Opschudding onderweg voor verhuurders en verhuur makelaars

Screw rental agency fees

Dat het plaatje voor opschudding zorgt zal al wel duidelijk zijn. Toch ligt daar niet de kern. Nee, de opschudding moet gaan komen van een nieuw online platform voor huurders en verhuurders.

Ja, alweer een nieuwe website die voorspelt disruptive te worden voor een beroepsgroep. Op 16 juni moet de site gelanceerd worden.

Wat gaat er veranderen aan het huren en verhuren?

De value proposition zoals dat heet van dit nieuwe platform is waar het om draait. Als ik het goed inschat komt het voort uit frustratie. Ergernis.

Het gebeurt nog steeds dat een huurder een extra maand huur betaalt voor het mogen huren van een woonplek. Terwijl de verhuurder ook al betaald voor de diensten van de verhuur makelaar om het verhuurd te krijgen. Dat kan anders – zo hebben de makers bedacht.

Dat kan toch ook kosteloos?

Flatchimp-logoFlatchimp brengt daar verandering in

De naam van het nieuwe huurders- en verhuurders platform (website) is flatchimp. Hoe komen ze er op…

Gokje? Mailchimp is een hele bekende en laagdrempelige software om nieuwsbrieven mee te beheren. Het integreert links en rechts heel makkelijk in bestaande software en websites, en voor beperkt gebruik kost het niets, nada, njente.
Flat is de Engelstalige term voor appartementen, studio’s, flats en al wat niet meer gehuurd kan worden. Zie daar, flatchimp.
(Wikipedia zegt: flat (in British English) is a self-contained housing unit (a type of residential real estate) that occupies only part of a building.)

De slogan die ze daarbij hanteren is duidelijk:

A completely free online rental platform

Waarom is alles in het Engels en wie zit er achter?

Geen idee waarom alles in het Engels is. Ondanks veelvuldig en prettig contact met ‘iemand’ van flatchimp laat hij of zij dat niet los. Laat ik er eens een aantal aannames op los gaan:

 • Om de identiteit schuil te houden wordt er in het Engels gecommuniceerd
 • Nederland is te klein, direct grootschalig en wereldwijd het probleem van extra / dubbele makelaarskosten aanpakken
 • Het zijn Engelstaligen die dit opzetten
 • Uit voorzorg…

Die laatste zeg ik niet zomaar. Nee, het is nodig dat deze jonge gasten (dat hebben ze dan wel weer laten weten) geheimzinnig doen, vanuit het concurrentie oogpunt. Het is dus (nog) niet bekend wie er nu achter flatchimp zit(ten).

Mijn persoonlijke idee daarbij? Ze hebben hier ervaring mee en wachten tot ze de vrijheid hebben om te mogen handelen zoals ze zelf graag willen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een concurrentiebeding wat binnenkort afloopt.

Dat het serieus is blijkt wel uit het feit dat het domein op naam staat van een designer uit Tsjechië. Dat geeft er ook direct een internationaal tintje aan. Toch ben ik er van overtuigd dat er een Nederlander bij betrokken is. Het Engels is af en toe verengelst Nederlands en ze begrijpen mijn Nederlandse zinnen ook. Of is dat dan weer met dank aan Google Translate?

Wat ik dan niet begrijp is dat de domeinnaam flatchimp.nl nog vrij is….  (Flatchimp – doe daar snel wat aan!)

Nog even afwachten

Voordat we weten wat het exact is, hoe het precies gaat functioneren en of het kans van slagen heeft is het nog even geduld hebben.
16 juni kan je het zelf gaan ontdekken op www.flatchimp.com. Kan je niet zo lang wachten, schrijf je dan in op hun mailinglist. Ze informeren je dan per email over de lancering.

Wat denk jij – gaat hierdoor echt iets veranderen in de huur- en verhuurmarkt en bij verhuur makelaars, of is het er weer één van velen?

 

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

5 Reacties

 1. Mmm, het is nu 20 juli, dus ruim een maand na de oorspronkelijke lauchdatum. De afteller op de flatchimp website staat op 0, maar nog geen huuraanbod… Alleen mogelijkheid om je contactgegevens achter te laten.

  Dat marketing plan heeft toch nog niet voldoende huuraanbieders en mogelijke huurders opgeleverd?

  reageren
  • Yep – het lijkt me duidelijk dat ze de deadline van henzelf niet gehaald hebben. Zal eens kijken of ik (weer) contact met ze kan krijgen hierover.

   reageren
   • Heb helaas (nog) geen reactie van ze ontvangen. Weet niet wat dat betekent…

    reageren
 2. Sympathiek idee, maar ze moeten wel een heel goed marketing plan hebben willen ze genoeg aanbieders en woningzoekenden naar hun site krijgen. Er zijn al zoveel sites waar woningen te huur worden aangeboden, van marktplaats tot kamernet, Pararius etc. En de favoriete plek van nieuwe collega’s op mijn werk- het message board op intranet.

  Bovendien gaat funda het aantal bemiddelaars dat hun huuraanbod in funda mag plaatsen uitbreiden (http://www.funda.nl/content/default.aspx?pagina=/nl/algemene-teksten-funda-sites/fundanl/over-funda/persberichten/funda-geeft-ongebonden-verhuurbemiddelaars-toegang-tot-huurplatform ), waarmee hun aanbod weer completer wordt.

  Dus ben benieuwd of die flatchimps werkelijk de markt kunnen opschudden.

  En ook overigens naar het verdienmodel achter van hun gratis dienst. Ik neem aan dat ze voor de lange termijn “voor peanuts” hun werk doen?

  reageren
  • Goede feedback Inon – je geeft precies aan waar de valkuilen van het project van flatchimp liggen. Zelf komen ze behoorlijk zelfverzekerd over.

   Denk even aan de opstart van AirBNB. Daar zij ook iedereen dat hun plannetje nooit wat zou worden 🙂
   We gaan het zien!

   reageren

Geef een reactie

Google+