat – op dat punt – geen opdracht.

   reageren
 3. Ernst, Geldt dit ook als in de koopakte staat vermeld dat verkoper de notaris machtigt om de courtage op te nemen in de nota? Verkoper heeft dan, lijkt mij, de vordering geaccepteerd met ondertekening en een machtiging is vrij duidelijk.

  reageren
  • Beste Alex,

   De tuchtrechter is duidelijk. Wil de klant niet dat de notaris de courtage overmaakt, dan wordt er niet overgeboekt.

   Dus alle “trucs” zoals machtigingen in de opdrachtbevestiging of in het koopcontract gelden niet.

   Vergeet niet dat de notaris geen partij is bij die bevestigingen en contracten.

   reageren

Geef een reactie

Google+