Selecteer een pagina

Klok006Huizen staan lang te koop. Dan is het begrijpelijk dat je alles en nog wat gaat bedenken om het huis toch maar verkocht te krijgen voor je opdrachtgever.

Sinds december vorig jaar is er een nieuwe optie voor je bij gekomen. Een soort van veilingsite die eigenlijk geen echte veilingsite is. Ik heb het over onderdeklok.nl.

Hoe werkt het

Als makelaar kan je een huis aanbieden bij onderdeklok. Je geeft daarbij een beginprijs en een bodemprijs aan. Tevens ga je er mee akkoord dat iedere week de vraagprijs met minimaal €1000 zakt. Uiteraard kan dat ook meer zijn, dat bepaal je verder zelf, het is een minimum.

Wanneer een koper het huis ziet en in de gaten houdt, kan die net zo lang wachten tot die een ons weegt, of op een eerder moment een bod uitbrengen op het huis. Vanzelfsprekend is dat bod niet bindend, maar een verzoek aan de makelaar om tot onderhandeling over te gaan.

Zo kan het zijn dat er een koper is die de op dat moment gevraagde prijs voor het huis wel aardig vindt, om vervolgens een bod uit te brengen. Resultaat: het huis is verkocht voor meer dan de bodemprijs.

Wordt de bodemprijs bereikt? Dan blijft het huis nog 4 weken op de site staan om daarna roemloos en onverkocht door de zijdeur te vertrekken.

Voordeel

onderdeklok

Als verkoper loop je het risico dat je toch wat meer voor je huis krijgt dan de bodemprijs. Door de (kleine) urgentie die kopers kunnen voelen happen ze mogelijk wat eerder toe om te kopen, want anders doet een andere koper het misschien wel.

Het is een extra afzetkanaal, wat natuurlijk altijd goed is – afhankelijk van de kosten. Die bedragen €150 per aangemeld huis. Wanneer het inderdaad tot verkoop leidt via onderdeklok.nl, dan is dat prima te overzien. Het is nog altijd minder dan een nutteloze printadvertentie in het AD, om maar iets van dode bomen te noemen.

Tja, veel verder kom ik qua voordelen eigenlijk niet. Jij wel? Geef dan jouw voordeel als reactie aub.

Nadeel

Zoals meestal met nieuwe dingen is het onbekend. Leuk dat een huis automatisch goedkoper wordt, als niemand het ziet maakt dat geen verschil.

Daarop aansluitend, wat ga je met de vraagprijs van het huis doen op je eigen site en de huizenzoeksites? Ga je daar elke week de vraagprijs ook verlagen? Denk het niet. Dat kan voor verwarring zorgen. Ik zeg bewust kan, want het hoeft zeker niet verkeerd te zijn.
Denk even aan de boekingssites voor reizen en vluchten. Dezelfde reis kom je op veel, heel veel verschillende sites tegen. Bijna altijd voor een andere prijs!

Bij het bekijken van de site en de Te Koop aangeboden huizen vielen twee dingen me op. Als eerste vind ik de foto’s nogal klein. Aangezien we allemaal weten dat foto’s het belangrijkste (na de prijs) zijn op een huizenzoeksite, zou ik onderdeklok willen aanraden om die groot, groter, grootst te maken.

Het tweede is meer van commerciële aard. Bij het te koop staande huis staan de volledige gegevens van de verkopende makelaar. Voor jou als verkopende makelaar uiteraard gunstig! Alleen is de kans aanwezig, misschien zelfs wel groot, dat een geïnteresseerde koper liever direct contact met de makelaar opneemt, vrijblijvend, dan een schriftelijk bod uit te brengen via een website. Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn bij het kopen van een huis!
Alleen wordt het dan moeilijk om aan te tonen dat onderdeklok werkt, dat het heeft bijgedragen aan een succesvolle verkoop.

Er mist iets

Ondanks het feit dat de site er netjes, verzorgd en eigentijds uit ziet, mis ik iets. Ik mis de urgentie van een veiling. Ik voel geen druk. Bovendien zijn er huizen genoeg om uit te kiezen, dus mocht ik deze missen omdat de klok doortikt, iemand anders het koopt of het huis door de zijdeur verdwijnt, wat is dan de big deal?

Waar is de noodzaak om dat bod toch maar te plaatsen?

Verder mis ik toch de mogelijkheid om het huis te delen met anderen. De sociale media functies zeg maar. Even snel doorsturen naar m’n partner, of een kennis die me bijstaat met raad en daad. Zoiets mag toch eigenlijk niet meer ontbreken voor een nieuwe site. Of zou het bewust weggelaten zijn?

Wat vind jij?

Gaat dit een succes worden? Blijft het bestaan in de marge, of is dit gedoemd te mislukken?                   Jij mag het voorspellen. Wat ik onbetwist waardeer is dat dit initiatief bij een makelaarskantoor vandaan komt. Er wordt niet bij de pakken neer gezeten, nee, er wordt een oplossing bedacht en uitgevoerd. Gewaagd, gedurfd en gewaardeerd!

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+