Mogelijk toch 2% overdrachtsbelasting voor huizen die voor 15 juni zijn gepasseerd

Bezwaarschrift indienen overdrachtsbelastingNog meer over de overdrachtsbelasting. Dit keer lijkt het er op dat er een juridisch steekspel aan vast zit. Vandaar een waarschuwing vooraf – laat je goed informeren en adviseren door een belastingexpert.

Het nieuws over de tijdelijke maatregel van het verlagen van de overdrachtsbelasting is intussen bekend. Maar er verschijnen nu nieuwe geluiden (Koppelbelastingadvies). Er wordt door de overheid gediscrimineerd.

Discriminatie

Alle kopers van een huis dat voor 15 juni 2011 is gepasseerd bij de notaris hebben pech, zij betalen nog gewoon het volle pond van 6% overdrachtsbelasting. Het moment van juridische overdracht is bepalend voor de verlaging naar 2% en op 15 juni gezet in het besluit van de staatssecretaris van Financiën.

Wanneer een huis wel voor 15 juni is verkregen, maar waarvan de overdrachtsbelastingschuld niet onherroepelijk vast stond voor die 15e juni zou, naar mening van KPMG, het besluit strijdig zijn met het recht, het discriminatieverbod in het bijzonder.

Intussen heeft KPMG een bezwaarschrift ingediend waarin die stellingname wordt ingenomen.

Actie

Op basis van deze informatie kan jij nu gaan kijken welke woningen in de 6 weken voor 15 juni zijn gepasseerd waarop dit van toepassing is. De bezwaartermijn die hiervoor geldt is 6 weken. Wanneer je iets extra’s wilt doen voor alle kopers van een huis tot 6 à 7 weken voor 15 juni, dan is dit je kans: Maak een bezwaarschrift!

Argumentatie

De argumentatie grijpt terug op het moment van definitief verschuldigd zijn van de belasting en een ongeoorloofd verschil daarbij voor mensen die op of na dan wel voor 15 juni hebben getekend.
In beide gevallen is de overdrachtsbelasting nog niet onherroepelijk maar discrimineert de Staat wel tussen deze groepen.

Als dat argument hout snijdt dan zou dat betekenen dat alle leveringen van woningen die op 15 juni jl nog niet 6 weken eerder waren getekend ook onder de teruggaaf regeling vallen!

Service

Dit is het moment om te laten zien uit welk hout jij, als lezer van De Scherpe Pen, gesneden bent. Pak je agenda, zoek alle transacties terug tussen 4 mei en 15 juni en maak namens de kopers een pro forma bezwaarschrift waarin je bezwaar aantekent tegen de heffing.

Vervolgens laat je de kopers weten wat je voor ze gedaan hebt. Ook als de kopers niet direct jouw klanten waren bij de transactie kan je ze hier nog wel mee ondersteunen. Laat de lokale media weten dat je dit doet voor je klanten.
Hoor je het gegons van positieve publiciteit al? Natuurlijk is dat niet je motivatie, dat is nog altijd het belang van je klant, maar mooi meegenomen is het wel.

Waarschuwing

Zorg er zelf voor dat je goed onderzoekt hoe en wat. Het inschakelen van een expert op het gebied van belastingrecht kan geen kwaad en raad ik aan.

Met dank aan #DSP blogger Ernst Loendersloot

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

8 Reacties

 1. Wij hebben ook 2 weken voor 15 juni huis gekocht. Als ik het zo begrijpen heb maken we geen kans over de regeling. Heeft het nou nog zin of zegeen jullie van nee geen bezwaarschrift.
  Hoor geraag jullie mening daar over
  M. V. G

  reageren
 2. Hoi,
  Wij hebben bezwaar gemaakt en een afwijzing gekregen van de belastingdienst op basis van “volgens vaste jurisprudentie heeft de wetgever een ruime beoordelingsvrijheid (……) De keuze voor de ingangsdatum van 15 juni 2011 valt binnen de hierboven genoemde ruime beoordelingsmarge en is objectief gerechtvaardigd” (dat is het discriminatieverbod) en op basis dat ondanks dat de overdrachtsbelasting nog niet onherroepelijk vaststond, het bedrag van die belasting ingaat op het moment dat de akte getekend wordt.

  We mogen nu enkel nog mondeling bezwaar maken. Misschien moeten we dat maar doen. Hoor graag meer mensen die reactie hebben gekregen.

  reageren
  • Hoi Kim,

   Zojuist ook dezelfde afwijzing van de belastingdienst gekregen.
   Hebben jullie nog mondeling bezwaar gemaakt?
   De inspecteur schrijft ook dat deze slechts uitvoerende is in dit geheel en dus, denk ik, niet zoveel kan betekenen.

   Ik wacht je reactie af.

   reageren
 3. Ik heb op 8 juni getekend. Is er een kans dat ik ook maar iets terug kan krijgen?
  Dan wil ik meteen een bezwaar indienen.

  reageren
 4. @Gerrit – ook wij hebben kort voor 15 juni onze koopakte laten paseren, dus nog de volle 6% betaald.
  Na wat speurwerk op het internet kwamen wij de bovenstaande site tegen.
  Op deze site staat precies hoe bezwaar aangetekend kan worden en dit kantoor bundeld de bezwaren en zal, zo nodig, een gezamelijke procedure aanspannen om een eenduidige uitspraak betreffende de overdrachts belasting af te dwingen. Het “veilig stellen van rechten” door middel van een bezwaar, is kostenloos, bij een eventueel process zullen de kosten gedeeld worden, door iedereen die zich door dit kantoor wil laten vertegenwoordigen.
  Het is 5 minuten werk en een telefoontje naar jouw Notaris is voldoende om de procedure in gang te zetten.

  Ik hoop datjij hier iets aan hebt, wij hebben in ieder geval al via dit kantoor ons bezwaar gemaakt.

  Met vriendelijke groet,

  Charlie

  reageren
 5. Als er mogelijkheden zijn, sta ik vooraan om het voor mijn opdrachtgevers terug te eisen, en ik zou u, Gerrit, er ook best bij willen helpen, maar ik zie met mijn boerenverstand (dat heb ik meer dan diepgaande juridische kennis) niet dat het zin heeft.

  Er wordt ingezet op discriminatie, dus iedereen die een huis gekocht heeft tussen het moment van EU lidmaatschap en 15 juni zou dan zijn belasting terug kunnen krijgen. Lijkt me sterk, tenzij de overheid bepaalde juridische bepalingen over het hoofd gezien heeft.

  Het enige dat ik me kan voorstellen is dat de overheid kan worden aagesproken op benadeling van een groep mensen, omdat elk wetsvoorstel bepaalde termijnen heeft voordat het kan worden goedgekeurd en vastgelegd. In principe hadden we nog bezwaar aan kunnen tekenen etc.
  Die termijnen zijn heel stilletjes, of misschien wel helemaal niet in acht genomen en daar ligt een goed juridisch onderzoek te wachten. Mijn kennis is niet voldoende om te beoordelen of daar kansen liggen, maar ik ben van mening dat er vast wel ergens een kleine clausule staat waarmee de achterdeur op een kiertje stond waardoor de overheid niet kan worden aangesproken, of het besluit kan worden aangevochten.

  reageren
 6. wij zijn van die mensen die net een paar weken voor 15 juni de overdarcht bij de notaris hebben gehad. Als dat toch nog in een soort van juridische zaak / bezwaarschrift een kans maakt, wat moet ik dan doen? Waar moet ik bezwaar maken en/of mij ergens bij aansluiten??

  Reacties worden op prijs gesteld,
  Gerrit

  reageren

Geef een reactie

Google+