Waar krijg je de hoogste hypotheek?

Op bijna elke hypotheek-gerelateerde website kan je een snelle hypotheekberekening maken. Maar in hoeverre benaderen deze berekeningen de werkelijkheid? Uit een klein onderzoek blijkt in ieder geval dat de hoogte van het maximale leenbedrag nogal kan verschillen.

Hoeveel kan je maximaal lenen?

In dit onderzoek kijken we hoeveel je maximaal kan lenen met de volgende gegevens:

Bruto jaarinkomen man: € 30.000 huis in euro
Bruto jaarinkomen vrouw: € 25.000
Eigen geld: € 20.000

 

Berekening volgens het boekje

Hoe wordt een maximale hypotheek berekend? Is er een sluitende formule voor het berekenen van een maximaal leenbedrag? Hypotheekverstrekkers hanteren in ieder geval volgende stelling: “Hoe groter de kans op terugbetaling van de hypotheek, hoe hoger de maximale hypotheek“.
De startsituatie: 2 inkomens en eigen geld. Op wikipedia, de online encyclopedie, zien we de volgende berekening:

hypotheekberekening

Deze berekening is enkel op basis van de 2 inkomens. Er wordt hier geen rekening gehouden met het eigen geld.

Intermediairs en vergelijkingssites

Bij de intermediairs en hypotheekvergelijkers is er een verschil van € 29.320 tussen nummer 1 en nummer 5. Verder blijkt dat de maximale leenbedragen hier doorgaans wat hoger liggen dan bij de onderzochte hypotheekverstrekkers. Mogelijk is dit te wijten aan het verschil in hypotheekrente.

Nr. Hypotheekverstrekker Maximale Hypotheek Link
1 HypotheekShop € 315.689 Berekening
3 Hypotheek-Rentetarieven.nl € 295.300 Berekening
2 HypotheekVisie € 294.500 Berekening
4 Huis & Hypotheek € 287.715 Berekening
5 Hypotheker € 286.369 Berekening

 

Hypotheekverstrekkers

Er is gekeken naar 5 belangrijkste hypotheekverstrekkers en berekenden de maximale hypotheek. Bij de hypotheekverstrekkers zit er tussen nummer 1 en 5 een verschil van €25.612.

Nr. Hypotheekverstrekker Maximale Hypotheek Link
1 ING bank € 285.987 Berekening
2 Rabobank € 267.700 Berekening
3 SNS Bank € 265.987 Berekening
4 ABN AMRO € 264.861 Berekening
5 ASR € 260.375 Berekening

Conclusie

Wat kan je uit dit eenvoudige onderzoek concluderen? Allereerst stellen de meeste websites dat de berekening slechts een indicatie is van het werkelijk te lenen bedrag.

Opmerkelijk is het verschil tussen de hypotheekverstrekkers (banken) en de intermediairs (hypotheker, vergelijkingssites). Mogelijke verklaring hiervoor: banken kunnen niet altijd de laagste rente geven die er op de hypotheekmarkt voor handen is, terwijl intermediairs dit vaak wel kunnen.
Om exact te weten wat je kan lenen, maak je toch het best een afspraak met een hypotheekadviseur.

Bron & onderzoek: www.hypotheek-rentetarieven.nl

The following two tabs change content below.
Grondlegger van de De Scherpe Pen waar hij samen met andere bloggers kritisch over de makelaardij schrijft. Oprichter van de vergelijkingssite voor makelaars WieisdeBesteMakelaar.nl waarmee hij zowel consumenten als makelaars ondersteunt.

3 Reacties

 1. Sowieso is het aan te raden om ook eens naar hypotheekverstrekkers te kijken die niet onderdeel van een bank zijn, kan behoorlijk wat schelen!

  reageren
 2. Hmm, onze berekeningsmodule – als intermediair zijnde – komt uit op € 265.987.

  Wel leuk om deze verschillen te zien, maar het klopt inderdaad dat het allemaal indicatief is en het beste is inderdaad om een afspraak te maken met een erkend en onafhankelijke hypotheekadviseur.

  reageren
 3. Intermediars zijn bankonafhankelijk en kunnen daarom hogere bedragen voorschotelen om zodoende meer leads te genereren. Of ze dat kunnen waarmaken is natuurlijk de vraag!

  reageren

Geef een reactie

Google+