Wonen 4.0 – een vastloper of een vlottrekker?

Een viertal organisaties die verschillende partijen op de woningmarkt vertegenwoordigen, hebben een revolutionair plan gepresenteerd – Wonen 4.0. Het doel van dit plan? Het vlottrekken van de woningmarkt.

Echter: Direct toen ik hoorde wat men nu weer bedacht had sloeg het angstzweet mij aan alle kanten uit! Een dergelijk plan presenteren is 1 maar je realiseren wat voor invloed dit heeft op de emotie en dus het koopgedrag van de consument is 2. Dit plan gaat de woningmarkt helemaal niet op korte termijn vlottrekken. Dit plan gaat onrust geven! En onrust betekent…..aan de handrem trekken.

Natuurlijk is alles goed doorgerekend en het zal best wel kloppen, maar………een huis kopen is en blijft een emotionele beslissing! En aan dat laatste is men in mijn ogen in dit plan dan ook totaal aan voorbij gegaan.

Als “Wonen 4.0” daadwerkelijk uitgevoerd zou worden dan weet niemand wat het wonen in 2015 nu echt gaat kosten. Iedereen krijgt in dit plan per jaar 1/30 minder hypotheekrente aftrek. En dat hakt er in! Natuurlijk zal er wel gecompenseerd worden middels wijziging in de IB en zullen er woontoeslagen komen, maar de een zal hier beter van worden en de ander niet. En of je straks bij de een of bij de ander hoort, dat weet niemand.

Dit geeft dus onrust bij de kopers van nu. En of die onrust terecht is of niet, dat doet er niet eens toe. De consument reageert emotioneel en gaat zich nog maar eens achter de oren krabben of het nu wel het juiste moment is om te kopen. Vrijwel niemand is dakloos, dus in de wachtmodus gaan is geen probleem. Eerst maar eens luisteren wat de politiek hier over te zeggen heeft en wat een nieuw kabinet dit najaar nu weer gaat bedenken. En dan alsnog beslissen of er wel of niet leuk is om een (ander) huis te gaan kopen. Gevolg? “ Wonen 4.0” is onbedoeld een vastloper geworden!

Maar: Gelukkig is het maar een plan van 4 partijen en is het niet een voorstel dat in de 2e kamer ligt, dus het effect zal na de eerste emotionele reacties  van de consument wellicht uiteindelijk nog wel meevallen. En waarschijnlijk ben ik niet de enige die beseft dat “Wonen 4.0” op korte termijn niet de vlottrekker is waar alle verkopers met smart op zitten te wachten.

Maar wat dan? Wat is dan het alternatief om de woningmarkt vlot te trekken? Ik heb daar niet 1-2-3 een antwoord op. Wel denk ik dat het voor het vlot trekken van de woningmarkt absoluut een vereiste is dat er rust en duidelijkheid is over de hypotheekrente aftrek. En dat deze over een periode van 30 jaar afgeschaft kan worden zonder een negatief effect op de woningmarkt op de korte termijn blijkt wel uit maatregelen die in het verleden in bv Engeland zijn genomen.

En “Wonen 4.0” ? Dat is in mijn ogen dus een vastloper!

Afgelopen week werd het plan ” Wonen 4.0″ gepresenteerd. Mijn eerste reactie werd op beeld vastgelegd en uitgezonden bij Een Vandaag. Bekijk hier de reportage.

The following two tabs change content below.
Komt uit een makelaarsgezin en is van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt ziet ze als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

Laatste berichten van Ellen Mouthaan (toon alles)

9 Reacties

 1. Geachte mevrouw Mouthaan,

  Op internet staat De marktblaffers – Kritiek op wonen 4.0
  Een link staat op de startpagina van de website Kritiek op de huurplutocratisering.

  Met vriendelijke groet,

  NWB

  reageren
 2. Op zoek naar een site: hoe nu verder met de verkoop? Kwam ik bij De Scherpe Pen terecht.
  Hier mijn verhaal.
  Mijn man werd begin november ontslagen, eind november vond hij een nieuwe baan. Dat hield in dat we vanuit Deventer naar Den Haag moesten verhuizen. Een grote stap, ik hoor nog minister Kamp bij Pauw en Witteman zeggen, dat de mensen meer bereid moesten zijn om te verhuizen, vrouwen moesten hun baan opzeggen, blahblah, zo makkelijk allemaal.
  In Den Haag hebben we meteen een appartement kunnen huren, ons huis in Deventer bleef bewoond door onze jongste zoon.Maar de kosten werden ondraaglijk. Het nieuwe bedrijf van mijn man,vond dat hij wel op en neer kon rijden, met de lease auto, maar wij vonden van niet.
  Dus daar zaten we, op Kijkduin, ons spaarbankboekje leeg te plukken. Het huis in Deventer moest weg, ons huis, ons leven daar, mijn baan, onze kinderen, kleinkind, vrienden, ik begin nu alweer te huilen…ik kon de verkoop niet aan. De gedachte aan die makelaars deed mij ineenkrimpen. Mijn huis is mijn liefde, alle details omarm ik, mijn god wat houd ik van dat huis.
  Twee weken geleden hing ik een A4-tje op het raam met Te Koop en mijn man’s o6 nummer.
  Gisteren is ons huis verkocht. Al huilend hebben mijn man en ik ons huis laten zien aan het jonge stel.
  Ondanks de crisis is het ons gelukt om een nieuwe baan te vinden en ons huis te verkopen, zelfs met winst.
  We hebben hier op Kijkduin geen t.v. en krant meer, terwijl mijn man journalist is. Want ik werd woedend op al die media, die de ‘crisis’ mede op de been houden, al die mensen die vanaf de zijlijn schreeuwen.
  Zoals, de jongen die samen met zijn vriendin (starters)ons huis heeft gekocht zei: je moet je gewoon niet gek laten maken.

  reageren
  • Wiesje, je stukje ontroert me en bevestigt maar weer eens wat ik altijd zeg: een huis kopen maar ook verkopen is omgeven met emoties!
   En zo zie je maar weer dat er echt nog wel huizen worden verkocht. Jullie kunnen nu verder en de kopers kunnen ook verder. Top!
   Ook mijn mening is dat iedereen elkaar gek loopt te maken in ons land. et hoort kennelijk bij onze cultuur om te zeuren over het weer en over allerlei andere dingen. Natuurlijk gaat het economisch minder, maar wat gaat het toch ontzettend goed met ons als je de vergelijking maakt met zo veel andere landen!
   Een positieve instelling dus doet wonderen!
   Succes met jullie nieuwe woonplek!

   reageren
 3. Of de huizenprijzen echt zullen dalen vraag ik me af. Er wordt erg weinig gebouwd en per saldo zijn er woningen tekort. De prijs van de nieuwbouwwoningen in onze straat zijn geprijsd als een verzameling bakstenen en grond. Dat moet gewoon betaald worden. De nieuwbouwwoningen zijn net zo duur als mijn huis, alleen komt daar iig nog een badkamer, keuken, tuinaanleg, bouwrente en btwverhoging bij. Mijn huis is af en bovendien 100m3 ruimer. Iedereen die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten kan wachten, maar daardoor kansen missen. Nu heb je nog de mogelijkheid om een gedeelte aflossingsvrij te krijgen, nog te profiteren van volledige hypotheekrenteaftrek, lage rente, redelijke huizenprijzen en veel keus. Je kunt wachten. Maar niemand kan in de toekomst kijken. Je zou ook wel eens slechter af kunnen zijn. Huizen kunnen door schaarste weer duurder worden, je zult de hele hypotheek moeten aflossen waardoor je maandlasten stijgen, de hypotheekrente kan stijgen en je kan deze in de toekomst wellicht niet mee aftrekken. Nu kopen is zo toch het eerste verdiend?

  reageren
 4. Correct geconstateerd Ellen. Het plan is op zich in de essentie een goed en evenwichtig plan om van de HRA af te komen en zo de gewenste einddoel te bereiken. Echter in de huidige markt zet het de zaak helemaal op slot. Daardoor zal er een aanvulling moeten komen om de woningmarkt uit de crisis te trekken. Mijn gedachte is om daar een reeds bestaand produkt voor op te poetsen. De starterslening. De starterslening wordt nu mondjesmaat door gemeenten uitgegeven en er is bijna geen bekendheid bij het publiek. Door dit landelijk te organiseren en de bekendheid te vergroten krijgen starters nu een impuls in hun te besteden bedrag. Door dat zij de eerste in de rij zijn die een woning kopen en er dus zo voor zorgen dat die verkoper ook zijn volgende woning kan kopen worden de transacties talrijker. De kosten per starter (bijv € 25.000,= renteloos te lenen bedrag) worden redelijk eenvoudig en snel terugverdiend door de OB die betaald wordt. Mocht deze worden afgeschaft, zoals het plan wonen 4.0 voorziet zullen de extra inkomsten via verbouwingen, nieuwe meubeltjes ed. aan 21% btw er wel voor zorgen. Daarnaast is het een lening die uiteindelijk terugbetaald zal dienen te worden. De treintjes komen op gang. het aantal transactie nemen toe, en zien kopen doet kopen. Ik denk dat het werkt. En dan vanaf ….wonen 4.0 implementeren. Iedereen blij.

  reageren
  • Ben het helemaal met je eens Barry! De starterslening zou e.e.a. kunnen vlottrekken maar……..als we nu zeggen dat er volgend jaar een starterslening komt krijg je ook direct een kopersstaking. Punt is dat er constant plannen zijn maar geen daden. Alleen daden geven duidelijkheid en kunnen de woningmarkt vlottrekken. Plannen zonder daden zorgen voor de vastlopers. Aktie in de tent is dus een noodzaak!

   reageren
   • Ellen, waarom wachten tot volgend jaar. De overdrachtsbelasting werd toch ook op 1 juli per 1 juli ingevoerd. Dat hoeft geen bellemmering te zijn. Maar inderdaad; Aktie!

    reageren
    • Denk dat niemand weet wat de toekomst brengt. Zo is het altijd geweest….Nu weet je wat de rente is en als je een huis wilt kopen en je ziet een leuk huis. Waarom zou je dan wachten? Totdat de huizenprijzen gedaald zijn, de rente is gestegen en dat leuke huis is verkocht? We moeten af van het idee dat een huis kopen een manier is om “rijk” te worden! Een huis koop je om te wonen en als je in 30 jaar tijd je hypotheek hebt afgelost, dan heb je ook nog wat aan vermogensopbouw gedaan. Dat is dan mooi meegenomen!

     reageren
 5. Voorlopig blijft er inderdaad onduidelijkheid over de woningmarkthervormingen, en daarmee voor kopers, verkopers en huurders. Maar wat mij geeft dit voorstel van NVM, VBO, VEH, woningcorporaties en Huurbond geen extra onrust. Tenslotte weet iedereen dat uiteindelijk het woord is aan een nieuw kabinet m.b.t. de definitieve plannen.

  Hoe meer input van politieke partijen en belangenorganisaties, hoe meer de verkiezingsstrijd kan gaan over concrete maatregelen en hun voor-en nadelen (vooral als ze goed doorgerekend op impact worden). Zeker als de politieke partijen ook aangeven waar ze eventueel tot een compromis kunnen accepteren, kunnen na de verkiezingen snel knopen worden doorgehakt.
  Want snel tot een definitief pakket maatregelen komen, vind ik wel de morele verantwoordelijkheid van het nieuwe kabinet en de nieuwe 2e kamer.

  De onrust is er nu. Maar een plan meer of minder ondertussen, daar lig ik niet van wakker. Als potentiële koper was ik toch al niet van plan om snel te kopen, aangezien prijscorrecties mijn inziens onvermijdelijk zijn.

  Dat zit hem deels in mijn vermoeden dat de hypotheekrente na de verkiezing echt afgebouwd gaat worden, maar ook in mijn vermoeden dat er prijscorrecties ten gevolge van al genomen maatregelennog niet allemaal in de huizenprijzen zijn doorgewerkt (maatregelen zoals lagere loan-to-income values, beperking/afschaffing mogelijkheid aflossingsvrije hypotheken voor nieuwe kopers) . Tel daarbij op de weinig positieve economische vooruitzichten zoals loonmatiging, meer studieschulden, stijging kinderopvangkosten, hogere zorgkosten, stijgende energieprijzen, minder vaste contracten etc, die ook impact zullen hebben op wat nieuwe kopers willen spenderen aan een huis.

  Ik vermoed dat vele starters zoals ik (geen acute reden om te kopen binnen een jaar), lekker wachten totdat én er duidelijkheid is over de hervormingen én de huizenprijzen significant gezakt zijn. Want wie wil nu kopen, wetend dat de huizenprijzen voorlopig blijven dalen en je zomaar “onder water” kan komen staan?

  reageren

Geef een reactie

Google+