Notaris aan huis

Rob van de Steege, van de gelijknamige ERA vestigingen in en rondom Amsterdam heeft een goed blog geschreven. Goed, omdat het duidelijk maakt hoe je op soms eenvoudige wijze saaie dingen leuk en praktisch kan maken, met tijdswinst als bonus!

Hieronder zijn verhaal:

aankoopcontract tekenen bij de notarisDat de makelaars dienstverleners zijn, dat is bekend. Wanneer zij dat niet goed doen, dan worden zij keihard geconfronteerd met de gevolgen daarvan. Klandizie blijft dan weg. De service moet dan ook op een hoog niveau geschieden en het motto ‘’de klant is koning’’ moet dagelijks worden uitgedragen. Onze klanten bevestigen gelukkig, dat wij ons vooraf beloofde service-level nakomen, gezien de positieve after sales berichten die wij van hen mogen ontvangen.

Dat notarissen zich meer als dienstverleners gaan opstellen is minder bekend. Maar ook dit zijn ondernemers, die graag de gunst van de klant voor zich willen winnen. Om dat te bereiken gaan velen met hun prijzen omlaag, maar voor een enkeling gaat (ook) de service omhoog. Zo hebben wij inmiddels enkele ervaringen met de ‘’rijdende’’ notaris, die bij de mensen aan huis komt. Hoe werkt dat?

Hij komt bij het verkochte pand de koopakte (Amsterdams model) tekenen met koper en verkoper en de makelaars daarbij. In die koopakte worden de gebruikelijke (ontbindende) voorwaarden opgenomen en tevens laat de notaris een volmacht tekenen voor de transport- en hypotheekakte, die veelal enkele maanden later worden gepasseerd. Zodoende is een tweede trip naar de notaris niet nodig. Nadat de inspectie heeft plaats gevonden en akkoord is bevonden op de dag van de overdracht geeft de makelaar groen licht aan de notaris om te passeren. Hierin zit veel tijdwinst voor koper, verkoper, makelaar en notaris.

De eerste transacties worden door de klanten als leuk en plezierig ervaren. Enkele reacties:

 • ‘’Je tekent in het huis dat je koopt de koopakte voor dat huis. Dat is heel bijzonder en leuk’.’
 • ‘’Het heeft ook als voordeel, dat wanneer er nog iets onduidelijk is het ter plaatse nog even kan worden besproken.’’
 • ‘’Geen rit naar de notaris, maar naar het huis wat we kopen en na de oplevering meteen aan de slag’.’
 • ‘’Wat scheelt dat aan tijd zeg, wanneer ik dat vergelijk met mijn vorige aankoop’’

Het is een juridisch toegestaan systeem. De betreffende notaris mag zichzelf niet promoten, dus voelen wij ons geroepen, om dit praktisch zeer efficiënt verkopen van woningen onder de aandacht te brengen. Niet in de laatste plaats omdat het voor de makelaar ook voordelen (veel tijdwinst) biedt en de meer gewichtige rol van de makelaar bij de inspectie. Voor de tarieven hoef je het bij de betreffende notaris niet te laten. Die zijn uitermate concurrerend.

Bron: Blog ERA van de Steege

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen.Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.

3 Reacties

 1. Graag reageer ik op beide voorgaande reacties.

  Om een hypotheek te kunnen tekenen op afstand, is het mogelijk om eerder een notariële volmacht hiervoor te tekenen. Dat hoeft niet bij de notaris op kantoor, maar wel ten overstaan van de notaris. Maar de betreffende notaris is dus al in dezelfde ruimte aanwezig als de koper, dus dat is geen probleem.

  De KNB zal zeer waarschijnlijk geen uitspraak doen over dit initiatief. Zij kunnen dit soort initiatieven vooraf niet goed- of afkeuren. Het enige dat zij kunnen doen is (achteraf) een klacht indienen bij de tuchtrechter als ze vinden dat hierdoor het aanzien van het notarisambt wordt geschaad. Dat zou zijn als de notaris geen of onvoldoende voorlichting geeft. Maar die voorlichting zal de notaris geven op het moment dat hij/zij in dezelfde ruimte zit als de koper.

  Ik neem aan dat als de koper (extra) voorlichting wil over de specifieke inhoud van de hypotheekakte dat de notaris bereid is om deze te geven. Of dat betekent dat de kosten hoger worden, is de vraag.

  Maar er is een ander belangrijk punt. Niet iedere bank accepteert dat een hypotheek-akte middels een notariële volmacht wordt getekend. Sommigen willen dat de debiteur zelf aanwezig is. Bovendien zijn er vaak nog leningsovereenkomsten die getekend moeten worden door de debiteur zelf. En op het moment dat het (voorlopig) koopcontract getekend wordt, zijn die stukken er nog niet.

  Natuurlijk is daar een praktische oplossing op te bedenken.

  Maar uiteindelijk is het aan iedere notaris zelf om te beslissen of hij/zij deze service wil verlenen, totdat de tuchtrechter een negatief oordeel heeft geveld. Maar of de KNB ooit een klacht indient is de vraag.

  reageren
 2. Het initiatief is leuk, echter de koper zal toch echt voor de hypotheekakte alsnog naar de notaris moeten. Een hypotheekvolmacht is namelijk niet geldig en kan alleen op het notariskantoor zelf worden getekend. Het kan dus alleen voor mensen die geen hypotheek nodig hebben.

  reageren
 3. Goede vinding, kan ik zeker zeggen. Toch vraag ik mij af of dit mag, je hebt immers als notaris een zorgplicht. Is er een toezegging van het KNB in deze? Er wordt gesteld dat dit juridisch mag. Ik zou persoonlijk nooit een notariële volmacht tekenen voor een hypotheekakte welke ik (nog) niet inhoudelijk heb gezien. Daarnaast, als notaris wordt je aangesteld in een stad met als grondslag dat je lokaal bekend bent, hetgeen hier feitelijk ontweken wordt. Is het geen tijdwinst ten kosten van je cliënt? Is het niet zaak dat een notaris deze volledig inlicht over de voorwaarden en condities als vermeld in een hypotheekakte? Ik zou persoonlijk graag een fiat van het broederschap zien, in deze. Mocht die er zijn, dan is het wellicht de toekomst?

  reageren

Geef een reactie

Google+