Huis te koop: verplaats je in de koper

Dit gastblog is afkomstig van Barend Treep – eigenaar van De Vuurtoren Makelaardij te Weesp.

Eigenlijk is dit blog meer gericht op consumenten, toch vind ik het nuttig om het hier te plaatsen. Immers, het is een goed voorbeeld wat je als makelaar kan benutten om de klant eenvoudig maar duidelijk te informeren.
En dan nu het blog van Barend….

funda

De woningmarkt zit op slot, de koper is aan de macht. Het consumentenvertrouwen is fragiel en de leencapaciteiten zijn steeds beperkter. Kortom: de woningmarkt verkeert in zwaar weer. Toch besluiten dagelijks vele Nederlanders dat zij hun thuis willen verkopen.

Logisch: het leven gaat door. En bij iedere levensfase hoort een ander type woning. De allereerste en tegelijkertijd de belangrijkste vraag die u zich zou moeten stellen, is: wil ik verkopen? Of wil ik te koop staan?

Wat moet u zich nog meer afvragen voordat u uw huis te koop zet? Een checklist.

Checklist vóór u uw woning te koop zet

 1. Verkoop ik mijn thuis? Of begrijp ik de koper en verkoop ik het huis dat de koper zoekt? Juist in deze tijd van veel aanbod en minder vraag moet een eigenaar gaan denken als de koper. Alleen zo kunt u succesvol zijn. Blijft u denken als verkoper, dan is de kans dat uw woning te koop blijft staan erg groot.
 2. Wil en kan ik starten met de juiste vraagprijs? De juiste vraagprijs is er één die relevant is voor de koper. Indien deze vraagprijs een optelsom is van historische kosten zoals de koopsom + kosten en de eventuele verbouwing is de kans groot dat deze vraagprijs niet relevant is voor de koper. De hoogte van de hypotheek en/of de W.O.Z. zijn vaak geen waarde indicator.
 3. Kan mijn beoogde koper de gewenste verkoopprijs financieren? Uw makelaar kan een inschatting maken waar de doelgroep zich bevindt en kan ook een voorzichtige inschatting maken binnen welke bandbreedte de financiele mogelijkheden liggen van de beoogde kandidaat.
 4. Kan mijn beoogde koper verhuizen of wordt zijn huis ook niet verkocht? Indien de beoogde koper niet kan verkopen, zal hij waarschijnlijk ook niet direct gaan kopen.
 5. Is er concurrentie? Zo ja, wie is mijn concurrent en hoe groot is het aantal concurrenten? Op basis waarvan is een ander huis een mogelijke concurrent, is dit de prijs, de ligging of alleen de m² woonoppervlakte of misschien wel een combinatie.
 6. Tot slot: neem eens een kijkje op het tabblad verkocht op funda. Hoe komt het dat deze woningen verkocht zijn? Wat kunt u hiervan leren?

Deze en ook andere vragen kunt u natuurlijk het beste doornemen samen met de specialist: de makelaar. Hij kent de markt als geen ander en weet u precies te vertellen hoe u succesvol kan verkopen. Bereid u dus goed voor voordat u start met de verkoop van uw woning.

Een poging? Dan liever niet verkopen!

Is de conclusie dat het slechts een poging betreft, doe het dan niet. Dit bespaart u veel moeite en kosten. En uiteindelijk ook veel kopzorgen. Een poging alleen is namelijk niet voldoende. U kunt slechts één keer een eerste indruk maken. Bezint dus eer ge begint!

Ik wens u een goede verkoop.

 

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen.Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.

9 Reacties

 1. Ik kan het niet laten om via deze weg mijn egards uit te spreken, Barend. Goed stuk, alsof ik mijzelf hoor denken, doch ook voor mij aanvullende munitie… Dank daarvoor.

  reageren
  • Beste Marijn,

   Dank voor het compliment, juist in deze tijden is het volgens mij cruciaal om te denken vanuit de mogelijkheden van de klant (lees: koper) ipv vanuit het pand (lees: woning)

   Ik wens jou een mooi en succesvol 2013.

   Gr Barend

   reageren
   • Eens, zeker waar. Overigens is dat niet iets van de huidige tijd, maar mijns inziens meer iets wat van alle tijden is. Ik zie het altijd al aan de blik in de ogen van mensen, wanneer ik hen vertel dat mijn vak niet over onroerende goederen gaat, maar over mensen. De zaak kan je niet veranderen, die is wat het is. De mens daarentegen kent haar variabelen, waar ik mij graag door laat verassen!

    Jij ook het allerbeste Barend, dat alles wat je wenst je toe mag komen!

    reageren
 2. Dank Jolanda, leuk compliment zeker van een vakgenoot.
  gr Barend

  reageren
 3. Goed artikel, op punt 4 zou ik willen aanraden kijk eens op Swap.nl, de site voor het ruilen van koopwoningen..
  M.vr.gr.
  Brenda Lagcher

  reageren
 4. Wow, heerlijk artikel. De mindset voor de woningmarkt (verkopende partijen) moet veranderen in deze tijd.

  Thanks voor de verwoording.

  Hartelijke groet,
  Chantal

  reageren
  • Goedemorgen Chantal,

   Dank voor je reactie, leuk. Het blog zat al langer in mijn hoofd het werd tijd om het een keer op papier te zetten.

   Gr Barend

   reageren
 5. Goed verwoord Berend!

  reageren

Geef een reactie

Google+