Oproep: Premier Rutte, doe iets, alstublieft!

Deze oproep is afkomstig van Jeroen Stoop

Breng de woningmarkt direct weer tot leven!

Geruststellende woorden van Vice Premier Verhagen. Vandaag adviseert de heer Verhagen  mensen die op het punt staan een huis te kopen niet te speculeren op mogelijke besluiten van het kabinet voor de woningmarkt.

“Iedereen die zijn oog heeft laten vallen op een mooi huis, moet het gewoon kopen. Want daar heeft hij jarenlang plezier van”

aldus Verhagen vrijdag na afloop van de ministerraad.

Open Brief

Meneer Rutte, ik vraag u alstublieft?  Hoe reageert de Nederlandse consument op berichten over verlaging/afschaffing  van de overdrachtsbelasting. Nederlanders, waar zuinigheid met vlijt verankerd zit in het oerinstinct. Die reclames over het Zeeuwse Meisje nog vers in het geheugen hebben zitten. Die Nederlanders gaan allemaal achterover zitten en wachten en wachten. Net zo lang totdat het kabinet heeft gesproken. Gelukkig is dit Prinsjesdag al het geval. We hoeven dus maar 3 maanden te wachten. Dat is echt te lang!

Meneer Verhagen geeft aan dat de Nederlandse consument er niets aan heeft dat allerlei partijen, of dat nu banken zijn, makelaars of belangenorganisaties, iedere keer maar weer een steen in de vijver gooien om te kijken wie er nat wordt.  Diezelfde Nederlanders hebben er ook niets aan als het kabinet hetzelfde doet. En dat is juist nu precies wat er gebeurt. En dat “niets” slaat nu een onacceptabel  gat van 3 maanden.

Ik vraag u alstublieft op zeer, zeer korte termijn uitslag te geven welke maatregelen er nu wel of niet genomen gaan worden. Als dat niet mogelijk is dan vraag ik u nu een tijdelijke maatregel te nemen zoals het tijdelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting. Tenslotte werkt dat met de huidige btw-maatregel ook uitstekend. Hiermee helpt u de woningmarkt direct weer op gang en kunt u zich in de tussentijd bezinnen op een uitgebreide woonvisie.

En is dat nu slecht voor de schatkist? Dat verwacht ik niet. Alles beter dan dat er 3 maanden niets gebeurt. Weet u hoeveel een huizenkoper besteedt in het jaar van zijn aankoop?  7 keer zoveel als in normale jaren. Goed voor de economie, de schatkist, de werkeloosheid . En nog veel belangrijker: vooral voor de levensloop van al die Nederlanders die graag door willen.

En vraag ik dit nu voor mijzelf?  Daar kan ik een volmondig JA op antwoorden.
Maar er zijn nog veel meer Nederlanders die u kan helpen door de woningmarkt te stimuleren met directe maatregelen?

 • huizenverkopers die gezinsuitbreiding hebben gekregen
 • potentiële woningkopers die geen hypotheek meer krijgen
 • mensen die willen huren, maar geen woning meer krijgen
 • huizenverkopers die een dagje ouder zijn geworden
 • huizenverkopers in financiële problemen
 • huizenverkopers in scheiding
 • huizenverkopers die nu dagelijks in de file staan
 • huizenverkopers die emigreren
 • huizenverkopers met gezondheidsproblemen
 • thuiswonende jongeren die graag op hun zelf willen gaan wonen

en verder:

 • architecten
 • notarissen
 • hypotheekadviseurs
 • taxateurs
 • verhuisbedrijven
 • makelaars
 • keuken- en badkamerleveranciers
 • bouwbedrijven
 • installateurs
 • hoveniers
 • doe-het-zelf-markten
 • woninginrichters
 • toeleveranciers

plus hun honderdduizenden medewerkers.

Wilt u deze mensen echt allemaal een kwart jaar laten wachten?

Bedankt voor uw aandacht.

Jeroen Stoop
Makelaarsland

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

10 Reacties

 1. En bovenstaande artikel is in één klap weer volledig actueel. Alleen hebben we nu te maken met een gat van 4 maanden, plus een formatieperiode. En daarna wachten op een nieuw akkoord.

  reageren
 2. Met belangstelling neem ik kennis van alle berichten over de stagenerende huizenmarkt en de oprispingen om de huizenmarkt weer “vlot”te trekken. Ik zie alles voorbij komen, maar de essentie ontbreekt. De huizenmarkt is geëxplodeerd door de steeds ruimer wordende financieringsvoorwaarden. In 1984 kon alleen met gemeentegarantie 100% geleend worden en werd het inkomen van de vrouw maximaal 7 jaar meegenomen. Onder bancaire normen werd domweg slechts 80 % van de executiewaarde geleend. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw werd door de NHG, de opvolger van de gemeentegarantie heel simpel de volledige inkomens van beide partners meegenomen om de maximale hypotheek vast te stellen. Geleid door dat perverse voorbeeld gingen de banken langzamerhand tot 125 % van de executiewaarde verstrekken, het ABP heeft als laatste de financieringsnorm tot 80% van de executiewaarde los gelaten. De banken konden ook niet anders omdat de politici schande spraken over de onwil van de banken om aan niet kredietwaardige personen leningen te weigeren. We zaten in een socialistische stroom die predikte dat iedereen gelijk was. Er kwam dus steeds meer geld beschikbaar, waardoor de huizenprijzen konden exploderen. Iedereen at mee uit de huizenprijzen-trog, niet in de laatste plaats de gemeentelijke grondbedrijven. De schuld van de overcreditering ligt feitelijk dan ook bij het instituut van de gemeente garantie en haar opvolger de NHG. Hoe je het ook wendt of keert, er zal een stevige correctie moeten plaats vinden om tot een gezonde markt te komen. Er zullen dan ook mensen zijn die veel geld zullen gaan verliezen.

  reageren
 3. Beste Johan,
  Er worden maandelijks 85.000 bezichtigingen aangevraagd. Dat zijn er dus 1 miljoen op jaarbasis. Dit komt neer op ongeveer 200.000 potentiele kopers. In 2008 voor de crisis waren dat er 300.000 op 1.6 miljoen bezichtigingen. Het klopt inderdaad dat er feitelijk veel minder vraag is. In werkelijkheid is dit niet het geval. 80% van alle potentiele kopers met een eigen woning verkoopt eerst voordat zij overgaan tot het kopen van een nieuwe woning. Zij zijn in veel gevallen nog niet begonnen met bezichtigingen. Daarnaast is er nu een grote groep die niet tot koop over wenst te gaan in verband met de overdrachtsbelasting aangezien de kans zeer groot is dat zij 25 jaar lang met een overkreditering blijven zitten. Vergelijkbaar met de kopers net voor de crisis van begin jaren ’80. Als laatste hebben we nog te maken met de groep potentiele kopers met een eigen woning die wel willen maar niet kunnen verhuizen vanwege de restschuld op hun woning. Praktisch iedereen die na 2003 gekocht heeft zonder inbreng eigen middelen en zonder aflossing zit nu nog met een overkreditering met name veroorzaakt door de overdrachtsbelasting en de aflossingsvrije hypotheekvormen. Kortom de vraag is aanwezig maar het huidige systeem blokkeert de kooplust en de mogelijkheden.
  Ik ben van mening dat de makelaardij moeilijk iets aan bovenstaande situatie had kunnen veranderen. Het is tenslotte de markt die de prijs bepaalt en niet de makelaar. Hij heeft voor wat betreft de prijsstelling een adviserende rol. Het liefst zou een makelaar alle woning direct in prijs laten zakken om doorstroming te bevorderen. Tenslotte heeft een makelaar meer profijt van meer transacties tegen lagere prijzen dan minder transacties tegen hogere prijzen. Dit overigens in tegenstelling wat veelal gedacht wordt. Maar in veel gevallen kan zijn advies helemaal niet worden opgevolgd juist door die overkreditering. En de 2 belangrijkste reden voor overkreditering zijn nu juist de overdrachtsbelasting en de destijds veel te ruime hypotheekmogelijkheden die voorhanden waren.
  Opgesomd kom je tot de volgende conclusies:
  1: Overdrachtsbelasting afschaffen om kopers niet meteen met een overkreditering te belasten.
  2: Geheel aflossingsvrije hypotheken verbieden. Dit wordt al ingevoerd per 1 augustus tezamen met andere financiële veiligheidsmaatregelen voor woningkopers.

  reageren
  • 2 aspecten : een makelaar is gebaat bij lagere prijzen om de omzet te vergroten. In de economie lessen hebben we echter geleerd dat er een periode voor die periode is. Het ontkennen in casu tegengaan van de de devaluatie periode kan zinvol zijn , indien het werkt natuurlijk. Devaluatie is echter gevaarlijk zoals we weten . DAT kost omzet juist.

   Afschaffen OB in tijden van besparingen kunnen we vergeten en kan niet primair als overkrediterings schuld van betrokkene betitelt worden m.i. Ik kan er voor kiezen eerst voor een auto te sparen en dan te kopen of anders….
   We weten alleen niet meer anders . Nou , de ouderen dan.

   reageren
 4. Chapoo Jeroen,

  je hebt met je brief precies de spijker op zijn kop geslagen, dit is iets wat wij ook dagelijks schrijven aan dit kabinet en twitteren en versprijden op linkedin. Mensen wordt wakker ook Nederlanders moeten massal wakker worden en dit niet meer tolereren er is zoveel mis in nederland.

  – benzine prijs moet snel omlaag
  – onderhoud op de woningmakrt moet 6 % btw blijven ( laag tarief )
  – er moet 1 inkomstenbelasting tax komen maximaal 32% voor iedereen
  – overdrachts belasting moet worden met spoed worden afgeschaft
  – hypotheekaftrek beperken tot 1 miljoen kk en garanderen 30 jaar
  – maximale hypotheekrente moet niet meer mogen bedragen dan 4.5 %
  – BKR moet alleen registraties mogen doen van meer dan 10.000 euro
  – groot onderhoud aan vastgoed moet weer aftrekbaar worden
  – er moeten veel vaker referendums worden gehouden
  – kleine auto’s moeten echt belastingvrij blijven

  enz. …

  Connect Business Network komt op voor alle ondernemers daarom verbinden wij alle ondernemers en zorgen voor bijeenkomsten en staan wij klaar voor alle ondernemers, meld je nu ook aan want samen staan we sterk. Zie onze website: http://www.connectbn.nl/memberships

  Oproep ….

  Wij verzoeken daarom ook een ieder om deze oproep van Jeroen massaal via Social Media te verspreiden zodat ze eindelijk eens wakker worden daar in Den Haag.

  Team Connect Business Network

  reageren
  • weleens aan emigreren gedacht ? 🙂

   reageren
 5. Johan bespaart me een hoop typ werk , want zo is het. De overheid kan niets en wil niets doen en zo hoort het.
  Een afschaffing OB ( geld is er niet..) heeft volgens TNO al aangetoond een zeker prijsopdrijvend effect te hebben . Onze handelsgeest zal opleven !
  Doe als in het Buitenland , snel en voldoende zakken met de prijzen , komt ”alles” weer op gang en gaan we (.) weer verdienen.

  reageren
 6. Alles stagneert.

  Als 1 bestaande woning wordt verkocht, volgen daar gemiddeld 4 andere verkopen uit voort.

  Bij elke verkooptransactie zijn gemiddeld 60 bedrijven betrokken (verhuizer, tapijtleveranciet, hypotheeradviseur, bank, notaris, etc)

  De woningmarkt is een spil in de economie. Wat doet Den Haag als eigenaar van ABN AMRO?

  Ik heb nog geen maatregelingen gezien die de woningverkopen moeten stimuleren. Echter alleen anti-stimuleringsmaatregelingen.

  Ap
  http://www.aankoop-makelaar.nl

  reageren
 7. Hi Jeroen,

  Een mooie brief aan de premier, zeker ook je solidariteit naar andere beroepsgroepen, maar toch begrijp ik iets niet. Er zijn 244.048 gezinnen die hun huis te koop hebben staan op funda. Daarvan staan er 4205 bij jullie te koop. Hoeveel gezinnen zouden op dit moment willen verhuizen? Ik zou het niet weten, Misschien weet jij hoeveel er dagelijks geïnteresseerd zijn in jullie woning portefeuille) maar wat ik wel weet is dat dat er veel minder zijn. Immers anders zou het aantal transacties niet zo laag zijn deze maand en voorgaande maanden. (zie blog Ed vd Bijl). Of zou het aanbod niet zo explosief zijn gestegen..
  Nu hoor ik steeds dat de politiek of banken iets moeten doen. Afschaffing verhuisboete, alleen nog maar anuiteitenhypotheken etc etc. Maar wat doen de makelaars? Of sterker nog wat hebben zij de afgelopen 2 jaar gedaan. Dat heb ik gemist.
  De kredietcrisis heeft de markt veranderd. Jaren daarvoor hebben we een verkopersmarkt gehad. Een marktsituatie die prijsopdrijvend werkte: dat is de wet van vraag en aanbod. Die werd nog eens versterkt door allemaal gesponsorde of gesubsidieerde stimuli als hypotheekrente aftrek en bijv. torenhoge leencapiciteit. Makelaars, hypotheekadviseurs en de hele rij uit jou lijstje hebben daar jarenlang van geprofiteerd.
  En toen…
  Toen kwam de crisis en veranderde de markt heel snel in een kopersmarkt. En dat is het nog steeds. Maar waar bleef de wet van vraag en aanbod? Als je meer aanbod hebt dan vraag dan dalen de prijzen, regel 1 in de economie. En waar zitten alle kopers (de partij op de bestuurdersstoel van de woningmarkt) nu op te wachten? Precies: dat is een scherpe prijsdaling. En die is er niet geweest. Mondjesmaat zijn de prijzen naar beneden gegaan, stapje voor stapje corrigeerde de prijs. Alleen gebeurd dit veel te langzaam (en in de ogen van de koper niet ver genoeg). Dus wacht hij nog steeds af, en hoe langer hij wacht hoe groter zijn kans op gelijk. Immers en tweede wet: Als de prijzen blijven stijgen krijg je uitval van de vraag. En die wet heeft de makelaardij nu heel hard ondervonden. En nu kom ik bij mijn punt: Waarom zou de politiek nu iets aan de woningmarkt moeten doen?
  Laat eerst de tucht van de markt zijn werk doen. En daar heeft de makelaar m.i. een prachtige kans die hij tot nu toe veel te veel laat liggen. Overtuig de verkopers van reële prijzen. En als de makelaar nu nog durft te beweren dat de huidige prijzen reëel zijn, dan kan hij niet taxeren en verdient hij dat het niet om dat beroep nog langer uit te oefenen. Ik ben er heilig van overtuigd dat, zelfs als de overdrachtsbelasting (tijdelijk of alleen voor starters) zal worden afgeschaft, de meeste potentiële kopers zelfs na die maatregel zullen blijven wachten. Hun sentiment ligt hem in het feit dat zij de prijzen op de woningmarkt structureel 10 tot 15% te hoog vinden. En misschien druk ik me met dit percentage nog wel voorzichtig uit.

  reageren

Geef een reactie

Google+