Je gelijk krijgen of halen?

broeva haro dinges heeft gelijkEr zijn twee dingen die je eigenlijk nooit zou moeten doen. Zelf vertellen dat je de beste bent en iemand afzeiken. Dat kan gewoon niet. Omdat Vereniging Eigen Huis, via het blog van Bob Maas, het ene al doet, mag ik dan vandaag het andere doen…?

Ik heb gelijk

Nou en. Met regelmaat schuift VEH iets naar voren over hun mening mbt de huizenmarkt. Of de makelaardij. Of de overheid. Niets mis mee en vaak hebben ze wel degelijk een goed punt. Laat het dan aub aan anderen over om te vertellen dat het goed is. Gebeurt ook echt wel.

Je gelijk halen

Eigenlijk schrijf ik deze column vanwege deze zin: Het kan even duren, soms wel meer dan 20 jaar, voordat Vereniging Eigen Huis haar gelijk krijgt.
Kan je, oprecht, zeggen dat je gelijk hebt (gehad) na 20 jaar? Hallo, 20 jaar geleden is wel erg lang terug. Ik was toen nog bezig met m’n examenjaar!

Invloed

OK, na 20 jaar blijkt alsnog dat je gelijk hebt, of had. Dan vraag ik me af hoeveel invloed je als VEH hebt dat je het niet voor elkaar krijgt om anderen tijdig te overtuigen van je gelijk. Heb je eigenlijk wel gelijk als er niet naar je geluisterd wordt?

Haring

Als je vandaag de dag gehoord wilt worden en invloed wilt laten gelden, gedraag je dan als een haring. We weten allemaal wat er met een enkele haring gebeurt. Die wordt opgegeten, vaak samen met een uitje. Heb je wel eens geprobeerd om 10 haringen te eten? Dan word je al snel misselijk. De echte kracht van de haring zit hem in de school. Er is geen haai die er aan denkt om zo’n school haringen in te zwemmen. Sterker nog, hij ziet niet dat er 15.000 haringen zwemmen, die haai ziet alleen een groot blok vis.

Wanneer je samen een blok vormt heb je meer invloed, meer daadkracht. Durf ik het woord staken te noemen? Door een goed gezamenlijk protest kunnen volledige regeringen omver geworpen worden. Dat is nog eens wat anders dan na 20 jaar zeggen van “jammer, het had ook eerder beter kunnen gaan“.

Stop met het eenzijdig roepen van ‘jouw’ oplossing. Creëer een platform, samen met andere belanghebbende partijen (brancheverenigingen, notarissen, projectontwikkelaars, politici) en werk iets nuttigs uit waar iedereen wat aan heeft. Alleen dan heeft het zin en effect.

Over minder dan 20 jaar ga ik zeggen: Ik had gelijk.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

6 Reacties

 1. Hallo Han,
  Ik begrijp je reactie. Vooropgesteld dat het ook niet mijn natuur is om op een dergelijke manier te schrijven. Maar ik heb geleerd dat je ook niet te bescheiden moet zijn en ook eens een keer je succes mag etaleren. Daar zit ook een stukje trots achter.
  Wat die 20 jaar betreft, die mag niet zo vreemd verondersteld worden waar het de van oudsher wettelijk beschermde notaristarieven van weleer betreft en de diep gewortelde verzekeraarscultuur die we hier in Nederland hadden met ook nog eens een zeer invloedrijke lobby op de achtergrond. Sinds circa midden jaren ’80 heeft Vereniging Eigen Huis tegen beide vormen van zakkenvullerij strijd gevoerd waarbij we ons hebben gedragen als die ene haring die er niet voor koos om met de rest mee te zwemmen. Stapje voor stapje en niet zonder risico hebben we ons gelijk gehaald. Met als resultaat het einde aan prijskartels, woekerpolissen en provisiegedreven adviezen. Het mag toch wel eens gezegd worden? Anders denkt iedereen nog dat Antoinette Hertsenberg van Radar het allemaal voor elkaar gekregen heeft.
  Met vriendelijke groet,
  Bob Maas

  reageren
  • Terecht dat jullie trots zijn op behaalde resultaten Bob. Vanwege de traagheid in Nederland qua veranderingen duurt het, helaas, vaak te lang, neemt niet weg dat VEH regelmatig aan de slinger heeft gedraaid.

   Ondanks dat ben ik wel van mening dat het effect om iets aangepast te krijgen groter en sneller was geweest als er een blok gevormd was. Nu zijn er heel veel (kleine) partijen individueel aan het lobbyen. Kansloos denk ik dan.

   Wanneer ik bij jullie in de buurt ben kom ik zeker een kopje thee bij je drinken, met je goedvinden.

   reageren
   • Han, je bent altijd welkom. Misschien goed elkaar een keer te spreken want op het gebied van de makelaardij staat ook weer het nodige te gebeuren. Kunnen we daar over reflecteren zoals dat heet.

    reageren
 2. Compleet mee eens, toch is het erg spijtig dat er allerlei groeperingen/brancheverenigingen in de verschillende markten. Het is veel sterker gezamenlijk te opereren. Heilige huisjes worden niet zomaar doorbroken….

  reageren
 3. je hebt gelijk of minstens een punt. Dus zolang hoef je niet te wachten

  reageren
  • Dank je Roy! Binnen een uur gelijk krijgen, wie had dat gedacht…?

   reageren

Geef een reactie

Google+