Wat is de toekomst van het energielabel?

Wat is de toekomst van het energielabelVandaag staat er in het AD een interessant artikel over het energielabel. Er is weinig animo voor. In 2009 had slechts 12,3% van de verkochte woningen een energielabel. Niet elk huis dat verkocht wordt heeft een energielabel nodig, maar 1 op de 8 woningen is wel erg weinig.

Energielabel afschaffen?

Het afschaffen van het energielabel zie ik niet gebeuren. Dan is er namelijk een minister die gezichtsverlies leidt, dat kan niet! Maar wat moet er wel gebeuren? Verplicht stellen en iedereen de extra kosten maar voor lief laten nemen? Is een optie. Helemaal vrijblijvend laten, zoals nu, is ook een optie. Wat is wijsheid en hoe kijken jullie daar tegenaan? Wie heeft de oplossing…

Jaarlijkse keuring

Vergelijking tussen APK en Energielabel

Toch wil ik even een parallel gaan trekken met betrekking tot het succes of mislukken van het energielabel.
Kan je je nog herinneren dat er een verplichte, jaarlijkse(!) autokeuring ingevoerd werd? Ja, verplicht en met kosten. Iedereen op hoge poten, dat kan toch niet! Iedere eigenaar van een auto heeft toch zelf de verplichting om er voor te zorgen dat die veilig is? Waar bemoeit de overheid zich eigenlijk mee?

Inmiddels weten we wel beter. De APK is gewoon een feit, je komt er niet omheen. De kosten zijn inmiddels meer dan 80% gekelderd voor het uitvoeren van een APK en het is er veiliger door geworden op de weg.

Toekomst energielabel

Als ik dit vertaal naar het energielabel….
Dat label blijft, waarschijnlijk zelfs nog meer verplicht dan nu. De kosten ervan gaan drastisch minder worden en het wordt vanzelfsprekend. Geef het nog een jaar of 5 en we weten niet beter meer dan dat het een goede aanvulling is op de informatie die beschikbaar is bij de koop van een woning.

Update: BNR nieuwsradio (peptalk) heeft hier ook aandacht aan besteed. Beluister de uitzending hier.

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

6 Reacties

 1. Het is een typische Nederlandse maatregel die zoals altijd veel geld heeft gekost qua onderzoek, etc, waarbij het middel het doel compleet voorbij schiet. Ik vind de vergeljking met de APK een hele goede. Nu is er geen sanctie als je geen certificaat hebt, dus doet (bijna) niemand het. Ik denk dat het goed zou zijn om een beloning in het vooruit zicht te stellen om het gebruik te bevorderen (korting op energierekening bv). Maar goed, dat kost geld, dus het zal uiteindelijk wel een sanctie worden.

  reageren
 2. In de toekomst zullen de energiekosten een substantieel deel uit gaan maken van de woonlasten eventueel nog te vermeerderen met een extra energiebelasting/ecotax. De isolatiewaarde van een woning zal dus steeds belangrijker (lagere woonlasten) worden en uiteindelijk meegaan wegen in de waardering. Er worden nu zelfs isolatieprojecten in werking gesteld, waarbij de energiekosten-besparing wordt gebruikt om de investering te betalen. Energielabel: gewoon een kwestie van tijd.

  reageren
  • Dank voor je inzichten Gert! De tijd zal het ons leren….

   reageren
 3. Door wet en regelgeving moet bij een bouw- technisch rapport verplicht het energie label worden opgenomen, omdat de verouderde woningen qua isolatie heel veel te wensen overlaten. De energiekosten vormen een onderdeel van de woonlasten.

  reageren
  • Precies! En die kosten voor energie gaan alleen maar toenemen.

   reageren

Geef een reactie

Google+