Lege huizen-treintjes tijdens Open Huizen Route?!

OpenHuizenRoute-HuislijnEen aantal keer per jaar zetten de Nederlandse makelaars hun beste beentje voor en sporen hun opdrachtgevers aan om hun huis op te ruimen en de deur open te zetten voor deelname aan de Open Huizen Route. De makelaars die, in de ogen van de consument normaal gesproken passief afwachten, komen ineens in actie en trachten het ongelijk van de consument te bewijzen door massaal de straat op te gaan en via alle mogelijke media-uitingen de landelijke Open Huizen Dag te hypen, maar voor wie?

Aanstaande zaterdag kunnen er zo’n 55.000 woningen zonder afspraak bezichtigd worden. De verkopers van deze huizen doen hun uiterste best om juist hún stulpje zo goed mogelijk te presenteren. Hoopvol ingefluisterd door hun makelaar, die hen verteld heeft dat het voorjaar echt hét seizoen is om huizen te kijken en te kopen, gaan ze vol overgave aan de schoonmaak, maken de tuin in orde en zetten verse bloemen op tafel. Sommige opdrachtgevers nemen zelfs een stylist in de arm om hun ‘thuis’ voor hen onherkenbaar te laten inrichten, zodat het gevoel en de presentatie in elk geval voor de eventuele kijker optimaal is.

Verkoper = Koper

De huizenmarkt zit al een hele tijd op slot en men komt met allerlei initiatieven om de vicieuze cirkel te doorbreken of juist te benutten. Een goed voorbeeld hiervan is het idee van de huizen-treintjes. Omdat het algemeen bekend is, dat de meeste verkopers ook weer automatisch koper van een andere woning worden, is het plan opgevat om gebruik te maken van deze ketting en verkopers en kopers aan elkaar te koppelen…

Huizen-trein rijdt Open Huizen Route

Waarom wordt dit besef niet doorgetrokken naar de Open Huizen Route? Waarom weer een zodanige grote hype rondom de laagdrempelige bezichtigingen, terwijl de kans op bezoekers vrijwel nihil is? Logischer wijs kán de komende Open Huizen Dag geen succes worden. Het grootste deel van de potentiële kopers, die eventueel de deelnemende huizen zouden willen gaan bekijken, moet zélf thuis zijn om eventuele gegadigden rond te leiden want ze willen immers hun eigen huis ook verkopen. Zij kúnnen dus niet instappen in de huizen-trein op de Open Huizen Route. Blijven de zogenaamde starters over. Zij hebben geen huis te verkopen en zouden dus gebruik kunnen maken van deze huizen-trein om de gewenste woningen te gaan bekijken, ware het niet dat de bank, als conducteur, hen verbiedt om in te stappen.

Commercieel belang

Blijft over het commerciële belang van een Open Huizen Route. Het vlottrekken van de woningmarkt zou natuurlijk het ideale gevolg moeten zijn van een dergelijke actie, maar puur het organiseren van zo’n Open Huizen Dag legt economisch gezien ook geen windeieren. Ga maar eens na…

De makelaarsverenigingen staan volop in de belangstelling en de aangesloten makelaars kunnen zichzelf, op kosten van hun opdrachtgevers die deelnemen aan de Open Huizen Route, paginagroot profileren en door de tuinborden het straatbeeld bepalen, zodat niemand meer om hen heen kan.

Dan volgt extra omzet voor de plaatselijke middenstand:
De doe-het-zelf- en interieurzaken, want een extra likje verf of een onafgewerkt klusje moeten nog even geregeld worden. De bloemist voor dat vrolijke bosje ruikers om het interieur wat op te fleuren. De bakker, omdat het wel zo vriendelijk is om iets lekkers bij de koffie te hebben als er bezoek komt. Het tuincentrum om de eerste indruk al bij de voortuin te laten beginnen. En zo zijn er vast nog wel meer voorbeelden te bedenken.

Succes!

Begrijp me niet verkeerd, want ik sta helemaal achter het idee van de Open Huizen Route. Ik denk echter dat je als makelaar je opdrachtgever in bescherming zou moeten nemen en hem/haar realistisch duidelijk moet maken geen valse hoop op veel bezoekers te koesteren. De huidige markt is daar nu eenmaal niet naar.

Ik hoop van harte, dat ik ongelijk krijg en wens iedereen heel veel succes aanstaande zaterdag!

 

The following two tabs change content below.
Als gediplomeerd makelaar is hij in 1996 vanuit de Nederlandse makelaardij gestart met de verkoop van Spaans onroerend goed. Met zijn achtergrond, ervaring en kennis kan hij u uitstekend van dienst zijn bij de aan- of verkoop van uw Spaanse woning.

Laatste berichten van Claus van Mierlo (toon alles)

8 Reacties

 1. wij in 1994uit nederland weggegaan, ik verdiende destijds royaal maar de limiet en denkwijze was dar een huis 2 maal je bruto jaarinkomen kon zijn en dat kon je ongestoord leven. dat is compleet uit verband gestrokken. Salarissen zijn lichjes meegegaan terwijl huizenprijzen maal 4 gingen…. de langere bezitters gingen 2 de hypotheken aan en de banken gaven iedereen zijn gewenste hypotheek. Maar de ratio was en is weg.
  Salaris versus huizen prijs is scheef getrokken. huizenmalaise oplossen; salarissen hoger(lijkt mr irreel) of de voordelen bij aankoop voorlopig vastzetten, zie overdrahtsbelasting, blijft nu heet hangijzer, of de banken geven de scheve huiseigenaren de ruimte om met de prijs te zakken met een gelimiteerde restschuld die deels door de bank op zich wordt gnomen, zodat de gedupeerde verder kan even cq wonen en de wonungmarkt mogelijk weer een huis in de portfolio heeft wat wèl verkoopt,
  realistiche prijzen liggen nog steeds 20-30 % lager dan de huidige vraagprijzen.Blijft simpel.. huizenprijzen en salarissen moeten naar elkaar toekomen… Banken zullen her verlies moeten deen met een eigenaar met de rug tegen de muur! De staat (het volk)
  heeft de banken geholpen. Kunnen we als nederlands volk dan nu
  deze rol niet eens omkeren, Als de ene hand de andere niet wast loopt di verhaal bij vele mensen fout af en zullen alleen projectontwikkelaars en louche be-inleggers hieraan verdienen.
  Ergo.. drama voor nederlansche huizenbezitter,
  Veel sterkte en wijsheid toegewenst, wij wachten nog even met koop, want ratio is uit balans.

  reageren
 2. Wij zijn een gezin, eind veertig en hebben ons huis verkocht in zwitserland en hebben de wens in nederland een huis te kopen. volgens het simpele marktmechanisme vraag en aanbod is het aanbod hoog en de vraag laag. prijzen zullen zich daaraan moeten aanpassen. de prijzen kunstmatig hooghouden heeft nul zin. De enige manier om weer beweging te krijgen in de huizenmarkt is dan ook een prijsdaling. maar ja daar heeft niemand zin in en dat zijn we ook niet gewend. op een gegeven moment zagen wij de huizenprijzen in nl gelijk komen met zwitserland, ongelofelijk!! Wij hebben besloten nu eerst te huren en af te wachten. Nederland is doorgedraait (met behulp van de banken) en het einde is nog niet in zicht…

  reageren
 3. Hierboven wordt betoogd dat de huizenprijzen te hoog zijn. Volgens mij is dag in veel gevallen niet (meer) zo. Wellicht in de grote steden, waar je weinig huis voor veel geld krijgt. Maar elders in het land zijn de prijzen op een reeel niveau. Dat makelaars denken dat de prijzen nog verder zullen zakken, duidt op een gebrek aan verkooptalent. Ze hebben geen ander instrument tot hun beschikking. Tot nu leidt het laten zakken van de prijs niet tot meer verkoop. Of je moet het huis zo ongeveer weggeven, maar dat slaat natuurlijk nergens op.
  Dat de prijzen zijn, zoals ze zijn, heeft een aantal oorzaken. In de eerste plaats de 6% overdrachtsbelasting die altijd betaald moest worden. Op de dag dat je eigenaar werd, was je huis al 6% duurder. De makelaar bepaalde de waarde. Daarnaast hebben de banken nooit zo moeilijk gedaan over leningen en verstrekten deze vrij gemakkelijk. Dat zijn dezelfde makelaars die nu vinden dat de prijzen wat moeten zakken en dezelfde banken die nu moeilijk doen over elke lening, ookal kun je dat financieel makkelijk dragen.
  Het dalen van de huizenprijzen, treft de huiseigenaar, terwijl deze er eigenlijk weinig invloed op heeft gehad. Het is best zuur dat de huiseigenaar nu als enige de rekening gepresenteerd krijgt. Tuurlijk, er zijn huiseigenaren met exorbitante overwaardes. Maar volgens mij zijn deze ondertussen sterk in de minderheid.
  Ik betwijfel bovendien ten zeerste of de huizenprijs de oorzaak is van deze malaise. Je kunt de prijs laten zakken, maar dan nog wordt het vaak niet verkocht. De kopers zijn op dit moment namelijk dun gezaaid. Veel mensen willen wel, maar kunnen niet. Om te beginnen krijgt de starter heel moeilijk een lening van de bank, en dat heeft 9 van de 10 keer niets te maken met de huizenprijs. Als een starter geen huis kan kopen, kan een doorstromer niet doorstromen. Hij durft geen huis te kopen als zijn eigen huis niet verkocht is. Of hij heeft wel een wens om te verhuizen, maar blijft met een restschuld zitten omdat hij meer in het huis heeft geinvesteerd, dan dat het nu opbrengt. Het argument dat hij een nieuw huis ook goedkoper koopt, gaat deels op. Maar zeker niet helemaal. Een restschuld mag je namelijk niet meenemen in een nieuwe hypotheek. Een restschuld moet je van je spaarcenten betalen, of je sluit een consumptieve lening, die een hoge rente, een korte looptijd en geen renteafrek heeft. Daardoor is het voor veel mensen met een verhuiswens onmogelijk geworden om te verkassen.
  Voor de economie is het van essentieel belang dat de woningmarkt weer in beweging komt. Hiervoor begin je bij de starters. Zorg dat de starters een woning kunnen kopen, dan komt de doorstroming vanzelf op gang. Een ander belangrijk punt is het wegnemen van de onzekerheid over onder andere de hypotheekrenteaftrek. Ik stel voor dat Rutte cs het volgende besluit: de hypotheekrenteaftrek blijft deze kabinetsperiode gehandhaafd. Dat betekent dat wie nu een huis koopt onder de huidige voorwaarden valt en zal blijven vallen, ook bij een nieuw kabinet. Vanaf het volgende kabinet wordt de hypotheekrenteaftrek in 30 jaar afgebouwd. Koop je na 2 jaar een huis, dan heb je nog 28 jaar aftrek. Koop je pas na 5 jaar een huis, dan heb je nog 25 jaar aftrek. Over 30 jaar is de hele hypotheekrenteaftrek van de baan. In die tijd heeft de markt de gelegenheid om in evenwicht te komen. Iedereen weet precies waar hij aan toe is, of hij nu dit jaar of over 10 jaar een huis koopt. Volgens mij is het helpen van starters en het scheppen van duidelijkheid de enige manier om de economie en de woningmarkt te stimuleren.
  Ik wil de makelaar verzoeken op te houden met te roepen dat ze alleen kunnen verkopen als de prijs verlaagd wordt. Mensen gaan er echt niet meer door kopen, want de markt zit vast. Je breng met een prijsverlaging alleen maar meer mensen in de problemen. En hoe serieus moet je de makelaar nou nemen als het gaat om prijsstelling als er zoveel verschil zit tussen de prijs van pakweg 4 jaar terug en de prijs nu voor hetzelfde object. Dat kan dan wel markt heten, maar als de koper er niet is, komt ie ook niet als de prijs lager is. En dan leidt prijsverlaging alleen tot een verziekte markt.

  reageren
 4. Volgens mij zijn veel huizenprijzen niet te hoog. Die van mij in ieder geval niet. Misschien wel in steden, waar de huizenprijzen door tekort aan aanbod erg zijn gestegen. Wat mij betreft hoeft er niet zo exorbitant verdiend te worden, maar het is nou ook niet zo dat je na jarenlang onderhoud en verbetering met een megaschuld zou moeten blijven zitten. En dat is voor veel mensen die min of meer gedwongen zijn te verhuizen vaak wel aan de orde van de dag.
  Volgens mij heeft de prijs helemaal niets met de markt van vandaag te maken. Prijsverlagingen zijn in veel gevallen een gebrek aan verkooptalent van de makelaar. Die heeft geen ander instrument in zijn portfolio. Dat er niet verkocht wordt komt doordat er momenteel maar weinig kopers op de markt zijn. Er zijn wel veel geinteresseerden. Maar die kunnen hun huis niet kwijt omdat ze er geen koper voor hebben. Of ze kunnen niet weg omdat ze de restschuld niet kunnen dragen. Het argument dat ze een nieuw huis goedkoper kopen gaat hier niet op. Een restschuld kun je niet meefinancieten in je nieuwe hypotheek. De starter krijgt moeilijk een hypotheek, dus kan niet starten. En de doorstromer raakt zijn huis niet kwijt omdat de starter geen financiering krijgt. Lagere prijzen is niet de oplossing. Want dan krijgt een starter nog steeds geen financiering en houdt de doorstromer nog steeds een restschuld.
  De oplossing begint bij de starter. Zorg dat deze kan starten. De tweede oplossing is het stimuleren van het consumentenvertrouwen. Dit kan door duidelijkheid te geven over de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Ik denk dat Rutte cs moeten melden dat deze kabinetsperiode niets veranderd. Wie nu een huis koopt houdt deze voorwaarden de komende 30 jaar. In de nieuwe kabinetsperiode gaat dat veranderen. Maar dat raakt de mensen die nu een huis kopen niet. Wat mij betreft schaffen ze de hra over 30 jaar af. Koop je over 2 jaar een huis, heb je dus nog 28 jaar aftrek.
  Zo krijg je de markt weer in beweging en stimuleer je de economie. Stop die neerwaartse spiraal van de dalende huizenprijzen. Het maakt de problemen alleen maar groter.

  reageren
 5. Hallo beste Klaus,

  Ik ben zo’n “starter” van 36 jaar. Heb genoeg gespaard en de bank is ook zeer bereidwillig een centje bij te leggen.
  Morgen ga ik wederom gebruik maken van de openhuizendag. Ik vind het heerlijk om ontspannen (en zonder makelaar) een huis te bekijken.
  Ik vul ook altijd netjes mijn naam en gsm nummer in. Soms belt er weleens een makelaar terug.
  “Hoe was het, wat denkt u ervan, wat vond u van de ankerlozen spouwmuren?” etc etc etc.
  Vervolgens geef ik de betreffende makelaar nog wat huiswerk omtrend draagmuren, mogelijkheid tot dakkapel, aanbouw garage, etc etc.
  Waarschijnlijk haak ik weer af op de 3 belangrijkste punten:
  1. de prijs is te hoog
  2. de prijs is te hoog
  3. de prijs is te hoog

  En nee, ik bedoel niet 5% ofzo.
  Zolang de verkoper geen verlies wil nemen (lees: afschrijving zoals bij ieder gebruiksvoorwerp) komt er geen koop tot stand.
  Daar kan geen likje verf, koffie met gebak of stylist tegenop.

  reageren
  • Ik ben doorstarten van 40, nu tijdelijk huur.

   Makelaars zouden zich de vraag moeten stellen waarom koopt men niet, ipv waarom verkoopt dit huis niet (behoefte denken i.p.v. product denken).

   Inmiddels is het de meerderheid van de mensen wel duidelijk dat de huizenprijzen te hoog zijn en zullen gaan dalen. Deze groep mensen groeit nog iedere dag, ondanks de beinvloedingstactieken van o.a. NVM, men weet wel beter.

   Tevens hebben we allemaal wel minimaal 1 vriend of kennis die de afgelopen 5-8 jaar een huis gekocht heeft en in de problemen is gekomen (baan , scheiding) en nu zijn huis niet kwijt kan met alle gevolgen van dien. Niemand wil met die vriend ruilen!! Als je nu een huis koopt is de kans groot dat je na een jaar al tegen een onderwaarde aan zit te kijken, met alle bovenstaande risico’s van dien als het fout gaat. Wij hebben daar geen zin in en velen met mij blijkt.

   Hoe ga je als koper, dit wetende, nog een huis kopen? Als jullie hier een antwoord op hebben gaat de markt echt wel weer lopen. Laat het huidige denken los en concentreer je op de echte issues.

   reageren
 6. Beste Claus,

  Verkopers blijven thuis morgen dat is helaas de keerzijde aan zo’n open dag, maar zou het morgen geen succes zijn als er een groot aantal starters toch maar weer eens huizen gaat kijken? Die starters zijn de belangrijkste groep die de huizenmarkt wakker kunnen schudden, ik kan me voorstellen dat de huiseigenaren die weer eens een bezichtiging krijgen die starter wellicht tegemoet willen (en nu kunnen!) komen en zodoende morgen toch weer de kans krijgen om te onderhandelen.

  Dus: is morgen niet dé dag voor starters?

  reageren
 7. Beste Claus,

  Ik ben het wel met je eens. Hoewel ik niet zo pessimistisch ben. Echter je hebt wel een punt als je aangeeft dat een groot deel van de kopers momenteel een verkoper is of recentelijk verkoper is geweest. Om hier invulling aan te geven organiseren wij twee open huizen dagen. Zaterdag 31 maart (nvm open huizen dag) van 11:00 – 15-00 en aanstaande woensdagavond van 17:00 – 20:00uur.

  Guido Leerkes

  reageren

Geef een reactie

Google+