De TV Makelaar – Huh? Wat klopt hier niet?

De eerste aflevering van het RTL4 programma TV Makelaar in 2014 donderde als een kaartenhuis in elkaar. Naarmate de uitzending vorderde gingen mijn tenen steeds krommer staan. Met stijgende verbazing heb ik de tegenstrijdigheden en onzin van de zogeheten experts aangehoord.

Blijvertje

kaartenhuis (Custom)

Zat jij ook voor de buis dinsdagavond 7 januari? Ik was benieuwd naar de nieuwe insteek van TV Makelaar MISSION IMPOSSIBLE. Het programma blijkt een blijvertje, want al zo’n dertien jaar geleden werd de eerste TV Makelaar uitgezonden. Het begon in 2001 met het presentatieduo Sylvana Simons en Sybrand Niessen. Een luchtig, leuk programma in een tijd dat de woningmarkt volop in (opwaartse) beweging was en de woorden malaise en status quo nog niet in het vastgoed woordenboek stonden. Presentatoren en experts zeiden zinnige en zinvolle dingen, huizen werden na de metamorfose verkocht.

Zo niet anno 2014. Het laatste kwartaal van 2013 laat weliswaar positieve verkoopcijfers zien, maar snel verkopen voor een topprijs zit er niet in.
Dit jaar wordt het programma voor het eerst, naast de van Bruggen Adviesgroep, gesponsord door de NVM. De experts die in de TV Makelaar mogen opdraven zijn een bouwkundige, een NVM makelaar en een financieel expert.

Bekijk de aflevering

Mis-en-scène

De eigenaren: een aandoenlijk, spiritueel en liefdevol echtpaar dat wat naïef naar de wereld kijkt en zich hoge doelen heeft gesteld: zoveel mogelijk overhouden aan de verkoop van de woning en met de opbrengst vrijwilligerswerk gaan doen en projecten opzetten in het buitenland. Een droom die maar geen werkelijkheid kan worden, want het huis is na meer dan drie jaar nog niet verkocht. In de eerste weken waren er zeven kijkers, daarna werd het stil.

foto houten huis 3 woonkamer 2

Het huis: een vrijstaande semi bungalow, witte houten buitengevel, binnen type skihut, door het echtpaar liefkozend hun Houten Huis genoemd. De benaming dekt volledig de lading.

De ligging is uitstekend: een keurige rustige wijk in Best, een grote en vrije achtertuin die grenst aan het bos.

Te koop sinds april 2010. Originele vraagprijs: € 529.000. Huidige vraagprijs: € 439.000. In iets meer dan drie jaar tijd met bijna een ton omlaag…

De experts: bouwdeskundige Bob Sikkes, NVM makelaar Christian van Haaren en financieel expert Pieter van Tuinen.

Nee, nee!

Huiseigenaren Nellie en Matty zijn dol op hun huis en zijn er volledig mee verweven, zoals de meeste huiseigenaren. ‘Het is ons paradijsje,’  zegt Nellie vol trots.

‘Wie zou er nu niet willen wonen?
Het huis is een warme deken om je heen, een houten huis leeft!’

We krijgen een volledig houten interieur te zien. Alle wanden, kasten, plafonds, trappen, keuken, badkamer en veel meubels zijn van bruin hout. Het huis staat ramvol met frutsels, nepbloemen en spirituele uitingen. Zowel voor een makelaar als voor een verkoopstylist een interessante uitdaging…

‘Als ze maar niet het hout gaan verven,’ zegt Nellie. ‘Dan zeg ik nee! Prijs verlagen? Nee! We gaan het niet weggeven.’ ‘Het komt door de crisis,’ voegt echtgenoot Matty er aan toe.

Als je Nellie hoort zeggen ‘wit is mooier zeggen jullie, maar voor mij is het bruine mooier, een houten huis hoort een houten huis te zijn,’ dan weet je wat je als makelaar of verkoopstylist te doen staat: de huiseigenaar zo tactvol mogelijk uitleggen dat je eigen smaak niet meer belangrijk is bij de verkoop van de woning, dat je je huis gaat verlaten,dat je afscheid moet nemen en de knop om moet.

Hoe verkoop je in de huidige markt een VOLLEDIG houten huis, zonder centrale verwarming, met een piepkleine ouderslaapkamer en een sauna, een gedateerde inrichting en houten keuken en badkamer?

Expert 1: de prijs moet omlaag!

En dan komt de eerste expert aan het woord, Christian van Haaren, de NVM makelaar. Hij deelt als eerste aanzet meteen een flinke rechtse directe uit en slaat de kijker K.O.

Christian van HaarenDe NVM’er begint zijn betoog met een trap naar makelaarsvereniging VBO. ‘Waarom het huis nog niet verkocht is? In eerste instantie stond het te koop bij een VBO makelaar. Dat heeft natuurlijk geleid tot een niet prominente plaats op Funda (‘Foenda’, volgens de NVM’er). Bovendien zijn ze toen begonnen met een te hoge vraagprijs,’ poneert van Haaren pedant. De NVM makelaar stelt voor om de prijs te verlagen. De nieuwe vraagprijs wordt € 398.000.

Aan het einde van de uitzending, na enkele subtiele aanpassingen aan de inrichting, zoals wat nieuwe meubeltjes en wat kaarsen stelt de makelaar dat de verkoopkansen behoorlijk zijn gestegen.

Huh?

Wat klopt hier niet?

Tijdens de uitzending vertelt huiseigenaar Matty dat er juist in de eerste weken zeven bezichtigingen zijn geweest en dat het daarna tot op heden stil is gebleven.

Na bezoek van een interieurstylist is aan de woning niets veranderd, tenzij je vindt dat wat moderne meubeltjes in de woonkamer, kussens, kaarsen en witte gordijnen hebben geleid tot een indrukwekkende metamorfose. Realiteit is dat alle heikele punten in tact zijn gebleven. De nieuwe huiseigenaar zal de aanpassingen dus zelf moeten doorvoeren en een grote zak met geld moeten meenemen. Dat is in deze tijd geen optie. Het betekent dat de woning nog lang te koop zal blijven staan. Kijkers blijven een skihut zonder centrale verwarming zien en kunnen hier niet doorheen kijken. Een 3D presentatie van hoe het kan worden is niet de werkelijkheid. Het blijft what you see is what you get bij een bezichtiging, en dat is een Houten Huis.

Natuurlijk is ieder huis te verkopen. Maar tegen welke prijs?

Het bod? De vraagprijs minus de voorziene kosten.

Expert 2: verbouwen voor een habbekrats

bob_sikkes (Custom)Expert twee, bouwkundige Bob Sikkes, legt in de uitzending uit dat er heel wat moet gebeuren wil het huis verkocht kunnen worden: ‘alles wit verven, al het hout verwijderen, centrale verwarming, badkamer en keuken vervangen, slaapkamer uitbreken, badkamer naar beneden verplaatsen en bij slaapkamer trekken, sauna verwijderen, bijkeuken bij de keuken trekken en doorbreken naar de woonkamer, trap vervangen, alle persoonlijke meuk eruit, neutraler maken, tuin aanpakken.’ Hij demonstreert de plannen middels een 3D presentatie.

Huh?

Wat klopt hier niet?

Sikkes stelt aan het einde van het programma dat de kosten € 30.000 zullen bedragen.

Met een kostenplaatje van zo’n € 75.000 kom je wat dichter in de buurt.

foto houten huis overloop

Expert 3: dromen zijn bedrog

Pieter van TuinenTot slot nummer drie: financieel expert Pieter van Tuinen. De huiseigenaren geven aan zoveel mogelijk over te willen houden om hun droom uit te kunnen laten komen. Ze willen na verkoop naar een kleinere woning en zoeken in eerste instantie in de prijsklasse van drie ton. Uitgaande van die situatie rekent van Tuinen mee: ‘de opbrengst bij verkoop is € 439.000, nog wat makelaarskosten eraf, aankoop nieuwe woning is drie ton, dus jullie houden € 120.000 over voor je droom’.

Van Tuinen voegt daar aan toe: ‘€ 30.000 extra lenen voor de verbouwing lijkt me geen enkel probleem.’

Huh?

Wat klopt niet?

De banken verstrekken geen leningen en hogere hypotheken meer voor verbouwingen.

En dan die droom van Nellie en Matty: stel dat de woning na de prijsverlaging naar € 398.000 en ná het doorvoeren van alle geadviseerde aanpassingen hopelijk wordt verkocht voor € 375.000, dan houdt het echtpaar na aankoop van een woning van de genoemde drie ton geen 120.000 over, maar € 00.00.

Wat klopt wel?

Het advies om het huis grondig aan te pakken en verkoopklaar te maken voor de doelgroep. Nieuwe foto’s maken na de metamorfose.

Ach, het blijft televisie. Een avondje vermaak. Niet meer dan dat. Hapklare brokken voor ‘het kijkende volk’. Komende dinsdag zit ik weer voor de buis. Als vakidioot te nieuwsgierig om niet te kijken.

En Nellie van Matty? Ik wens hen oprecht toe dat zij hun droom kunnen waarmaken en dat ze veel goeds kunnen doen met dat restje van hun centjes.

PS ik keek nog even op ‘Foenda’: maanden na de opnamen staat de woning nog steeds te koop…

 

The following two tabs change content below.
Ingrid van der Aa is oprichter en eigenaar van de Styling Concepts Group, de overkoepelende organisatie voor het TrainingsCentrum Vastgoedstyling en Woningpresentatie en het Landelijk Netwerk Verkoopstylisten® - het LNV®. Dit eerste trainingscentrum in het vakgebied van vastgoedstyling in de Benelux is een erkend opleidingsinstituut en heeft inmiddels vele professionals afgeleverd. Leden van het LNV®, het oudste en grootste netwerk van volledig opgeleide vastgoedstylisten in Nederland, verlenen diensten aan ondermeer makelaars, huiseigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Deze partijen hebben één gezamenlijk doel: woningen sneller verkopen tegen een zo hoog mogelijke vraagprijs.

Laatste berichten van Ingrid van der Aa (toon alles)

19 Reacties

 1. Het programma loopt over van oppervlakkigheid, het is tenenkrommend. TV makelaar MI, heette zoiets vroeger niet gewoon een budget make over? Verder gebeurt er niets, moet je verplicht naar het gewauwel over van Bruggen luisteren, schuiven ze wat met meubilair, komt er een expert met 3-D beelden van hoe het zou kunnen worden en klaar. Dat woord experts zou ik z.s.m. vervangen en Bob moet gewoon weer met Peter van de Vorst gaan werken.
  Het klopt dat banken nauwelijks geld lenen,het punt is dat er geen sprake is en zal zijn van waardevermeerdering bij veel huizen na een verbouwing. Veel huizen waren al veels te duur. Dat huis van dit stel is nu al aanzienlijk qua prijs, wat wil men er nog meer aan doen om waarde toe te voegen. De prijs stijgt op gegeven moment niet verder. Iedere makelaar weet dit. Het is net als kiezen tussen verbouwen en verhuizen, soms is verhuizen beter, omdat verbouwen niet altijd iets toevoegt. TV Mak MI is er niet op uit huizen te verkopen, maar om tv te maken.

  reageren
 2. Beste Han,

  Jammer dat ik het programma nog niet heb teruggezien, maar dat ga ik zeker nog even doen. Ik wilde niets gaan schrijven, maar wat ik hierboven gelezen heb, is voor mij toch aanleiding om dat nog even te doen. De uitspraken gedaan in deze uitzending, zegt mij voldoende over de commerciële capaciteiten van Christian van Haaren, de NVM makelaar. Als je je alleen maar kan verschuilen achter een website, tsja dan moet je nog een hoop leren… Als hij wil, mag hij een weekje met mij meelopen, dan zullen wij laten zien hoe VBO-makelaars, zonder prominente plaats op funda, woningen verkopen… ps bij ons in de regio hebben wij overigens prima contact met de NVM-leden. Uiteindelijk hebben we elkaar ook nodig! Een beetje goede concurrentie houdt je scherp. Ik heb graag makelaars zoals Christian als concurrent.

  Danny Kam (VBO-makelaar)

  reageren
 3. Ook ik heb met veel interesse het programa bekeken. Wat mij opviel (en stoorde) was dat de verkoopstyliste een vrij ondergeschikte rol heeft in het hele verhaal. Terwijl zij de belangrijkste taak heeft in het programa! De prijs naar beneden doen, kan iedereen lijkt mij. Het huis met weinig middelen een stuk beter presenteren, is een vak.
  En de presentatrice had wat mij betreft iets tactvoller mogen zijn in haar gesprek met de eigenaren, maar ook dat moet je leren als verkoopstyliste.

  reageren
 4. Ingrid van der Aa is niet goed ingevoerd. De NVM sponsort al veel langer dit programma.

  reageren
 5. De kern van het betoog van Ingrid “snijdt hout”: waar het aan ontbrak is een coördinator die alle expertise combineerde tot een goed verkoopplan: eerst een verbouwingsadvies, dan de financiering ervan en dan opnieuw kijken naar vraagprijs en promotie. Die coördinerende rol is nu juist de toegevoegde waarde van de makelaar. Misschien was de gelegenheid er niet binnen de strakke kaders van het programma, maar in de praktijk kan de makelaar dat wel. En dan was het coachende gesprek met de verkopers over loslaten een interessante scene geweest, die ik wel had willen zien.

  reageren
 6. Ik snap even het laatste rekensommetje van Ingrid niet (afgezien van dat de 300.000 al niet klopt).

  De banken verstrekken geen leningen en hogere hypotheken meer voor verbouwingen.

  Ze stelt dat wat in het programma gezegd wordt niet klopt, want: stel dat de woning na de prijsverlaging naar € 398.000 en ná het doorvoeren van alle geadviseerde aanpassingen hopelijk wordt verkocht voor € 375.000, dan houdt het echtpaar na aankoop van een woning van de genoemde drie ton geen 120.000 over, maar € 00.00.

  Ten eerste heeft zij zelf die 75.000 bedacht. Het programma gaat al van 30.000 uit. Zou raar zijn als ze bij de berekening van hun droom ineens van een ander bedrag uit gaan.

  Ten tweede snap ik niet waarom je én van een lagere vraagprijs én van een lagere verkoopprijs uitgaat, terwijl je de hele tent laat verbouwen. Met de locatie, omgeving en omvang van het huis, zou de huidige prijs niet misstaan lijkt mij of wel? Volgens mij moet je die tips los van elkaar zien, boel verbouwen, of prijs omlaag. En zoals ik het zie, als je zelf verbouwd, voeg je meer waarde toe, dan dat de vraagprijs omlaag moet zonder verbouwen. Naast de verbouwingskosten (die een potentiële koper minimaal van de vraagprijs afhaalt om een bod te doen) moet ie tijd en energie steken in de verbouwing. Bovendien zou je zelf ook nog wat kunnen betekenen in het verbouwen, wat ook weer kosten scheelt.

  Krijg een beetje het gevoel van: pot verwijt de ketel. Is nogal een gekleurd verhaal om het programma onderuit te halen. Begrijp me niet verkeerd: ben het ook niet met alles uit het programma eens, maar je hoeft het beeld ook weer niet overdreven de andere kant op te schetsen.

  reageren
  • P.S. ik vraag me even af hoe het kan dat een stylist een verbouwing beter weet in te schatten dan een bouwkundige…

   reageren
   • dag anonieme geïnteresseerde,
    even voor de duidelijkheid: ik ben geen stylist. Dit overigens met alle respect voor het beroep.

    reageren
 7. Ik heb ook vol bewondering naar de uitzending gekeken. Zoveel investeren om de woning zogenaamd aantrekkelijker te maken lijkt mij gekkenwerk. Een lagere vraagprijs hanteren lijkt mij zinvoller zodat potentiële kopers zelf naar eigen smaak de woning kunnen verbouwen.
  Een lagere prijs met een aantal 3D impressies van hoe de woning eruit zou kunnen zien met een betrouwbare kostenindicatie is beter. Als potentiële kopers tevens op een A4 wordt getoond hoe de woning tegelijkertijd met de verbouwing kan worden verduurzaamd, met een kostenindicatie en een stijging in energielabelklasse, dan zal de verkoopkans aanzienlijk stijgen. Kopers overtuigen met mogelijkheden doet meer dan een likje verf of een paar designlampen. Overigens is het niet relevant bij welke branchevereniging een makelaar is aangesloten. Het enige wat een goede makelaar moet doen is de woning zsm verkopen tegen een zo gunstig mogelijke prijs en voorwaarden.

  reageren
 8. Geachte mevrouw Van der Aa, graag ik reageer ik namens Van Bruggen Adviesgroep op uw blog. Wij stellen het namelijk op prijs als mensen hun kritiek en mening durven te uiten. Het meeste wordt tenslotte nog steeds geleerd van gemaakte fouten. In uw reactie op de inhoud van financieel expert Pieter van Tuinen zijn echter een tweetal zaken geslopen die niet correct zijn. Zo stelt u dat banken geen leningen en hogere hypotheken verstrekken voor verbouwingen. Dit is echter wel het geval indien de verbouwing van de woning waarde vermeerderend is. Daarnaast geeft u aan dat er bij verkoop niets overblijft. U gaat hier echter uit van een nieuwe woning van € 300.000,-, terwijl Nelly en Matty (geen Maddy) in het programma aangeven dat ze een nieuwe woning van maximaal 200.000 euro willen kopen. Ik zou het op prijsstellen indien u dit zou kunnen en willen aanpassen. Dit ter aanvulling en informatie. Tot slot nodigen we u vooral uit om kritisch te blijven.

  reageren
  • Bedankt voor je aanvulling Yvon. Ik heb de naam gewijzigd in het artikel, zodat er nu Matty staat.

   Of het artikel inhoudelijk wordt aangepast laat ik aan Ingrid, de auteur, over. Ik wacht nog even haar reactie af.

   reageren
  • Geachte mevrouw Rooth,

   Hartelijk dank voor uw reactie en uw kritische noot. Maddy en Matty heb ik inderdaad, in de vuur van mijn betoog, enkele keren door elkaar gebruikt. Fijn dat u het opmerkte.

   Voor wat betreft uw overige punten:
   1. ik poneer in mijn blog (wellicht te stellig) dat banken geen leningen en hogere hypotheken meer verstrekken voor verbouwingen. Ik zal het nuanceren. De consument heeft al enige tijd tegen vele barrières aangelopen en vergeefs aangeklopt bij de banken, zowel bij aanvragen voor hypotheken, als bij aanvragen voor het meefinancieren van verbouwingen. VEH stelt: ‘de hypotheekverstrekker beoordeelt uw aanvraag aan de hand van de marktwaarde van uw woning na de verbouwing, de hoogte van uw inkomen en de al lopende hypotheeklasten.’ Zoals het zich laat aanzien wordt momenteel het gros van de aanvragen afgewezen helaas.
   Het door expert Sikkes genoemde bedrag van € 30.000 is krap. Het is nog maar de vraag of met dit budget voldoende waardevermeerderende aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.

   2. Een opmerking over de nieuwe aankoop van een woning van 3 ton of 2 ton had ik verwacht. Dank daarvoor, nu kan ik het hier uitleggen.
   Wat ik stel in het blog:
   ‘… Ze willen na verkoop naar een kleinere woning en zoeken in eerste instantie in de prijsklasse van drie ton. Uitgaande van die situatie rekent van Tuinen mee: de opbrengst…’.
   Op het moment dat de heer van Tuinen het rekensommetje maakt is de vakantiewoning van 2 ton nog niet in beeld en niet ter sprake geweest. Het gaat om wat op dat moment door de heer Tuinen is voorgerekend en die rekensom leidt tot de uitkomst van € 00,00.
   Aanpassing van de tekst lijkt mij dus niet op zijn plaats.

   Tot slot: ik heb met mijn blog niet de intentie gehad partijen onderuit te halen en/of kritiek (zoals u het noemt) te leveren. Ik stel, met een verleden als journalist, enkel feitelijke onjuistheden vast.

   Ik zal zeker vanavond weer kritisch kijken. Ik hoop dat u kritisch blijft lezen!

   reageren
   • Geachte mevrouw Van der Aa,
    Dank voor uw reactie. Aangezien ik het nog niet volledig met u eens ben, neem ik middels een persoonlijk bericht even contact met u op.

    reageren
 9. Ik verwacht dat deze vorm van in mijn ogen kartelvorming nvm funda zich uiteindelijk gaat opheffen. In het kader van de nieuwe economie

  reageren
 10. Wat mij opvalt (en zelfs stoort), is dat NVM-makelaars nog steeds zo krampachtig vasthouden aan Funda en niet uitgaan van hun eigen kracht en identiteit. Funda is (bij-lange-na) niet heilig, maar slechts een marketingtool om een huis onder de aandacht te brengen.

  reageren
  • Helemaal mee eens,mijn huis staat sinds mei 2012 te koop via een nvm makelaar.Deze wilde de woning te koop aanbieden voor 595.000(in de goede tijd zou dat 625 zijn volgens hem),ik vond dat teveel en zijn uitgekomen op 574.Gestyled en wel.Binnen 2 weken verkocht voor 550,helaas,na het tekenen van het koopkontrakt is de koper vertrokken naar het buitenland.3 maanden tijdsverlies.Opnieuw in de verkoop.Geen reakties.na 1 jaar gezakt naar 525.000,geen reakties.Andere makelaars gevraagd:zak met de prijs naar 490.000 of 475.000.Waar zijn de nvm,ers nou mee bezig???? Ze verschuilen zich achter Funda:”‘er zijn geen aanvragen voor bezichtiging”‘.Ter info:Almere-Hout Rietganslaan 19.met vriendelijke groet,Stef Raven.

   reageren
 11. Ik zat met een half oor te luisteren en hoorde die arrogante NVM makelaar foenda zeggen nadat hij al een sneer richting VBO had uitgedeeld. Toen heb ik de radio maar aangezet; jammer dat de consument zo ellendig slecht wordt geinformeerd.

  reageren
 12. Tsja, ik moet eerlijk zeggen dat alle TV makelaar achtige programma’s nou niet bol staan van de praktijk welke ik dagelijks zie. Sowieso is het vaak doorgestoken kaart, ik ben herhaaldelijk gevraagd of ik een stel had wat net gekocht had. Die moesten dan nog voor de camera 3 woningen bekijken en dan moest ik net alsof doen… Gaap. In dit soort programma’s zal je de zich zelf respecterende specialist niet snel zien, zo vrees ik.

  reageren
 13. Wat ik zo opmerkelijk vind, gezien het feit dat NVM dit programma sponsort, dat lang niet alle mogelijkheden van Funda worden gebruikt. Zo mis ik nog een interactieve plattegrond en 360º foto’s. Dat zijn elementen (extra ‘tabje’) die ervoor zorgen dat de vindbaarheid van dit huis op Funda toeneemt. Aangezien de NVM makelaar ‘klaagde’ over de vindbaarheid, zouden dit juist ‘makkelijke’ manieren moeten zijn om die vindbaarheid nog verder te verbeteren!

  reageren

Geef een reactie

Google+