Hoe stabiel is de woningmarkt?

Een vraag die menig Nederlander zich regelmatig stelt. Want hoe stabiel is die woningmarkt nou eigenlijk?

Vraag het aan twee economen die bij de Rabobank werken en er wordt beweerd dat de woningmarkt uitermate stabiel is. De prijsontwikkelingen zijn redelijk ‘normaal’ te noemen, de rente nog altijd laag en Nederlanders zijn trouwe betalers. Geen vuiltje aan de lucht dus! Nou ja, volgens hun (reclame)artikel dan. Want dat moet toch wel de conclusie zijn van het verhaal. Het klinkt aannemelijk, wordt leuk onderbouwd, maar blijft erg subjectief en praat precies in het straatje van de bancaire wereld in heel Nederland.
Ik beveel dan ook van harte aan om de reacties op dat artikel te lezen.

Misschien is alles op dit moment nog wel stabiel, maar blijft dat ook zo? In Engeland hebben ze in de jaren ’90 aandacht besteed aan het aanpassen van de woningmarkt, omdat er anders hele grote problemen zouden ontstaan. Ze hebben ‘de markt’ dankzij die tijdige aanpassingen redelijk weten te behoeden voor erger. Dat zou in Nederland eigenlijk ook moeten gebeuren, aldus Hugo Priemus, hoogleraar Besluitvorming grote infrastructuurprojecten en emeritus hoogleraar volkshuisvesting, in dit video fragment.

 

Weet jij nog wat je moet je geloven? Ik vind het verhaal van de heer Priemus in ieder geval geloofwaardiger, al was het alleen al omdat die andere twee economen betaald worden door een hypotheeknemer. Wat vind jij?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

2 Reacties

 1. Mijn mening sluit dicht aan bij die van de heer Priemus. Het verhaal van de twee heren van de Rabobank wordt natuurlijk ingegeven door een aantal directe bankbelangen. Die belangen hebben we overigens allemaal, dus de manier waarop de bank in sommige reacties op het artikel bijna het recht ontzegd wordt om over deze materie nog iets te zeggen gaat mij iets te ver.

  Laten we ook niet vergeten dat de belangen niet zuiver te scheiden zijn. Bijvoorbeeld de angst van banken dat er van veel hypotheken een oninbare restschuld overblijft: jij en ik als klanten van die banken gaan daar mede voor opdraaien, het is dus niet alleen het probleem van de bank.

  Persoonlijk ben ik van mening dat de huizenprijzen nog altijd te hoog zijn. Dat de huizenprijzen nog relatief weinig zijn gedaald is geen bewijs voor de gezondheid van de markt. Naar mijn mening bewijst het veel eerder dat de zeepbel in Nederland heel taai is. Veel starters krijgen – ondanks nog steeds redelijke renteniveaus – geen financiering voor een woning in het onderste deel van de markt. Hoeveel meer duidelijkheid over het prijsniveau had je willen hebben?

  Generatiehypotheek? Prachtig, maar ook dat is symptoombestrijding vertraagt de sanering. Immers ook dit is (private) ondersteuning van een betalingscapaciteit die er in werkelijkheid niet is. Ik veroordeel overigens niemand die er gebruik van maakt!

  De grote kunst is om in dit spel van schijnbaar tegengestelde, maar veelal ook gezamenlijke belangen tot een landing van de woningmarkt te komen die zo min mogelijk acute nood veroorzaakt en toch tot een hervorming leidt. Misschien is die relatief zachte landing nu wel gaande, het had immers ook harder gekund. Wellicht is het maar goed dat onze zeepbel taai is en langzaam leegloopt. Aan de andere kant is het uitstel van het weer normaal op gang komen van de woningmarkt. We worden dus door de hond of de kat gebeten.

  Van een echte hervormingsdiscussie bespeur ik echter nog weinig, ik vind het wat dat betreft in Den Haag wel erg stil. De kennelijk nog steeds levende gedachte dat een discussie over de hypotheekrenteaftrek onnodige onrust veroorzaakt lijkt mij achterhaald. Die onrust is er toch al en er is niemand meer die gelooft dat het zal kunnen blijven zoals het geweest is.

  reageren
 2. Dit lijkt mij een heel duidelijk verhaal. Alle verschillende vormen van steun werken contraproductief. (uitgezonderd inkomensafhankelijke steun voor de laagste inkomens)en de verhuisboete (overdrachtsbelasting) moet ook worden afgeschaft.

  reageren

Geef een reactie

Google+