Cijfers over de huizenmarkt zijn nutteloos – Real Estate Connect (video)

Real Estate Connect 2012Ze zijn weer gepresenteerd, de cijfers over de huizenmarkt 2011. Toch is dat nutteloos. Het interessante is dat exact hetzelfde in Amerika gezegd wordt over de woningmarktcijfers daar. Niet door de minste of geringsten, nee door de CEO van Realogy (met meerdere franchises zoals ERA, ColdwellBanker en Century21), door de CEO van RE/MAX en door de hoofdjournalist Real Estate van CNBC.

Als dat soort kopstukken roepen dat er iets niet klopt, vervolgens alle hoofdjes in de zaal bij de Real Estate Connect in New York bevestigend knikken, dan kan je het niet negeren.
direct de video bekijken

Waar gaat het om

De woningmarktcijfers zijn gemiddelden over het land. Het maakt even niet uit of dat nu Amerika of Nederland is, want ze kloppen niet. Het gemiddelde cijfer wel, maar dat heeft geen betrekking op de lokale markt waar jouw klant zich bevindt.

Die lokale klant ziet en ervaart een ander beeld dan het nieuws verteld. Directe gevolg: de makelaar wordt niet meer geloofd. Het vertrouwen wordt minder en je weet wat dat voor gevolgen heeft. Het moet dus anders!

Hoe het wel kan – hyperlocal

De cijfers over de huizenmarkt zouden alleen lokaal, zeer lokaal verstrekt moeten worden. Om dat in het nieuws te krijgen is er goed contact nodig met locale media en journalisten. Dat loopt via de lokale makelaar.
Anders gezegd, de cijfers moeten niet landelijk verspreid worden als een regenbui over heel het land. Want dat komt nooit (nou ja, zelden) voor!  Het moet als lokale regenbuitjes langs drijven. Via de makelaar en de lokale media naar de consument. Die herkent en bevestigd de cijfers want het beeld komt exact overeen met de eigen ervaring.

Daarna mag er op een later tijdstip best een provinciaal en landelijk gemiddelde volgen om een tendens te bespeuren, maar niet voordat de makelaar en consument de lokale informatie heeft.

Facebook

Er gebeurde nog meer op de 2e dag van de Real Estate Connect in New York. Zo laat Facebook weten dat er dagelijks 200 miljoen foto’s worden geplaatst. De inzet van Facebook door makelaars neemt heel hard toe. Makelaars moeten nog wel leren om hun klanten te vragen om via Facebook met ze te communiceren en te gebruiken.
Waarom? Omdat via deze lange termijn strategie je 4x meer kans op business hebt. Mond-tot-mond reclame… en dan digitaal heeft een zeer groot bereik en effect – op de lange termijn. Doe er niks mee en je mist op de lange termijn je klanten.

Mobiel wordt nog belangrijker

Leuk feitje: wanneer consumenten via een mobiel apparaat de makelaar benaderen is er 3x meer kans op een deal dan wanneer het via de website of een huizensite gebeurd.
Voeg daar aan toe dat het mobiele gebruik het afgelopenjaar verdubbeld is en je kan de conclusie al wel trekken. Ga werken aan je mobiele strategie!

Deze onderwerpen en meer komen naar voren in de video van onze razende reporters Arjan en Boris die zich in een andere tijdzone bevinden.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

13 Reacties

 1. Beste mensen,
  Gemiddeld zegt inderdaad weinig tot niks.

  Ik heb mijn huis reeds 3 jaar tekoop.
  -Tig openhuizen meegedaan
  – 25.000 in prijs gezakt
  -Tuin opgefrist
  – 15.000 in prijs gezakt
  – Schilderwerk opnieuw laten doen
  – KK is omlaag gegaan
  – 15.000 in prijs gezakt

  Inmiddels zit ik qua vraagprijs op 75 mille restschuld (gekocht in 2004) en nog steeds TEKOOP….

  Wat heb je dan aan gemiddeld??

  reageren
 2. Wat trouwens een vreselijk betuttelende maatregel om essentiele informatie niet meer aan de buitenwereld te verstrekken. Weer een suggestie om marktpartijen zoals kopers en verkopers zoveel mogelijk onwetend te houden, iets wat een tiental jaren geleden nog werkte en de makelaardij een voorsprong verschafte, maar in het internet tijdperk volkomen achterhaald is. Iedereen die wil, kan los van de landelijke cijfers ook de lokale of plaatselijke cijfers op internet vinden.
  Kopers zijn tegenwoordig niet dom meer, althans de meeste niet, ook al zijn er in 2011 nog ruim 100.000 woningen verkocht, we zullen zien of zij over een jaar of twee nog zo gelukkig zijn met hun aankoopbeslissing.
  In tegenstelling tot wat de auteur suggereert is de realiteit dat er geen sprake is van enige lokale regenbuitjes maar van een langdurige depressie over het gehele land. Toen het nog mooi weer was hoorde je geen pleidooien voor het niet meer verspreiden van een landelijk weerbericht.

  Dit pleidooi is in tegenstelling van wordt beoogd, heel erg negatief voor de branche en de woningmarkt, voor zover je in Nederland over een markt kunt spreken.

  Wat de woningmarkt en de makelaarsbranche nodig heeft, is een zo snel mogelijke terugkeer naar een realistisch prijsniveau zodanig dat aan de onderkant van de markt weer zonder allerlei kunstgrepen wordt ingestapt door “starters”. Dan moet je dus denken aan maximaal 3,5 maal een modal salaris. Daarna kan het treintje weer op gang komen.
  Elke poging om de prijsdaling af te remen of te doen stoppen, zal de malaise langer doen duren. Ik denk niet dat het in het belang is van makelaars dat het volume nog een jaar of 15 op dit niveau blijft.
  Vast staat dat het huidige prijsniveau niet in het belang is van starters, het belang waar vele belanghebbende marktpartijen zeggen zoveel (kom, laat ik ook een CDA-term er tussen door gooien) compassie mee hebben.

  Alle maatregelen op het gebied van marketing en je zelf presenteren ten spijt, allereerst moet de fouten uit het systeem. Fouten die de markt in deze crisis hebben gebracht. Welke dat zijn, discusssieer eerst hier maar eens over, concrete maatregelen die ik zie als oplossing, geef ik later / binnenkort wel eens.

  reageren
 3. Wie nu nog rekent met 100% HRA is een Kamikazekoper.

  (met dank aan Juan)

  reageren
 4. Goed artikel, bedankt.

  Ik werk in die andere tijdzone en het is inderdaad ongelofelijk dat dat ‘nationale weerbericht’ nog steeds als passend voor elke staat of regio wordt aangeboden.

  Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, kun je natuurlijk ook het positieve erin zien en de moeite nemen (oh, wacht, het is je vak) om de lokale markt zelf voor je kopers en verkopers in kaart te brengen. Met harde cijfers van bijvoorbeeld de laatste maand voor een bepaald gedied. Dit kun je dan via de post naar klanten sturen om zo tegelijkertijd ‘Top of Mind’ te blijven. Tegenwoordig email ik dit rapport en natuurlijk is zoiets heel gemakkelijk op FB te plaatsen.

  Facebook en Twitter zijn natuurlijk heel belangrijk om met mensen in kontakt te blijven. Als voorbeeld, ik werk in de Los Angeles area en heb klanten in de entertainment industry die vanuit New York mijn kant op komen om een huis te kopen. Ik Tweet een vrij algemene tweet dat klanten uit new York een huis gevonden hebben, weer vertrokken zijn en pas terug komen als alles afgehandeld is (met mijn emailadres). Mijn klanten lezen het en re-Tweeten het….. Naar 2,000 van hun followers op Twitter. Mond-tot-Mond reklame?

  Laat op FB weten wat je aan het doen bent (huizen aan het kijken in Scheveningen). Werk je in Den Haag? Zet dan bijvoorbeeld regelmatig een foto van een bekend gebouw, standbeeld of fontijn op je page met een beschrijving.

  Ga lekker locaal aan het werk, met harde cijfers en social!

  Veel plezier,

  Robin Auwerda

  reageren
 5. geen nvm
  geen belangenorganisatie,
  wel naar een belangenloze/ onafhankelijke partij
  het kadaster (week, maand, 3 maanden vertraagd) is het enige feit dat telt

  reageren
 6. Ook wij geven veel regionale woningmarktcijfers en ik irriteer me al jaren over de landelijke onzin die over de woningmarkt wordt uitgestort. Alsof de markt in Limburg hetzelfde is als in (pak’mbeet) Amsterdam-west. Maar tegelijkertijd beinvloeden die landelijke negatieve cijfers ook meteen de betere regio’s waardoor het vanzelf een self-fullfilling prophecy wordt.

  Maar: die regionale cijfers moeten wel kloppen. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of voor grote steden als Amsterdam de cijfers wel gecorrigeerd worden voor de 10% korting die door corporaties op de marktwaarde wordt gegeven. Die aantallen zijn inmiddels zo groot aan het worden dat dit een significante invloed krijgt. Zal de vraag via Twitter ook eens aan het kadaster stellen..

  Groet en goed weekend, Edwin Brockhoff

  reageren
 7. Sterker nog… de NVM communiceert vaak ‘sterke’ cijfers. Doch er zijn toch méér makelaars dan de NVM? Ik twitterde er al eerder over! Zie hier een bijdrage van Ed van Bijl http://www.vastgoedpro.blogspot.com/2012/01/cijfers.html
  waar ik me helemaal bij aansluit.

  Laten we nu toch een branchebreed wat ‘beter’ materiaal te presenteren. Cijfers zijn allemaal beschikbaar via http://www.woningmarktcijfers.nl.
  Zowel landelijk, regionaal als op gemeentelijk niveau.

  Consumenten weten het niet meer!!

  Met vriendelijke groet,

  Maarten Pijnenborgh
  Marketing- & Formulemanager Vrijehuizenmarkt.nl

  reageren
 8. Natuurlijk gaan in een gemiddeld cijfer alle details verloren.
  Maar is het beter dat makelaars hun klanten locale cijfers gaan voorschotelen?
  “In deze regio, op het platteland na, zijn de prijzen van vrijstaande huizen zowel in April als in September gestegen hoor!”

  reageren
 9. De gemiddelde Nederlander bestaat ook niet. Is 1 meter 10, heeft 1 borst en 1 bal. (vrij naar Jos Burgers)
  Goed stuk Han!

  reageren
  • Dat gaan we maar even niet visualiseren Geert…. #rariteitencabinet

   reageren
 10. Dan moet ook het Kadaster stoppen met dit soort landelijke weersberichten verspreiden.

  reageren
 11. Beste Han,

  Ik ben het hier volledig mee eens. Als voorschot op de cijfers van de NVM hebben wij als lokale makelaar een verkort marktonderzoek uitgevoerd voor de Gemeente Voorst. Dit resultaten van dit onderzoek hebben wij gepubliceerd op onze blog http://vdbeltaankoopmakelaars.wordpress.com/. Dit doen wij om de inwoners van de gemeente een beter beeld te geven van de lokale ontwikkelingen.
  Het is erg interessant om te zien hoe de marktcijfers zich ontwikkelen ten opzichte van de landelijke trend.

  reageren
  • Uitstekend Guido! Je geeft hier een prima voorbeeld van een makelaar die weet wat er speelt in het eigen gebied en wat er belangrijk voor de klant is.

   Nu nog de NVM zo ver krijgen dat ze alle cijfers eerst kenbaar maken aan de makelaars, zodat die er hun eigen (lokale) berichtgeving mee kunnen maken voor de consumenten.

   reageren

Geef een reactie

Google+