Overdrachtsbelasting

Dit gastblog is geschreven door Rob MuttersRegister Makelaar/Taxateur

Catshuis - overdrachtsbelastingLaten we hopen dat het overleg in het Catshuis eindelijk zal leiden tot het doorhakken van knopen. Alle weldenkende mensen zijn het erover eens dat de woningmarkt nu echt hervormd moet worden.

Er zijn diverse instrumenten over het voetlicht gebracht, die indien er een goede samenhang wordt gevonden, een bijdrage aan de oplossing voor de stagnerende woningmarkt kunnen leveren.

Een van die instrumenten is de overdrachtsbelasting. Het veel geopperde idee is om deze “mobiliteits” belasting te transformeren naar een “bezits” belasting. Kortom: Overdrachtsbelasting naar 0% en het Eigen woning forfait verhogen.

Op zich een goede gedachte die de woning markt een zetje in de goede richting zal kunnen geven. Nu ben ik bang dat, omdat de nuance in deze discussie vaak zoek is, het kabinet met uitsluitend eenvoudige en makkelijk uitlegbare maatregelen zal gaan komen.

Mijn idee is dat het veel effectiever en intelligenter kan, waarbij ook een aantal positieve nevenvoordelen zijn te behalen. Koppel de hoogte van de overdrachtsbelasting aan bepaalde doelgroepen en tevens aan het energielabel wat per 1 januari 2013 verplicht is.

 1. Ontzie starters en scheefhuurders en belast hen niet (0%) met overdrachtsbelasting.
 2. In alle andere gevallen koppel je de belasting aan het Energielabel.

Bijvoorbeeld:

 • Label A en B: 0% overdrachtsbelasting
 • Label C en D: 2% overdrachtsbelasting
 • Label E en F: 4% overdrachtsbelasting
 • Label G: 6% overdrachtsbelasting

Om te voorkomen dat eigenaren van oudere woningen die nooit een A, B of C label zullen kunnen behalen de dupe worden, is er een eenvoudige tabel te maken waarin bouwjaar en maximaal haalbare Energielabel zorgen voor billijkheid en redelijkheid.

Hierdoor zullen woningeigenaren gemotiveerd raken doordat bij eventuele verkoop van hun woning deze om 2 redenen interessanter is voor potentiële kopers, nl. de lagere overdrachtsbelasting en een lagere energie rekening.

Een bijkomend te verwachten effect is dat naast dat woningeigenaren gemotiveerd worden om energie besparende maatregelen te nemen, de bouwsector de nodige opdrachten zal krijgen om de isolatie ter hand te nemen.

Dus: omzet in de bouwsector en BTW inkomsten voor Minister De Jager.

*Dit artikel stond 31 maart in het Financieel Dagblad

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen.Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.

6 Reacties

 1. Beste Rob,
  Er zit al één wezenlijk probleem in je voorstel: de verkoper zal over het algemeen niet degene zijn die de verbeteringen wil/kan doorvoeren, de koper wel. En bij de koper zit juist het financieel belang in jouw voorstel.
  Als ik een woning koop, wil ik niet dat de verkoper voor mij ‘verbeteringen’ aanbrengt die ik mogelijk er toch weer uit haal. Dat kan ik zelf wel.
  Je zou natuurlijk kunnen toevoegen in je voorstel dat bij verbetering van het energielabel binnen een jaar (of korter?) na overdracht, er teruggave van overdrachtsbelasting plaatsvindt. Maar dan wordt het allemaal wel erg ingewikkeld…

  reageren
  • Beste Hans-Willem,

   Het belang van koper en verkoper loopt voor wat betreft de overdrachtsbelasting mijns inziens parallel. Indirect heeft de hoogte ervan invloed op de verhandelbaarheid (prijs) van de woning. Dus een verkoper heeft wel degelijk belang bij dit soort woningverbetering. Bovendien, als je puur kijkt naar de opzet van algemene energiebesparing, maakt het niet uit of een koper dit soort aanpassingen gewenst vindt of niet. Dit soort zaken zijn niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken e.d. Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van welke vorm van isolatie wordt toegepast.

   reageren
 2. Excuus voor de toon van dit bericht maar ik begin er aardig genoeg van te krijgen.

  Ik begrijp de redenering heel goed maar ik denk dat de overheid de hele grip op de economie per direct afgenomen moet worden … desnoods door een nieuw artikel in de grondwet.

  Het is toch te idioot voor woorden dat iedereen in de vastgoedsector, kopers, verkopers, makelaars, de bouwmannen en vrouwen moeten wachten op een stelletje onbekwame in het Catshuis.
  De overheid krijgt al genoeg en heeft NL al in de grootste schuldenpositie gebracht in OOIT ! Juist precies omdat onbeperkt geld uit de markt kunnen nemen middels directe en indirecte belastingen.
  Zie onze positie http://www.destaatsschuldmeter.nl/.
  Die overdrachtsbelasting is precies wat het al jaren heet: een verhuisboete.

  Iedere belasting is een belasting op de economie en ik vind dat alle makelaarsverenigingen een keer echt het gezamenlijk belang moeten gaan verdedigen door samen van de overheid te eisen dat ze GISTEREN duidelijkheid moet scheppen en op een exit koers van bemoeienis moeten gaan zitten voor wat betreft de vastgoedmarkt.

  reageren
  • ‘Exit koers van bemoeienis’. Dat kan, en is niet zo moeilijk:
   – Afschaffen overdrachtsbelasting, per direct.
   – Afschaffen HRA, per direct.
   – Afschaffen EWF, per direct.

   Maar is dat echt wat je wilt?

   reageren
   • In je lijstje moeten we ook maar Huursubsidie toevoegen.

    Een Iraans spreekwoord legt uit dat een wond van een snelle diepe messteek beter en sneller geneest … dus mijn persoonlijke voorkeur gaat naar een oplossing die nu geïmplementeerd kan worden, per direct.

    Er zullen nu mensen zijn die denken “en dat kan helemaal niet, en zus, en zo …” maar er moet beseft worden dat door de huidige toestand in stand te houden de markt alleen maar verder op slot raakt.

    Ten slotte heeft het beleid van de laatste 50 jaar hiervoor gezorgd. De staat krijgt netto netto miljarden binnen per jaar via de vastgoedmarkt. Deze miljarden zie ik nauwelijks terugkomen in de markt, ze vullen er andere gaten mee en belasten de markt met prijs opdrijvende maatregelen wat uiteindelijk weer in het voordeel van de staatskas is. Niet de mensen die actief zijn in die markt, die stappen uit de markt of kiezen voor een hogere schuldpositie.

    Met mijn eigen bedrijf zie ik het iedere dag: “If you don’t like the results then change!”.

    reageren
 3. Volgens mij is dit, hoewel het basisidee misschien wel aanspreekt, veel te ingewikkeld en fraudegevoelig. Wat mij betreft ovb op 2% houden en eigenwoningforfait verhogen.
  De neveninkomsten door het echt verplicht invoeren van het energielabel komen er in de loop van jaren toch wel.

  reageren

Geef een reactie

Google+