Selecteer een pagina

Permanente-EducatieHet is inmiddels alweer ruim 18 maanden geleden. De eerste stappen werden toen gezet om docent voor de NVM SOM te mogen zijn, één van de verschillende aanbieders in permanente educatie voor de NVM. Een uitgebreide kennismaking met het fenomeen Permanente Educatie volgde.

Als groentje kijk je vaak anders tegen de zaken aan, dan wanneer er wat praktijkervaring is opgedaan. Zo ook bij mij.

Van een afstandje, dus ook voor consumenten, is het fantastisch dat brancheverenigingen van makelaars verwachten, nee sterker nog, gewoon eisen, dat ze cursussen en trainingen volgen om bij te blijven met hun vak. Om beter te worden dan niet gelieerden en om een vuist van kwaliteit te kunnen maken naar de consumenten toe.

Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij de brancheverenigingen. Ze willen graag (ver) boven de niet aangesloten makelaars staan. Er wordt veel gedaan om dat ook waar te kunnen maken. Verplichte hercertificeringscursussen en de Permanente Educatie bijvoorbeeld.

Een groot aanbod van trainingen waaruit makelaars (incl. assistent- en kandidaat makelaars) kunnen kiezen om hun eigen kennis op peil te houden. Kennis waarvan ze zelf vinden dat ze wel wat meer kunnen gebruiken.

Ideaal eigenlijk, dat je als makelaar zelf kan en mag kiezen welke cursus/training je gaat volgen om beter te worden. Een luxe uitgangspunt.

advertentie-vs-realiteitDe realiteit

Die is vaak anders. Tevens is er een verschil te bespeuren naarmate het later in het kalenderjaar is. Want op basis waarvan kiest de makelaar de betreffende cursus/training?

  • Onderwerp / inhoud
  • Kosten
  • Locatie
  • Aantal te verkrijgen PE punten

Staat dit rijtje voor jou in de juiste volgorde? Waarschijnlijk niet.

Het is triest maar waar. Vraag aan de deelnemer in de cursus/training waarom ze aanwezig zijn en het allereerste wat er bijna unaniem genoemd wordt: Voor de punten!“.

Natuurlijk, logisch, aangezien er door de branchevereniging(en) wordt opgelegd dat je minimaal 20 punten per jaar (wonen) moet behalen wil je geassocieerd blijven. Daar staat tegenover dat het aanbod aan opleidingen dusdanig groot is, daar moet toch wel wat bruikbaars en nuttigs tussen zitten?

Maar ook de kosten en de locatie spelen regelmatig een grote rol in de keuze voor de verplicht te volgen cursus. Graag zo dichtbij mogelijk en voor de laagste prijs.
Oh ja – en wel op een locatie waarvan bekend is dat de lunch er prima voor mekaar is. “Als we dan toch een dag weg zijn en er voor moeten betalen, willen we wel goed eten!”.
Jazeker, de kennis gaat door de maag.

PE punten achterhaald?

Wanneer je dit hierboven zo allemaal leest begin je haast te denken dat het systeem van PE-punten misschien wel achterhaald is. Wanneer de aanwezigen er alleen maar zitten omdat ze ‘moeten’ voor de punten, wat is het nut dan nog? Van de aanwezigen hoor ik vrijwel elke training wel een keer kritiek op het PE-punten systeem.

Alternatief

Wat zou je als alternatief kunnen bedenken? Hoe kan de branchevereniging wel voor kwaliteit en cursusaanbod zorgen, zonder het verplicht te hoeven stellen?
Wees eens eerlijk – als het niet verplicht zou zijn om de trainingen te volgen, zou jij dan gaan?
(is je antwoord ‘nee’? Laat dan een reactie achter met waarom je niet zou gaan!)

Stel dat er 1x per jaar gewoon een soort van bekwaamheidstoets is voor makelaars. Elk jaar weer opnieuw. Een toets die bestaat uit 2 delen. Vakbekwaamheid (juridische kennis, bouwkundige kennis, taxatiekennis et cetera) en het andere gedeelte over de zachte factoren (marketing, klantvriendelijkheid, communicatie – en meer van dattum).

makelaarsexamenGewoon examen doen. Niet geslaagd? 1x een her mag. Daarna word je uitgeschreven. Recht door zee en simpel. Als makelaar kan je er zelf voor zorgen, middels het brede opleidingsaanbod, dat je de kennis in huis hebt.

Dat examen is wel nodig, want de branchevereniging wil immers kwaliteit. Wil je daar als makelaar bij horen, dan zul je moeten kunnen aantonen dat je de kwaliteit bezit.

Probleem

Vanzelfsprekend gaat dat niet werken. Alleen al om de simpele reden dat het behalen van een examen geen enkele garantie voor kwaliteit is. Net zo min als de aanwezigheid op een cursusdag voor de punten. Makelaars krijgen de punten wel, maar of dat terecht is?

Je kan de materie misschien prima reproduceren  op papier (examen) of je kan aantonen dat je aanwezig was bij de training (deelnemerslijst), beiden zijn geen enkele garantie dat je ook maar iets met de aangehoorde/geleerde informatie doet.

Het maakt dan ook helemaal niet uit hoe een branchevereniging haar best doet om het kennisniveau van de aangeslotenen op een hoger niveau te krijgen. Het is allemaal nutteloos.

Herstel, het is allemaal nutteloos voor hen die niet aanwezig zijn om de inhoud, maar vanwege de locatie, de prijs, de punten of de goede lunch. Gelukkig zijn er ook makelaars die er wel zijn vanwege de inhoud, die wel voordeel wensen te behalen, die mogelijkheden zien om een stap naar voren te zetten.

Verschil

Het verschil zit hem dan ook niet in de manier waarop de branchevereniging om gaat met het op peil brengen en houden van kennis, maar het verschil zit hem in de makelaar. Het is alleen zo jammer dat juist dat verschil tussen de makelaars niet zichtbaarder is!

Heb jij suggesties om het PE-punten systeem te verbeteren of te veranderen? Schrijf een reactie en ontdek hoe collega’s er (ook) over denken.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+