Selecteer een pagina

Nu we zelf het hele kooptraject achter de rug hebben en er met een afstand van kunnen zeggen wat we misschien nog anders hadden kunnen doen, komen er regelmatig vrienden tips aan ons vragen. Voor mensen die een huurhuis achterlaten is het nog steeds een zeer goede tijd om te kopen tenslotte.

Over hypotheken en hoe te onderhandelen kunnen we ze goed op weg helpen. En zelfs kunnen we nu zinnige dingen zeggen over reële vraagprijzen.

Hoewel wij zo’n 40.000 euro van de prijs af hebben onderhandeld, blijkt achteraf dat we nog veel teveel betaald hebben. En daar hebben wij een nare smaak aan overgehouden omdat de verkopende makelaar behoorlijk vervelend deed elke keer als we nog een tegenbod deden.

Vrienden van ons wonen in hetzelfde dorp als wij in een karakteristieke buurt met arbeidershuizen. Karakteristiek in positieve zin wel te verstaan. Zij hebben een grote aangebouwde serre en een enorme huiskamer. Grote tuin met grote schuur. Alleen boven is het wat kleiner. Ze gaan het huis te koop zetten.

Ze hebben gesproken met een makelaar en die gaf een vraagprijs aan van laten we zeggen 250.000 euro. Zij zijn blij met die prijs want ze hadden zelf op 240.000 gerekend (maar goed, het is de vraagprijs). De vraagprijs lijkt reëel.

Nu staat in diezelfde straat een exact zelfde huis te koop. Zonder serre, kleinere tuin. Vraagprijs 300.000 euro. Raden  welke makelaar dit huis in de verkoop heeft…  Sterker nog: vandaag komt wederom in dezelfde straat eenzelfde huis te koop voor een vraagprijs van 310.000 euro. En jawel, daar is hij weer… dezelfde makelaar.

Wat is dan wijsheid? Ga je je eigen vraagprijs omhoog gooien? In overleg met hun makelaar hebben onze vrienden dat niet gedaan (de woning gaat binnenkort in de verkoop). Ik persoonlijk zou het wel gedaan hebben, als was het maar naar 275.000 euro. Omdat kopers a) anders denken dat er vast heel wat op te knappen is aan mijn huis en b) omdat kopers in deze tijd toch zoveel mogelijk willen afdingen en c) je bij afdingen toch winst houdt met zo’n hoge vraagprijs.

Wat is redelijk? Kan een (1) makelaar zomaar de prijzen zo opdrijven? Zomaar meer dan 50.000 euro boven de reële vraagprijs gaan zitten ten opzichte van zijn collegae? En zo de kopers bedonderen, want een ander woord is er niet voor.

De verkopers zijn blij met deze makelaar. Mensen durven toch vaak niet heel ver te gaan in de onderhandelingen, dus als ze inderdaad “wel 40.000 euro eraf krijgen” dan denken ze dat ze een goede deal hebben, terwijl verkoper en makelaar nog dikke winst maken.

Maar de collegae makelaars? De kopers? Wat vinden die ervan? Achteraf voel je je als koper dus bekocht. Die zullen geen zaken meer doen en dat ook rondvertellen. En de makelaars in de regio, wat doen zij? Ook de prijs opdrijven en meeliften of hanteren zij wel de fatsoensregels?

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen. Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.
Google+