Spiegeltje spiegeltje aan de wand – wie is de beste makelaar van Nederland?

Eind 2012 maakte het vakblad Vastgoed bekend welke makelaar een award mocht ontvangen. Een award verdeeld over een aantal categorieën en toegekend door een vakjury. Dat werd de Woningmakelaar van het Jaar.

Niet helemaal, maar wel een klein beetje “Wij van WC-Eend“. Mensen uit het vak die collega’s belonen, erkennen en waarderen om wat ze doen.

WIDBM-beste-makelaar-2012Hoe ziet het er uit wanneer het aan de klant zelf gevraagd wordt? Wanneer je op basis van klantbeoordelingen gaat kijken wie eigenlijk de beste makelaar is? Zijn het dan dezelfden?

Nee. Zo simpel is dat. Want, de drie winnaars maken niet of nauwelijks gebruik van de mogelijkheid om hun dienstverlening te laten beoordelen via de onafhankelijke beoordelingssite WIDBM.
(disclaimer: WIDBM is geaffilieerd met De Scherpe Pen)

Wie is dan wel de beste makelaar van Nederland?

Om in aanmerking te kunnen komen dienen er minimaal 24 beoordelingen op WIDBM te staan, gegeven in het jaar 2012.

Met een gemiddelde score van 9.4 is Mevrouw de Aankoopmakelaar (Esther van Heteren) uit Den Haag de beste makelaar van Nederland, chapeau Esther!

De beste makelaar van Nederland is een makelaar die enkel en alleen aankopen doet! Kennelijk loont het om als specialist actief te zijn. De klanten waarderen het in ieder geval wel.

Lokaal

Makelen is een lokaal gebeuren. Daarom hieronder de lijst van Beste Makelaars en makelaars met de meeste beoordelingen per provincie. Groningen en Drenthe ontbreken, omdat er geen enkele makelaar was met 24 of meer beoordelingen in 2012.

Friesland

 • Beste Makelaar: RMW Makelaars te Drachten met een score van 8.9
 • Meeste beoordelingen: Zij is de Makelaar te Joure (70)

Flevoland

 • Beste Makelaar: Makelaardij De Munt te Emmeloord met een score van 8.5
 • Meeste beoordelingen: Hoekstra en van Eck te Almere (270)

Overijssel

 • Beste Makelaar: MIQA Makelt te Deventer met een score van 9.1
 • Meeste beoordelingen: MIQA Makelt te Deventer (31)

Gelderland

 • Beste Makelaar: Van Diest & Van Diest te Ermelo met een score van 8.7
 • Meeste beoordelingen: Strijbosch Thunissen Makelaars te Arnhem (396)

Noord-Holland

 • Beste Makelaar: De Vuurtoren Makelaardij te Weesp met een score van 9.2
 • Meeste beoordelingen: Hoekstra en van Eck te Purmerend (227)

Utrecht

 • Beste Makelaar: Drenth Makelaars te Amersfoort met een score van 9.2
 • Meeste beoordelingen: Makelaardij Hendriks te Amersfoort (330)

Zuid-Holland

 • Beste Makelaar: Mevrouw de Aankoopmakelaar te Den Haag met een score van 9.4
 • Meeste beoordelingen: RE/MAX Makelaarsgroep te Barendrecht (64)

Zeeland

 • Beste Makelaar: Versluijs Makelaardij te Oostburg met een score van 8.9
 • Meeste beoordelingen: Versluijs Makelaardij te Oostburg (41)

Noord-Brabant

 • Beste Makelaar: Bob Bakker te Bergen op Zoom met een score van 9.0
 • Meeste beoordelingen: Boumij Makelaars te Den Bosch (610)

Limburg

 • Beste Makelaar: Makelaardij Hendriks te Roermond met een score van 8.5
 • Meeste beoordelingen: Makelaardij Hendriks te Roermond (148)

Met inmiddels meer dan 20.000 beoordelingen is WIDBM marktleider als beoordelings- en vergelijkingssite voor de makelaardij.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

4 Reacties

 1. Je gebruikt een decimaalscheidingsteken bij het opsommen van de cijfers voor de makelaars. Dit is niet correct. Voor het ‘afbreken’ van getallen dient een komma gebruikt te worden. Makelaardij De Munt te Emmeloord verdient dus een 8,5 niet een 8.5. Kleine slordigheid, maar wilde het toch even opmerken, omdat deze fout tegenwoordig blijkbaar eerder regel dan uitzondering is.

  reageren
  • Bedankt voor je correctie. Het klopt dat Nederland en België als vrijwel enige landen een , gebruiken als decimaal scheidingsteken ipv de .
   Wanneer ik veel cijfers gebruik, werk ik met het cijfergedeelte van mijn toetsenbord, rechts. Inclusief de punt die dan geen komma is.

   reageren
 2. Goedemorgen Han!
  Wie is de beste makelaar? De hamvraag in dit stuk, los van de naam van de gelijknamige site. Het lastige in deze is dat het vak en sich zo breed is het het speelveld zeer diverse kanten kent, dat er op diverse onderdelen een beste makelaar aan te wijzen is. Je hebt onzichtbare makelaars met een zeer breed netwerk en relatief veel zaken doen, je hebt makelaars welke qua (social) media prominent aanwezig zijn maar in de praktijk relatief weinig zaken doen. Ook zie je makelaars welke verlies draaien maar een kei zijn voor hun opdrachtgevers en je ziet makelaars welke achteloos hun opdrachtgevers als cashcows behandelend dikke winsten boeken. Wie is de beste? Ik zelf ben meer dan tevreden wanneer mijn opdrachtgevers een eerlijk en oprecht advies krijgen, wat in de regel als positief gezien wordt. Ik zou persoonlijk blijer zijn met de titel de eerlijkste makelaar, omdat de beste eigenlijk niet bestaat, omdat je geen eenduidige maatstaf over de gehele breedte kan creëren.

  reageren
  • Hallo Marijn – je analyse klopt natuurlijk, als je het grammaticaal gaat bekijken.
   De erkenning die vanuit de website WIDBM wordt gegeven heeft daarom ook alleen betrekking op ‘de beste’ in de ogen van de consument, die de dienstverlening beoordeelt. Gebaseerd op klantbeoordelingen. Dat is dan ‘de beste’, vanuit WIDBM.
   Maar jou kennende, weet je dat wel :).

   reageren

Geef een reactie

Google+