Bezichtigen in het donker

Dit is een gastblog van Ralph Deurloo – makelaar in De Hoeksche Waard.

Bezichtigen in het donkerVia twitter het leuke verzoek gekregen om een blogje te schrijven en uiteraard geef ik hier als actieve makelaar in de Hoeksche Waard bij Makelaardij De Jong graag gehoor aan.

In deze tijd zou je zeggen; pak elke kans die je krijgt om een woning mogelijk te verkopen met beide handen aan!! Maar wat zou de wereld zijn zonder dilemma’s?

Dilemma

Nu het daglicht ons in de middag heeft verlaten staan wij voor de keuze; wanneer maak je de laatste afspraak voor die bezichtiging?

Mijn ervaring met een bezichtiging in het donker is niet bijster goed. Dit omdat de kijker altijd een tweede bezichtiging met daglicht wil hebben. Dit lijkt mij ook niet meer dan logisch omdat je dan een huis pas echt goed kan beoordelen.

Daglicht

Mijn dilemma zit hem in die tweede bezichtiging. Een verkoper is blij met een bezichtiging, maar zeker heel erg blij met een tweede, want daar verwachten ze heel veel van. Als de kijker na die tweede bezichtiging dan afhaakt met het verhaal dat de woning met daglicht toch is tegengevallen moet je behoorlijk wat uitleggen aan de verkoper.

Ralph DeurlooIk vind een bezichtiging buiten kantoortijden geen enkel probleem en dat zou het ook niet moeten zijn in deze tijd, maar een beetje daglicht vind ik toch wel een vereiste. Ik ben heel benieuwd hoe andere makelaars en/of kijkers hierover denken.

The following two tabs change content below.

Gastblogger

Artikelen in deze groep zijn geschreven door verschillende mensen die eenmalig of af en toe een bijdrage leveren aan De Scherpe Pen.Ook jij kan een gastblog insturen! Maak daarvoor gebruik van het contactformulier of stuur een email naar info (at) descherpepen puntje nl.

4 Reacties

 1. Ik ben het met Joris helemaal eens. Daglicht is voor mij ook een vereiste tijdens de 1ste bezichtiging. Echt serieuze kandidaten wensen dit zelf ook en ook mijn ervaring is dat kandidaten die geen tijd vrij willen maken voor een bezichtiging meestal ook geen kopers worden. Zeker op een zaterdag gebeurt het regelmatig dat klanten gewoonweg niet komen opdagen of te echt te laat zijn. En meestal hoor je van die kandidaten ook dat het moeilijk is om met een makelaar een afspraak te plannen. Omgekeerde wereld. En ook ik heb geen problemen om 6 dagen in de week tot ver in de avond te werken.

  reageren
 2. Helder verhaal… Kan me er goed in vinden.

  En heel eerlijk gezegd, ik heb hetzelfde dilemma met ‘bezichtigen op zaterdag’. NATUURLIJK zijn we bereid om met een serieuze kandidaat op zaterdag te bezichtigen. NATUURLIJK willen we, vooral in deze tijd, alles doen voor een transactie.
  Onze ervaring is dat er heel veel bezichtigingen op zaterdag worden afgebeld. Soms een kwartier van tevoren, zonder opgaaf van redenen. Frustrerend voor de makelaar, maar ook frustrerend voor de opdrachtgever.

  Het klinkt natuurlijk ‘niet van deze tijd’ als je zegt dat een consument die ècht serieus wil bezichtigen, daarvoor ook bij daglicht en door de week vrij voor kan maken. Voor het bespreken van een testament of een gesprek met een financieel planner neem je toch ook vrij?
  Het argument ‘we willen samen kijken’ gaat ook eigenlijk niet op. Je kunt PRIMA ‘nee’ tegen een huis zeggen zonder je partner.

  Eerste bezichtigingen bij daglicht en door de week. Zodat we de tijd vrij houden voor tweede en dus ècht serieuze bezichtigingen in het weekeinde. Desnoods zaterdagavond om 21:00.

  reageren
 3. Ik denk dat de meeste collega’s hier tegenaan lopen. Een tweedehands auto koop je ook niet in het donker! De consument snapt dit weer niet en stuurt je e-mails dat je “niet ondernemend” bent etc. etc. Wij werken ook buiten de kantooruren, op zaterdag etc. Geen probleem! Mijn ervaring (ook intern gemeten) is dat de kijkers die zelf ook enigszins flexibel zijn en meedenken potentiële kopers kunnen zijn. Hoe moeilijker iemand doet om een afspraak te maken hoe kleiner de kans op een deal.

  reageren
 4. Wij van Kijkavond.nl vinden het geen probleem om ’s avonds te bezichtigen, sterker nog wij hebben er ons business model van gemaakt.

  Bedenk eens dat de 2 verdieners (welke woningen kunnen nog gekocht worden op 1 salaris?) graag ’s avonds willen kijken.
  Het plannen van een dagafspraak, welke zelden niet gepaard gaat met een 2e bezichtiging, bij twee werkgevers is al moeilijk genoeg.

  Je kunt natuurlijk opvallen door een foto van een hond op internet plaatsen, of je proberen te onderscheiden door extra service te bieden. Goed voor verkoper en prettig voor koper(s).

  <a href="http://www.kijkavond.nl&quot; title="kijkavond.nl"

  reageren

Geef een reactie

Google+