Wat ga jij kijkers en verkopers adviseren over de belastingvrije schenking van een ton in 2017 ?

1 ton belastingvrij schenken voor het huis

Zaterdag 3 oktober a.s. wordt weer de Open Huizen Dag georganiseerd. Verkopers en makelaars hopen natuurlijk dat er veel kijkers langskomen om vrijblijvend één of meer woningen te bezichtigen. Want hoe meer mensen komen kijken, hoe groter de kans dat er ook gekocht wordt.

Op Prinsjesdag is formeel bevestigd dat er weer de mogelijkheid komt om belastingvrij tot €100.000 te schenken, zolang het geld maar gebruikt wordt om in de eigen woning te steken.

De bedoeling is dat die maatregel de woningmarkt verder stimuleert en dat zou dan al kunnen blijken uit hoeveel kijkers na de Open Huizen Dag een bod doen.

Helaas is ook nadrukkelijk naar voren gebracht dat de belastingvrije schenking pas in 2017 ingaat en het kan dus goed zijn dat de maatregel tot die tijd juist een dempende werking heeft op de huizenverkoop. Simpelweg omdat kijkers “de kat uit de boom gaan kijken”. Het kan zijn dat ze pas in 2017 serieus werk gaan maken van hun zoektocht naar een nieuwe woning.

2017 - 1 ton belastingvrij schenken voor het huisOp verzoek van enkele makelaars in Maastricht heb ik een notitie geschreven voor huizenkopers om hen duidelijk te maken dat er andere (overheids)maatregelen ingevoerd gaan worden tussen nu en 2017 waardoor ze beter juist nú een huis moeten kopen.

De notitie gaat ook in op de mogelijkheid om toch gebruik te maken van de nieuwe belastingvrije schenking van een ton. Oftewel:

Hoe een kijker kan profiteren van alle voordelen door niet af te wachten, maar te kopen.

Mijn stuk zal waarschijnlijk door een aantal makelaars in Maastricht en Beek worden geprint en tijdens de Open Huizen Dag meegegeven worden aan alle bezoekers. Maar ze kunnen het stuk ook na die dag nog gebruiken.

Waarom zou alleen Zuid-Limburg het voordeel hebben van deze informatie? Dankzij De Scherpe Pen kan ook jij deze informatie gaan gebruiken voor je klanten.

Download de print versie om te gebruiken.

Ik ben benieuwd wat jij er van vindt en of je effect merkt van deze voorlichting aan potentiële kopers. Succes!

The following two tabs change content below.
Ik beheer een website, www.ntrs.nl waarop ik ook o.a. columns plaats die ik voor de Telegraaf schrijf.Daarnaast heb ik meegeholpen bij de oprichting van de site www.vaknotaris.nl. De gedachte erachter is om klanten van de notaris de mogelijkheid te bieden op een eenvoudige wijze (retour-)provisies te ontvangen en daarmee de kosten van de notaris "terug te verdienen", waardoor de klant de notaris kan kiezen op basis van kwaliteit en niet op basis van de laagste prijs.Ook kun je me volgen op Twitter (ernstloenderslo).

5 Reacties

 1. mooie tip natuurlijk om het bedrag alvast te lenen en in 2017 dan alsnog geschonken te krijgen. probleem is alleen dat de banken de lening niet als eigen geld zien en nhg ook niet. daarmee is het niet haalbaar om boven de 103 % uit te komen op dit moment. wel natuurlijk bij een woning van zeg 200.000 euro , 100.000 lenen bij de bank en 100.000 lenen bij de familie.
  want ik neem aan dat het niet gaat lukken om bij de notaris een contract te maken met de familie dat het nu een lening is maar dat deze in 2017 wordt kwijt geschonken want als dat onherroepelijk is verwacht ik niet dat de fiscus er mee accoord gaat of denkt u van wel ? indien wel dan zijn er natuurlijk nog veel meer mooie zaken mogelijk 🙂

  reageren
  • Beste Bert

   Het onherroepelijk vastleggen dat de lening in 2017 een schenking wordt moet je niet bij een (Nederlandse) notaris doen
   De akte waarin dat wordt vastgelegd gaat namelijk naar de registratie en komt dus bij de inspecteur terecht.

   Optie is dat de familie een tripje naar België maakt om het bij een Vlaamse notaris vast te leggen.
   Die akte gaat niet naar de registratie in Nederland.

   Of de bank moet genoegen nemen met een onderhandse akte waarin het wordt vastgelegd waarna die akte bij een Nederlandse notaris wordt gelegaliseerd.

   Formeel moet het kind dan wel aangifte doen in 2015 dat er een onherroepelijke schenking is gedaan. Maar dat kan in alle drukte rondom de verhuizing vergeten worden.

   Maar misschien is er een andere mogelijkheid:
   Ouders schenken via de bank €5000 aan kind. (Vrijgesteld)

   Kind koopt op 1-10-2015
   Leent bij ouders een ton met 4% rente

   Kind boekt de eerder ontvangen €5000 terug aan ouders op 1-10-2015 als vooruitbetaalde rente over periode 1-10-2015 tot en met 1-1-2017.

   Er is wel renteaftrek in 2015 over €5000

   En aan de bank kan gemeld worden dat de lening geen rentelast met zich mee brengt

   En dat de intentie is om in 2017 de ton weg te schenken.

   Maar jouw vraag gaat uit van de intentie om meer dan 103% te willen lenen.

   Mijn insteek is om nu te kopen voor een reëel bedrag en dan in 2017 de ton te schenken belastingvrij

   Daarom was het niet mijn insteek om boven de 103% uit te komen

   Groeten Ernst

   reageren
 2. Hallo Han,
  Ik probeer de notitie te downloaden, maar de link werkt niet. Wil je er svp even naar kijken?
  Thnx. Gert

  reageren

Geef een reactie

Google+