Selecteer een pagina

Google Street View in een huis

Foto’s, plattegronden, 360 graden, video – allemaal middelen die de makelaar in zet om de koper te overtuigen om dat betreffende huis te gaan bezichtigen. Dat kan je toch niet overtreffen?

Jawel – dat kan wel.
Is dat dan weer zo’n gimmick waar misbruik van gemaakt gaat worden? Eeehm, nou nee. Dat denk ik niet.

Wat potentiële huizenkopers willen

Eigenlijk willen kopers niet zo heel veel. Ze willen duidelijkheid, op een makkelijke manier. Dat is precies waar deze primeur over gaat.
Google Street View in het huis. Zo valt het te omschrijven. Iedereen weet ondertussen hoe Street View werkt en hoe simpel het te bedienen is. Niet klikken, laden, wachten, kijken, klikken et cetera. Nee, gewoon je pijltjestoetjes op het toetsenbord gebruiken om door het huis te wandelen.

Virtuele rondleiding

De filmpjes die je bij huizen ziet, al dan niet gemaakt door een makelaar of professional, halen het niet bij het zelf bepalen hoe je door het huis wandelt, waar je draait, keert en dan weer verder wilt kijken.

Deze recente techniek werd door Woningadviseurs gespot in augustus in de Verenigde Staten en zo snel mogelijk naar Nederland gehaald. Want hier zit potentie in!

Bepaal zelf maar hoe je er over denkt en wat je er van vindt. Alleen, doe dat pas nadat je dit filmpje gezien hebt.

OK, dat is alleen kijken kijken. Je kan het ook zelf beleven. Maak je eigen virtuele rondleiding door het huis op de Google Street View manier.
Jij zit aan de knoppen (letterlijk)!

Wil je meer weten, lees dan het persbericht van Woningadviseurs over deze primeur.

Update: Het blijkt dat dit minder primeur is dan hierboven geschreven. Meerdere makelaars hebben (persoonlijk) gereageerd op het blog om aan te geven dat een vergelijkbare technologie al in Nederland gebruikt wordt.

Kijk maar eens naar dit voorbeeld dat Robbert van Gorp onder mijn aandacht bracht. Verder laat dit voorbeeld van Coronel Karting (dank je Mario van Essen) je zien dat dit soort Virtual Tours al wat langer bestaan, dit voorbeeld is al weer 3 jaar oud. Ook Rob Mutters Makelaardij maakt al gebruik van een vergelijkbare techniek, in dit voorbeeld wordt het alleen als video gebruikt, dus zonder de eigen controle van de gebruiker.

Er zijn beduidend verschillen tussen deze voorbeelden. Wat het zeker laat zien is dat het niet ‘nieuw’ is om gebruik te maken van dit soort technieken. Toch zit er wel een onderscheid met bovenstaande nieuwere versie van het geheel. Voornamelijk omdat het een combinatie is van een doorsnee van het huis (poppenhuis-stijl) en het zelf kunnen sturen van je positie in de ruimte van het huis.

Wat wel opvalt is het gebrek aan het gebruik er van. Er zijn klaarblijkelijk maar een handjevol makelaars die hier gebruik van maken, bij bepaalde huizen cq opdrachtgevers. Het wordt nogal als prijzig gezien waardoor het minder gepusht wordt door makelaars. Nog een nadeel, funda biedt geen of te weinig mogelijkheden om dit soort technieken goed nara voren te laten komen.

De conclusie, gezien deze reacties blijft echter hetzelfde: geloof niet klakkeloos wat een makelaar vertelt… Controleer toch altijd even de beweringen die gedaan worden (en dat geldt dus absoluut ook voor mij!)
Met dank aan iedereen die mij -terecht- op de vingers hebben getikt.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+