Selecteer een pagina

verse munttheeDe laatste mooie dagen van de zomer, daar moet je van genieten! Dat is dan ook precies wat er gebeurde. Lekker buiten in de tuin, vol in de zon met een kopje verse muntthee. Een ideaal moment om nog even wat bij te lezen. Een inhaalslag na de zomervakantie zeg maar.

Zo kwam ik weer wat tegen over de reeds langere tijd durende discussie over het verdienmodel van de makelaar.
(zie deze eerdere berichten over een nieuw verdienmodel)

In die discussie zijn er de voorstanders, tegenstanders en zij die het nog niet helemaal weten. Logisch, een traditie (courtage) verander je niet eventjes. Nou ja, niet vrijwillig. Kijk maar even wat er in no-time heeft plaats gevonden bij de financiële adviseurs. Dankzij de AFM. Geen keuze. Kijk, dan verandert alles wel lekker snel.

Dat verhaal is bekend, dus we gaan niet afdwalen.

Het volgende las ik als onderdeel van die discussie:

Ik zie het als taak van de makelaar om de verkoper zodanig te adviseren dat hij of zij bereid is bepaalde kosten vooraf te betalen omdat het de kansen op de verkoop vergroot

kromme tenenVoor de zekerheid nog maar even een tweede keer lezen. Staat hier echt wat ik denk dat er staat? Het gevolg moge duidelijk zijn: hele kromme tenen.

De oplossing

Beste makelaars – hier wordt en passant de oplossing gegeven om de verkoopkansen van een huis te vergroten. Laat de klant van te voren bepaalde kosten betalen en klaar is Kees.
Dat we daar nooit eerder aan gedacht hebben! Het verkoopsucces is geheel afhankelijk van het moment van betalen door de opdrachtgever.

Waarschijnlijk probeerde hier een makelaar iets moeilijker te zeggen dan het is. Met als gevolg een kromme zin die van geen kanten klopt. Zeg de dingen alsjeblieft net zo simpel als ze zijn! Dat voorkomt zoveel trammelant (en kromme tenen).

Voor de volledigheid – het gaat er hier om dat de makelaar graag de gemaakte kosten van tevoren wil afrekenen, en niet pas bij het transport of intrekking van de opdracht.
Opstartkosten voor de marketingactiviteiten. Niet bijster vernieuwend en volgens mij wordt dat al door het gros van de makelaars gehanteerd.

als je begrijpt wat ik bedoelMaar mag ik, aan de hand van het voorbeeld hierboven, de makelaars toch verzoeken om normale taal te gebruiken? Graag in korte zinnen. Concreet.
Dan weten we in elk geval zeker dat ‘men’ begrijpt wat er bedoelt wordt. Als je begrijpt wat ik bedoel…

 

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+