Selecteer een pagina

Wanneer een starter een huis gaat kopen is dat goed voor de huizenmarkt. Het is iemand die nieuw op de huizenmarkt actief wordt. Meestal met het gevolg dat er 3 tot 5 eigenaren van een koophuis doorstromen naar hun volgende huis, aangezien dat van hen verkocht wordt.

Is het dan niet simpel om te zeggen dat ‘de starter’ als groep de oplossing is voor de crisis?

Nee, ga daar maar niet van uit. Want, de starter is verwend! De starter is een zeurkous, een vervelend pubertje wat alles wil, zonder er ook maar iets voor te doen. Een huilebalkje.

Hoeveel starters zijn er momenteel? Wie het weet mag het zeggen. Duidelijk is wel dat er voldoende mensen zijn die graag een eigen huis willen hebben. Waarschijnlijk worden dat er straks zelfs veel meer als de scheefhuurders eindelijk (en terecht) worden aangepakt. Nee, starters zijn er genoeg.

Doorstroming

Maar als er genoeg starters zijn, waarom is er dan geen doorstroming op de huizenmarkt? Waarom kopen die starters geen huis? Wat we als antwoord horen gaat dan vaak over de hypotheek. Banken willen geen geld uitlenen aan starters. De starter krijgt geen geld bij elkaar voor de aanschaf van het huis. Maar is dat wel zo?

Hypotheek

Banken verdienen geld met het uitlenen van geld. Ze schieten zichzelf in de voet door geen geld uit te willen lenen. Natuurlijk, de regeltjes omtrent het uitlenen van geld met een huis als onderpand zijn verzwaard. Maar dat is niet de oorzaak, dat zijn enkel parameters waarbinnen je dient te opereren. De schuldige van het niet hebben van geld, geleend of niet, dat is nog altijd dat verwende startertje.

Die starter die direct een groot huis wil. Met een joekel van een tuin of balkon. In de beste buurt die er is. Ook graag 3 slaapkamers voor de toekomst. Waarbij de keuken exact zo is als ze willen, want extra geld voor het verbouwen van de keuken en/of badkamer is er niet. Oh ja, en graag voor 25% onder de vraagprijs, want anders kan het startertje het niet betalen omdat de bank het geld niet wil uitlenen, boehoehoe, kijk mij eens zielig zijn.

Geld lenen kost geld

Die vervelende rotbanken! Alleen is die bank verstandig genoeg om geen bakken met geld aan een beginner uit te lenen waarvan het oog groter is dan de maag. Alles kan en mag van de starter, die voelt zich koning en wil nog altijd op z’n wenken bediend worden. Ook als het de realiteit te buiten gaat. Daar trappen de banken simpelweg niet meer in.

Daar komt de app (sorry, aap) uit de mouw kijken. De starter wil graag voor een dubbeltje op de eerste rij. Wat is het dan jammer dat de makelaar direct met dat startertje huisjes gaat kijken. Het lijken de Nederlanders op vakantie in Turkije wel: Kijken kijken, niet kopen. De eerste vraag die elke makelaar aan een starter op de woningmarkt moet stellen is deze: Welk bedrag kan jij als hypotheek krijgen, en toon dat ook maar aan.

Wordt het meteen stil bij de starter, dan is het geen koper maar een kijker. De starter heeft zijn huiswerk niet gedaan en geen idee wat die wel of niet kan kopen. Gelukkig kan elke makelaar wel helpen bij het traject om die starter van de juiste informatie te voorzien.

Wordt het vervolgens toch lekker huisjes kijken met die verwende starter, vanzelfsprekend des avonds of in het weekend want beide toekomstige bewoners zijn fulltime aan het werk om een eigen huisje te kunnen betalen, weet dan dat het tijd en geld kost. Je maakt van je vak een hobby. Hobbies kosten geld, dankzij een verwende starter.

Kom vervolgens niet klagen bij de banken en de overheid dat er geen doorstroming is, dat er een oplossing moet komen. Geef die naast zijn schoenen lopende starter een draai om z’n oren! Informeer hem of haar hoe de huizenmarkt in elkaar zit en laat ze inzien dat hun wensen onrealistisch zijn. Want dat is de reden waarom die starter geen huis kan kopen betalen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.
Google+