Waar vind je kopers

Vindplaats voor kopersZou het niet fantastisch zijn als jij alle kopers in een bestandje zou hebben? Voordat je een huis in de verkoop neemt kijk je eerst even of je wel geschikte kopers voor dat huis hebt, want anders neem je het niet in de verkoop.

Database

Natuurlijk hou jij bij welke consumenten een huis zoeken, waar ze het zoeken en tegen welke prijs. Maar dat zijn bij lange na niet alle kopers op de markt. Die kopers hebben zelf op funda, jaap en huislijn allang een zoekopdracht ingevoerd waardoor ze dagelijks een mailtje krijgen met nieuwe huizen die voldoen aan hun criteria.

Samenwerken

Zou het niet gaaf zijn als jij bij de zoekers van je concurrent kon kijken? Misschien zou je een aantal huizen dan sneller verkocht hebben! Andersom, geef jij jouw concurrenten inzage in jouw zoekersbestand? Waarom eigenlijk niet? Heb je allebei voordeel bij.

Prijs match

Waar het vaak misgaat tussen zoekers en verkopers is de prijs. De potentiële koper heeft een hele andere prijs in gedachten dan de verkoper. Los van het feit of ze het nog kunnen betalen, nu de NHG lager wordt en de banken nog strenger om moeten gaan met het nemen van een hypotheek. Stel, jij hebt inzage in een bestand aan kopers die aangeven wat voor type huis ze zoeken, waar ze dat zoeken en met hoeveel kamers en tuin (of niet) aangevuld met het bedrag wat ze er voor willen of kunnen betalen. Daar kan maar zo de koper tussen zitten!

Er zullen kopers zijn die niet komen kijken naar dat huis wat jij in de verkoop hebt, omdat het te duur is. Zinloos in de ogen van de koper. Maar wat nou als jij als makelaar de verkoper een koper kan aanbieden, die het huis graag wil hebben alleen voor een lagere prijs dan de verkoper wenst. Nu verkopen is toch beter dan nog een half jaar wachten, zeker als de kans groot is dat de vraagprijs transactieprijs echt niet zal stijgen.

Faund

Dat is de naam van de nieuwe site die juist die functionaliteit gaat aanbieden. Kopers voeren, anoniem, een zoekprofiel in. Door jouw huizen toe te voegen aan de faund database kan er gekeken worden of er een match is. Denk jij als verkopend makelaar dat een bepaalde woning interessant kan zijn, en betaalbaar (!), voor een zoeker dan heb je de mogelijkheid om die zoeker te attenderen op de woning die je zou willen verkopen. Dit systeem zou maar zo de doorlooptijd van je portefeuille verkorten.

Vraagteken

Toch heb ik bedenkingen bij dit systeem. Allereerst moet je als makelaar je panden willen doorzetten naar faund, tegen betaling. Die betaling is niet zo spannend, zolang het maar resultaat oplevert! Daarvoor heb je een grote database aan zoekers nodig en het is nog maar de vraag of ze voldoende aandacht onder de zoekers kunnen krijgen dat er profielen aangemaakt gaan worden.

Mijn tweede bedenking is het gedrag van makelaars. Gaan zij hun woningen spammen naar zoekers, zonder echt te kijken of het wel een gekwalificeerde koper is? Ik hoop van harte dat faund daar een filter op heeft zitten.

Januari

De site is nu nog niet toegankelijk, het wordt geblokkeerd met een wachtwoord. Speciaal voor jou heb ik wat screenshots mogen maken, klik voor de grote versie.

Faund-homepage Faund-zoekgegevens Faund-woonwensen

Of bekijk het introductiefilmpje wat ook een helder beeld geeft van Faund.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JqrcnB5Sb4M[/youtube]

Potentie

Ik zie mogelijkheden en kansen. Ik twijfel er niet aan dat Faund begin 2011 duidelijk zal laten weten dat ze er zijn en dat ook jij er gebruik van kan gaan maken. Wat denk je, gaat Faund het makkelijker voor jou maken om kopers te vinden?

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

16 Reacties

 1. Volgens mij worden er hier op deze website voornamelijk lapmiddelen of deeloplossingen aangeboden. Natuurlijk prachtig als je ondanks alle problemen op de markt toch een koper hebt weten te vinden. Poor guy of girl.

  Waar het over zou moeten gaan om de markt weer gezond te krijgen is m.i. het volgende:
  eerst de oorzaak boven tafel zien te krijgen van de stagnatie.
  En die oorzaak is dat het zo langzamerhand tot de potentiele kopers begint door te dringen dat we de top al achter ons hebben en dat er in de toekomst lagere prijzen gaan zien. Wie gaat er op de top of vlak na de top nog kopen ? Niemand of in ieder geval een verstandig mens niet, die gaat niet nu kopen voor 100 als het volgend jaar voor 90 of 80 kan.
  De banken hebben dit allang gezien en zijn niet meer bereid om alles te financieren, strengere financieringseisen, wellicht door aandringen van de overheid. De aankoopprijzen of hypotheekbedragen zijn danig uit de pas gaan lopen met de inkomens.
  Wat de echte oorzaak van de problemen is, is dat de woning markt vreselijk geperverteerd is, door EN de overheid EN de banken EN de commerciele partijen zoals makelaars en banken.
  Neem als eerste de HRA, een fantastische maatregel die mensen in staat moest stellen om gemakkelijker een woning te kopen. Is volledig z´n doel voorbij geschoten en is de voornaamste oorzaak van de veel te hoge prijzen. Vergelijk Duistland of Belgie.
  Neem als tweede de door de overheid gevraagde grondprijzen, schandalig hoog, meer dan 500 per m2 vaak. Verdiep u in de residuele methode om de grondprijzen te bepalen.
  Wat de overheid aan HRA in de toekomst gaat geven heeft ze al dubbel en dwars aan winst op de grond bij nieuwbouw ontvangen, een sigaar uit eigen doos dus.
  Commerciele partijen zoals makelaars, notarissen en banken vinden het allemaal wel best want percentages van hoge bedragen leveren meer op dan van lagere bedragen TOTDAT het aantal transacties drastisch terugloopt zoals nu het geval.
  De overheid zou op moeten houden met het via de woningmarkt bedrijven van inkomenspolitiek en de markt de markt laten. Dus ophouden met de veel te hoge grondprijzen waarmee de sociale woningbouw deels en wat niet al door wordt gefinancierd. Ophouden met hypotheekrenteaftrek, liefst in 1 keer of gefaseerd.
  Stoppen met of drastisch verlagen (naar 1 procent) van de overdrachtsbelasting.

  reageren
 2. Ik zie persoonlijk de toegevoegde waarde niet. Zeker niet als je er voor dient te betalen. Als een woning juist geprijsd is en op de juiste websites staat/netwerken bekend is, komt deze deze nu ook snel, eenvoudig en gratis bij een potentiele koper, dus wat is er nieuw.

  En voordat iemand gaat roepen dat de “traditionele” manier niet werkt: daar ben ik mij van bewust en ik werk dan ook al jaren klantgericht ipv pand gericht!

  reageren
 3. interessant, maar helemaal begrijpen doe ik het niet, zal het moeten testen en ben daarztoe bereid…maar svp help mij: wat is nu eigenlijk de daadwerkelijke added value voor de aspirant koper? heb dus nu al mijn dagelijkse mails van funda, jaap en huizenzoekers.nl..?
  wordt door Faund.nl de houding van de verkoper anders-?? m.a.w. ziet hij een potentiele koper met een budget wat lager is als zijn overdreven nog niet aan de realiteit aangepaste prijsvoorstelling– gaat hij dan markt-bieder-koper conform aanpassen, of worden mij panden aangeboden tot aan mijn aangegeven budget en dus nog met de inflationaire stempel uit het recente verleden: middelmatige kwaliteit voor te veel geld.
  graag uw reacties

  reageren
  • Het voordeel voor u als koper is dat U nu degene bent die kan afwachten, en dat de verkoper actief aan het werk moet.

   Laat ik een voorbeeld geven:

   U als, potentiële koper, heeft zich in Faund.nl ingeschreven met een woonwens die overeenkomt met het aanbod van een verkoper, alleen wilt/kunt u maximaal € 195.000,- betalen. Dit is de prijs die voor u acceptabel/betaalbaar is.

   Stel er is een verkoper die zijn pand via de reguliere verkoopkanalen (makelaar/funda etc) in de verkoop heeft voor een vraagprijs van € 235.000,-. Dit pand heeft u al meerdere malen op Funda gezien, maar u vindt de prijs nog véél te hoog en reageert daarom niet op dit aanbod.

   Deze verkoper wil echter wél graag van zijn pand af, maar ondanks het feit dat hij al een aantal malen zijn vraagprijs naar beneden heeft aangepast, reageert er nog steeds helemaal niemand, ook u niet!

   Deze verkoper is zelfs bereid om voor rond de € 200.000,- te willen verkopen, maar dat weet/ziet niemand!!!

   Via Faund.nl krijgt deze verkopende partij nu de mogelijkheid om actief op zoek te gaan naar U als potentiële koper. U hebt tenslotte aangegeven voor ongeveer zijn –laagste- prijs geïnteresseerd te zijn in een dergelijke woning.

   Nadat u de ‘knipoog’ van de verkoper/makelaar ontvangen heeft, treedt u uit uw anonimiteit door een afspraak voor bezichtiging te maken. Na mogelijk nog enige onderhandelingen sluiten jullie uiteindelijk een mooie deal…..

   Als u verder nog vragen heeft, mail uw telefoonnummer aan: info@faund.nl. Wij nemen daarna contact met u op.

   reageren
 4. De uitdaging is inderdaad om voldoende zoekers in de database te krijgen. Maar daarmee kunnen de collega makelaars nu een handje helpen.

  Bedenk, dat ruim 80% van de huidige verkopers óók weer koper wordt. Met andere woorden als alle (ver-)kopers zich op Faund inschrijven, dan krijgen we een goed overzicht van de woonwensen van zoekend Nederland. Hierdoor kan de makelaardij direct in contact komen met potentiële gegadigden en zal ook de doorstroming weer op gang komen.

  Daarnaast kunnen starters of huurders zich nu ook anoniem op Faund.nl inschrijven, in afwachting van een gericht en passend aanbod.

  Deze laatste groepen zijn thans voor de verkopende makelaars niet of nauwelijks zichtbaar, laat staan bereikbaar. Faund brengt hierin dus verandering.

  Al jaren moet de koper actief op zoek naar een huis en kan de verkoper of diens makelaar rustig afwachten tot die ene koper zich aandient.

  Faund draait de markt om en biedt de verkopende makelaar nu de mogelijkheid om actief op zoek te gaan naar een koper.

  Zo maakt Faund.nl de match tussen vraag en aanbod. De verkoper bepaalt of hij wil verkopen, de koper geeft op Faund.nl inzicht in zijn woonwensen en de prijs waartegen hij zou willen kopen.

  Mocht de zoeker uiteindelijk niet willen kopen dan frustreert dit niet de oorspronkelijke vraagprijs van de verkoper. Die staat namelijk in de reguliere kanalen nog op het oude niveau.

  Kopers komen bij Faund pas uit hun anonimiteit als zij op de ‘knipoog’ van de verkopend makelaar reageren.

  Zoekers/kopers worden door Faund ook gewezen op collega’s die bij de aankoop zouden kunnen bemiddelen.

  Op Faund is inderdaad een filter geplaatst zodat spammende makelaars niet de gehele databank kunnen bestoken met hun aanbod.

  reageren
  • Helemaal gelijk – het idee is goed/leuk! De uitwerking ervan is naar mijn mening erg slecht. Ik ben daarnaast benieuwd naar:

   1. De uitkomsten van het marktonderzoek – wat zijn de woonwensen van zoekende ‘kopers’ – informatiebehoefte en hoe dit functioneel moet werken?
   2. Welke matches kwamen uit het onderzoek – tussen het concept en de doelgroep.
   3. De doelgroep – zijn dit kopers, potentiele kopers, toekomstige kopers, woningzoekenden, verkopers, etc.) – of gewoon iedereen?

   De ambitie is te groot. Probeer het eerst in een bepaalde regio – leer hier je lessen – en ga vervolgens verder.

   Persoonlijk – ik ben niet actief op zoek, maar het zoeken naar een woning op Funda (en andere sites) is op zichzelf al een feestje. Ik heb daarbij geen behoefte aan een site waar ik een simpel zoekopdrachtje kan ingeven die mij totaal niet gaat geven waarnaar ik op zoek ben en het risico loop om door jan en alle man knipogen te ontvangen. Althans zo is hoe ik de werking van de website en de aanwezige communicatie ervaar.

   Mvg\Fabian

   reageren
 5. Het idee is in de basis op zich een leuk idee. Helaas is het als geheel naar mijn mening slecht uitgewerkt. Slagingskans – zeer klein – tenzij het tegendeel uiteraard wordt bewezen….

  1. Een derde partij met extra kosten voor de makelaar / opdrachtgever.
  2. De zoekopties lijken (wat hier zichtbaar is) zeer beperkt, met als resultaat 1 zoekopdracht = 1000 matches.
  3. Het gaat wederom om de woning, net als alle andere websites.
  4. Ik mis de connectie naar een doelgroep. Of is deze net zo algemeen als alle andere websites?
  5. “vindplaats voor kopers” : is dit een plaats waar ik een meervoud van het rood/geel overgangsmetaal kan vinden? Of is het een “vindplaats van woningzoekenden”?
  6. De website geeft te veel het idee, qua tekst en uitstraling, dat het voor het verkopen van je woning is. Is dit anders?
  7. Jong stel voor een villa… is dat een vakantiewoning?
  8. ………. Etc.

  Al met al zie ik hier geen verschil ten opzichte van andere reeds aanwezige websites – zelfde aanpak, maar dan in een ander jasje. Het werkt misschien voor woningzoekende (doelgroep) van vrijstaande recreatiewoningen (object gegevens) op Texel, nabij het strand en het centrum van een dorp (specifiek).

  Voor de massa markt gaat het niet werken. Mijn advies, verleg de focus en speel ‘hier’ op in. Wat maakt een leefomgeving in combinatie met de woning zo speciaal dat ik hiervoor een ‘specifieke’ zoekopdracht ga plaatsen.

  Uiteraard staan hierin geen feiten, puur mijn mening en hoe ik dit concept ervaar.

  Groet,
  Fabian

  reageren
 6. Ik hoop dat er veel van dergelijke sites komen en dat de heilige huisjes van de laatste 10 jaar omvallen. Dan moet er opeens weer gewerkt worden!

  Ben het met Gaby eens.

  reageren
 7. Initatief van collega, @sierdmoll mbt woningruil als extra tabblad op funda beter alternatief dan #faund.

  reageren
 8. Typische reactie van een makelaar. Tikkeltje arrogant, denkende dat zij nog steeds op dat NVM voetstuk staan. De consument is op zoek naar een makelaar die uitstraalt dat hij in deze tijd in staat is om hun huis te verkopen. En of dat een NVM of niet NVM kantoor is, dat interesseert hem niets.

  De markt is de afgelopen jaren enorm veranderd en als makelaar moet je daar in mee. Als je wilt overleven tenminste. Je aanbod doorsturen naar je collega’s en vervolgens naar je zoekers is onvoldoende. Je hebt een plicht naar je opdrachtgevers toe (die je daar overigens goed voor betaalt) om actief op zoek te gaan naar potentiële kopers.

  Dit is weer een kans om én woningen te verkopen én om als aankoopmakelaar je geld te verdienen.

  Probeer het eerst eens en zeg nou niet op voorhand al dat het voor jullie geen meerwaarde biedt. De makelaar die roept dat het nog steeds erg goed gaat en nieuwe mogelijkheden niet nodig hebben, die verteld een verdraaide waarheid.
  Wil je overleven dan moet je het anders doen dan anderen.

  Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

  Groet, Gaby Paans
  http://www.dutchmarketingcenter.nl

  reageren
  • Ik zeg niet dat het de consument uitmaakt of het een NVM makelaar betreft of niet. Hier plaatselijk zijn bijvoorbeeld alle makelaars lid van de NVM. Als collega makelaars worden zoekers dus bediend met aanbod van alle plaatselijke kantoren. Dit betekent dat je een hele goede dekking hebt.

   Verder ben ik het met je eens dat je tegenwoordig dingen op een andere manier moet doen en de aanpak van vroeger tegenwoordig grotendeels niet meer werkt. Dit betekent niet dat je het kind met het badwater weg moet gooien. Hoe het zoekersbestand momenteel hier plaatselijk verloopt is gewoon erg functioneel.

   reageren
  • Slechte reactie, zonder inhoud en is naar mijn mening ongepast. Wellicht tijd voor een ander manier van communiceren: “Neuro-Linguistic Programming for Dummies”

   reageren
 9. Als NVM makelaar sturen wij dagelijks al ons nieuwe aanbod en aanbod van collega makelaars naar de zoekers die bij ons ingeschreven staan. Collega makelaars doen hetzelfde met ons bestand.

  Denk niet direct dat dit ons meerwaarde kan bieden.

  reageren
  • Ik ben overtuigd van de toegevoegde waarde van dit soort initiatieven. Al denk ik wel dat dit uitsluitend op regionaal niveau werkt en minder op landelijk niveau. Het vergt echter wel wat creativiteit om de database te vullen met goede en actuele woonwensen. Derhalve denk ik dat dit met name voor de aankoopmakelaar een uitgelezen instrument is om enerzijds aan klanten te komen en anderzijds de collega verkoopmakelaars “bevriend” te houden. Zij hebben immers de zoekprofielen op hun buro liggen. Tenminste als ze een beetje opereren als makelaar 2.0

   reageren
   • Trouwens, zijn er geen databases te koop met potentiële woningkopers of verlanglijstjes van kopers ?
    Heeft iemand hier zicht op ?
    Ik zag toevallig wel dat in de huursector al een site zoals found operationeel is.

    reageren
    • Welke site voor huurders is er dan?

     reageren

Geef een reactie

Google+