Hypotheekplan Rabo heeft wel wat

Zojuist heb ik het persbericht van de Vereniging Eigen Huis gelezen, als reactie op een plan van de Rabobank. Kortweg wil de Rabo de annuïteitenhypotheek verplicht stellen.

Grootste bezwaar van de VEH is de zwaardere druk op de lasten van de consument, immers, doordat de renteschuld op de hypotheek met de jaren afneemt is er minder hypotheekrenteaftrek, het belastingvoordeel. Ja, dat is een feit zolang de hypotheekrenteaftrek blijft zoals die nu is…

Oh jee, daar gaan we weer. Jongens en meisjes, de hypotheekrenteaftrek gaat veranderen! Hoe en wanneer is nog niet bekend. Maar het gaat gebeuren.

Laten we nou eens simpel naar het Rabo voorstel kijken. Iedereen vanaf 2012 aan de annuïteitenhypotheek. Dan hoeft er op zich niet heel veel meer aan de hypotheekrenteaftrek gedaan te worden, want die wordt aldoor iets minder. Als de overheid vervolgens besluit om, gestaag over een periode van 30 jaar, de hypotheekrenteaftrek steeds meer te laten vervallen hoeft nog steeds niemand met een lopende hypotheek daar echt last van te hebben. De klap wordt kleiner.

Compenseer dat een beetje met verdere belastinghervormingen (die toch wel gebeuren) en pak de verhuisboete aan. Kopers weten dan redelijk goed wat ze maandelijks kwijt zijn aan lasten en hebben na 20 of 30 jaar het huis afbetaald. Laat de economen dit maar eens uitwerken, doorrekenen en met voorstellen komen. Zijn we ook direct van de komkommertijd af deze zomer. Lekker met z’n allen discussiëren over de hypotheekvormen, belastingen en voordelen.

De vraag blijft alleen of wij als huizenkopers het gaan accepteren dat er geen keus is qua hypotheekvorm. Dictatuur op de huizenmarkt? Ik zie het er niet van komen.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

11 Reacties

 1. Vroeg of laat zal de hypotheek renteaftrek in meerdere of mindere mate worden beperkt. Zelf denk ik dat het bij de komende kabinetsverkiezingen weer hoog op de agenda komt. Een kwestie van tijd en het gaat er (geleidelijk) af. Elk voorstel om het pad hiervoor vast te plaveien lijkt mij meer dan welkom.

  Uiteraard zal er een totaalplan moeten komen en zal einde een moeten worden gemaakt aan al de subsidies die de woonlasten alleen ingewikkeld en ondoorzichtig maken. Het lijkt wel een stoelendans.
  (HRA, huursubsidie, overdrachtsbelasting/verhuisboete, sociale huurwoningen enz.)

  Het is de hoogste tijd dat de Nederlandse samenleving weet waaraan en waaraf.

  reageren
  • Kabinets verkiezingen moet zijn kamer verkiezingen. Sorry.

   Ach eigenlijk kiezen we wat sympathieke goed gebekte lijsttrekkers die daarna alles op een akkoordje gooien en vervolgens verandert er toch niks.

   reageren
 2. De Rabobank oppert dit idee inderdaad puur uit eigenbelang. De Rabo heeft een marktaandeel van 30% in de hypotheekmarkt. Juist de laatste 10 jaar onder van Heemskerk is dit aandeel behoorlijk uitgebreid.

  Bij verdere prijsdalingen zal de Rabo dit snel gaan voelen omdat ze veel hypotheken hebben die op topprijzen zijn ingebracht.

  Wat kun je dan het beste doen, om te zorgen dat je minder risico loopt op een lening die onderwater staat. Juist ja! de hypotheekgever laten aflossen.

  Google maar eens: Rabo-topman Bert Heemskerk laat bij zijn vertrek sterke bank na met
  zwakke plekken

  reageren
 3. Een ander idee:

  De hypotheekrente aftrek gebruiken om verplicht de hypotheek af te lossen.

  Mensen die op dit moment net rondkomen omdat ze teruggave belasting krijgen, hebben sowieso een te hoge hypotheek.

  reageren
 4. Een idee waarbij de leencapaciteit verder wordt verkleind kan nooit de motor zijn die de raderen weer een slinger geeft.
  Dit idee van de Rabo is m.i. louter ingegeven uit eigen belang. Het risico van de bank is bij een annuïteitenhypotheek kleiner omdat men gedurende de looptijd wel aflost. Bij verkoop is de kans op een restschuld dus kleiner.

  En nee, natuurlijk wil de consument niet de “keuze” hebben uit één (wettelijk verplichte?) hypotheekvorm.

  Kortom, goed dat de Rabo de discussie aanzwengelt, de starter, en daarmee de hele huizenmarkt, is er niet mee gebaat.

  reageren
 5. Het is goed om na te denken over kredietverstrekking in haar huidige vorm. Daarnaast is en blijft het een lastig onderwerp door de vele facetten die het raakt.
  We moeten bijvoorbeeld goed kijken naar de achterliggende gedachte c.q. wens wat we uiteindelijk willen bereiken door in te grijpen.
  Als voorbeeld; annuitair lenen is een mogelijkheid, maar de traditionele spaarhypotheek zal vooralsnog gunstiger zijn als je kijkt naar het bruto-netto verhaal. Na ca. 3 jaar zal een spaarhypotheek netto gunstiger uitvallen. En een huizenbezitter/koper zal toch eerder geneigd zijn te kijken naar zijn/haar portemonnee en dus het nettobedrag interessanter vinden.
  Door eenvoudigweg alleen in te grijpen in bijv. hypotheekvormen ga je m.i. vooralsnog geen oplossing vinden zolang vele zaken aan elkaar “gekoppeld” zijn.
  Wellicht beter zou het zijn om een totaalplan te presenteren waarin ook meegenomen wordt hoe we de renteaftrek willen verminderen, maar ook het aspect betaalbaarheid belichten. Betaalbaarheid kun je vervolgens weer koppelen aan de huurmarkt etc. etc.
  Zo getypt lijkt het heel makkelijk… Maar uiteindelijk zal er nog veel water door de rivier moeten…

  reageren
  • Exact Marcel – een totaalplan is onontbeerlijk, voorlopig durft niemand er aan en worden er alleen maar proefballonnetjes opgelaten.

   reageren
 6. De consument is gelukkig te mondig en te goed geïnformeerd om zich te laten dwingen tot 1, goede maar ouderwetse, hypotheekvorm. Ik ga er van uit dat ze dit bij de Rabo ook weten. Misschien laten ze een paar ballonnen op om te kijken welke er niet knapt.

  reageren
   • Probleem van dit soort proefballonnen is dat ze de huidige markt juist verzieken. Bijna niemand, en zeker starters niet, durft nu een hypotheek aan te gaan doordat er constant weer nieuwe ‘maatregelen’ worden gepresenteerd/geïmplementeerd.
    Een hypotheek is een langlopende verplichting, en voor de meeste mensen een hele zware. Om zoiets aan te gaan is het fijn als je enigszins een voorspelling kunt doen hoe de situatie er over een x aantal jaren voor staat. Uiteraard is dit nooit zeker, maar op het moment lijkt het meer een Russisch roulette.

    reageren

Geef een reactie

Google+