Selecteer een pagina

Bezegelde overeenkomst bij de notarisDe afgelopen jaren zet het notariaat zich in voor invoering van een notarieel monopolie op koopovereenkomst. De makelaars moeten daarbij een deel van hun werkzaamheden afstaan en protesteren daar tegen. Argumenten en rapporten worden over en weer geslingerd. Alles wordt gerechtvaardigd in kader van bescherming van de simpele burger. De notaris wil de burger beschermen tegen de onkunde van de makelaar. En de makelaar wil de burger beschermen voor de gouden handjes van de notaris.

Laat je niet verder betuttelen als simpele burger en neem deel aan de discussie voor een eigen weloverwogen keuze voor de makelaar, notaris of misschien wel optie 3?

Huidige situatie

Momenteel gaat de koop van de woning als volgt. Je ziet een mooie woning en gaat akkoord met een koopprijs. Vervolgens krijg je een standaard contract van de verkoopmakelaar om te ondertekenen. Je bent vanaf dat moment koper van het onroerend goed met rechten en plichten. Je wordt pas echter eigenaar wanneer je naar de notaris gaat voor de hypotheekakte (het vestigen van een hypotheek) en leveringsakte (levering van het onroerend goed naar uw eigendom). Pas na de notaris ben je trotse eigenaar.

Het voorstel

Het notariaat pleit al ruim twintig jaar voor een exclusief domeinmonopolie bij onroerend goed transacties. Daarom wil het notariaat via een wetswijziging een verplichting laten opnemen om bij de notaris een koopovereenkomst op te stellen. Als argument stellen zij dat hiermee vastgoedfraude wordt tegen gegaan.

Vastgoedfraude

De Vastgoedfraude - het boekWat is vastgoedfraude ook alweer? Dat is wanneer in een korte tijd hetzelfde pand vele malen van eigenaar wisselt om uiteindelijk een zeer hoge prijs te bereiken. Het was een populaire zet om geld wit te wassen. Een andere wijze waren speculaties voor gebiedsontwikkelingen.

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) heeft dit argument van de tafel afgeschoven door de kern van het probleem aan te geven. Het ging juist om het sjoemelen met de taxatie van de woningen. Mocht de schuld liggen bij de koopovereenkomsten van de makelaars dan zijn de notarissen net zo schuldig aan de vastgoedfraude. Een koopovereenkomst is immers (eigendomtechnisch) een lege huls wanneer de notaris niet meewerkt aan de leveringsakte.

Voordeel notaris, nadeel makelaar

Het NVM heeft een mooi rapport laten opstellen door de SEO Economisch onderzoek, “Waarvan akte”. De conclusie was dat er geen economisch voordeel is aan een verplichte notaris bij de koopovereenkomst. Het gaat hier echter niet om de economische gronden maar om juridische punten. Het rapport stelt daarom ook terecht dat de makelaar veel al laag is opgeleid (op enkele uitzonderingen na) terwijl een notaris academisch juridisch is geschoold. Bij zo’n juridisch document als een koopovereenkomst lijkt mij dit wel heel belangrijk.

Allerlei commissies van wijze mannen hebben ook aangevoerd bij de Tweede Kamer dat de kracht van de notaris ligt in het voortraject. Een notaris kan veel meer betekenen in het voortraject waarbij partijen hun rechten en plichten nog niet hebben verankerd in een koopovereenkomst. We moeten eerlijk zijn om te zeggen dat de notaris op dit moment geen actieve rol heeft bij de koop van een woning. Een notaris kan als juridisch geschoold persoon veel meer betekenen en de rechten van partijen beter verwoorden dan een makelaar. NVM zal dit niet (mogen) durven tegen te spreken.

Momenteel wordt overigens in 99% van de koopovereenkomsten een standaard contract gebruikt. Hierbij hoeft de makelaar niet veel meer dan de naam, adresgegevens, koopprijs en ontbindend voorwaarden in te vullen. Standaard contracten werken doorgaans goed maar een conflict ontstaat juist doordat niet alles standaard is.

Voordeel makelaar, nadeel notaris

Uiteraard  kleven er ook nadelen bij de verplichte notaris. Zoals bekent hebben notarissen gouden handjes. Een koopovereenkomst is nu nog gratis bij de makelaar maar bij een notaris zal dit behoorlijk in de kosten kunnen oplopen.
Hiermee is gelijk het grootste voordeel van de makelaar benoemd: Het is gratiz.

Een verplichte notaris is een extra stap in het kooptraject. Hierdoor zal er vertraging optreden. Bij een makelaar heb je het zogenaamde one-stop-shopping. Momenteel kan je overigens nog steeds kiezen om vrijwillig naar de notaris te stappen voor de koopovereenkomst. Nu is het echter een mogelijkheid en geen verplichting.

Het directe voordeel van een notaris kan ook zijn grootste nadeel zijn. Wil je namelijk wel alle juridische risico’s weten bij de aankoop van een woning? Als bouwjurist zie ik direct beren en adders terwijl mijn vriend het bloemetjesbehang het grootste bezwaar vindt.

Conclusie

Makelaars en notarissen wijzen elkaar de vinger toeBij de vastgoedfraude waren zowel makelaars als notarissen betrokken. Het is jammer dat deze twee groepen door een paar rotte appels in hun midden, gaan vingertje wijzen naar elkaar. Dit voorstel van het notariaat lijkt dus niet meer dan het schoonvegen van het eigen straatje.

Maar zoals je weet: als twee honden vechten om één been, dan gaat de ander er mee heen. Gebruik daarom als simpele burger, one-time-player deze strijd om je voordeel eruit te halen. Al het pijn en leed tussen de twee partijen word nu open en bloot op tafel gelegd. Trek je lering eruit en neem een bewuste keuze bij één van de grootste aankopen in je leven.

The following two tabs change content below.
Projectjurist bij gebiedsontwikkelingen en woningbouw op het gebied van zowel bestuursrecht als privaatrecht. Martha wordt als juridisch adviseur gedetacheerd bij overheidsinstellingen met name gemeenten. Bij gebiedsontwikkelingen adviseert zij op het gebied van aanbestedingsrecht, vergunningstrajecten en aanverwante rechtsgebieden zoals de telecommunicatiewet en tracewet.

Laatste berichten van Martha Pasterkamp (toon alles)

Google+